Sevilla je že drugič zapored najboljša v Evropski ligi. Foto: Reuters
Sevilla je že drugič zapored najboljša v Evropski ligi. Foto: Reuters
Bacca junak finala Evropske lige
Bacca z drugim golom odločil finale
Rotan izenačil s prostega strela
Sevilla v treh minutah dvakrat zadela
Kalinić povedel iz prve priložnosti

Sevilla je četrtič igrala finale drugega najmočnejšega klubskega tekmovanja stare celine in po letih 2006, 2007 in 2013 še četrtič tudi osvojila to tekmovanje. Z letošnjo sezono ima naslov v Evropski ligi še toliko večjo veljavo, kajti zmaga prinaša neposredno uvrstitev v Ligo prvakov. Tako ima Španija v skupinskem delu že štiri predstavnike - Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid in Sevilla -, Valencia pa si bo vstopnico za elitno tekmovanje poskušala izboriti prek kvalifikacij.

S četrto zmago v Evropski ligi je Sevilla tudi najuspešnejša. Po tri lovorike so osvojili Juventus, Inter in Liverpool. Poraz Dnipra je seveda težek, a klub iz nemirne Ukrajine je dosegel izjemen uspeh. To je z naskokom najboljši mednarodni dosežek v zgodovini kluba, ki je pripravil najprijetnejše presenečenje v letošnji sezoni evropskega nogometa.

Kalinić zadel iz prve priložnosti
Po živahnem začetku Seville, ko so Andaluzijci v uvodnih minutah izpeljali nekaj obetavnih akcij, pa je Dnipro povedel že iz prve. Artem Fedeckij je z dolgo podajo zaposlil Nikolo Kalinića, ki je dobil skok in z glavo žogo podaljšal do Matheusa, Brazilec pa je s prve poslal predložek in Kalinić je z glavo zatresel še mrežo.

Sevilla je po zaostanku močno pritisnila. Kar nekajkrat so se ukrajinski nogometaši uspešno ubranili. Najprej so blokirali nevarna poskusa Vitola in Aleixa Vidala, v 20. minuti pa je Jose Antonio Reyes z razdalje z močnim strelom meril malenkost mimo vrat. Napadi vrste Unaija Emeryja so se vrstili in v 24. minuti je po strelu z glavo Grzegorza Krychowiaka izvrstno posredoval vratar Dnipra Denis Bojko.

V treh minutah Sevilla dvakrat zadela
Dobro minuto pozneje je Jaba Kankava blokiral strel Reyesa z leve in Sevilla je prišla do kota. Po novi uigrani akciji je v kazenskem prostoru žogo zaustavil Carlos Bacca, ki je bil s hrbtom obrnjen proti vratom. Žogo je prepustil Krychowiaku, poljski vezist pa je zadel. Tri minute pozneje so Andaluzijci povedli. Reyes je poslal sijajno natančno globinsko podajo skozi obrambo Dnipra in Bacca se je sam znašel pred Bojkom, ga obšel ter žogo poslal v prazno mrežo.

V prvem polčasu velja omeniti še dva strela z razdalje. Po poskusu Jevhena Konopljanke se je s parado izkazal Sergio Rico, žoga pa je po močnem strelu Aleixa Vidala zletela prek prečke. V 44. minuti je na robu kazenskega prostora Timothee Kolodziejczak podrl Kalinića. Prosti strel je izvedel kapetan Dnipra Ruslan Rotan, ki je žogo mojstrsko zavrtinčil prek živega zidu in premagal Sergia Rica, ki ni najbolje posredoval.

Bacca odločil v 73. minuti
Začetek drugega dela je bil bolj izenačen, Sevilla pa je prvič zapretila po akciji Aleixa Vidala in Reyesa, a so njegov strel branilca Dnipra blokirali. Zelo vroče je bilo v ukrajinskem kazenskem prostoru v 67. minuti, ko je Ever Banega izvajal drugi zaporedni kot. Bojko je po nevarni podaji žogo odbil, a le do Krychowiaka, ki pa je iz bližine zadel le obrambne igralce Dnipra. Takoj za tem je v kazenskem prostoru ob Matheusu padel Vitolo, a je piščalka Martina Atkinsona ostala nema. Podobno je bilo nekaj minut pozneje, ko je padel Aleix Vidal.

V 73. minuti pa so Andaluzijci le kronali pobudo. Nogometašem Dnipra ni uspelo izbiti žoge, Vitolo pa jo je mojstrsko poslal v prostor, kjer se je znova odlično znašel Bacca in z levico matiral Bojka. Napadalec je zadetek proslavil s kolumbijsko zastavo in si za to potezo prislužil rumeni karton. To je bil njegov sedmi zadetek v Evropski ligi iz vsega 12 strelov.

Nesrečni Matheus zelenico zapustil na nosilih
Bacca je šest minut pozneje po lepem predložku nevarno streljal z glavo, a se je z novo odlično obrambo izkazal Bojko, ki je uspel žogo odbiti prek vrat, za tem pa je po kotu Kolumbijec prav tako z glavo streljal mimo vratnice. Dnipro je tekmo končal z igralcem manj, saj se je po trku z Benoitom Tremoulinasom, ko sta se zaletela z glavama, zgrudil Matheus. Brazilec ni mogel nadaljevati in je zelenico po oskrbi zdravniške službe zapustil na nosilih. Miron Markevič je opravil že vse tri menjave, tako da so zaigrali nato z le devetimi v polju.


Finale, Varšava:
Dnipro Dnipropetrovsk - SEVILLA 2:3 (2:2)
Kalinić 7., Rotan 44.; Krychowiak 28., Bacca 31., 73.

Dnipro: Bojko, Fedeckij, Čeberjačko, Douglas, Leo Matos , Kankava ( 85./Šahov), Fedorčuk ( 67./Bezus ), Matheus, Rotan , Knopljanka, Kalinić ( 78./Seleznjov).

Sevilla: Sergio Rico, Aleix Vidal ( 58./Reyes), Carrico , Kolodziejczak, Tremoulinas, Krychowiak , M'Bia, Reyes, Banega ( 87./Iborra), Vitolo, Bacca ( 82./Gameiro).

Sodnik: Martin Atkinson (Anglija)

Bacca junak finala Evropske lige
Bacca z drugim golom odločil finale
Rotan izenačil s prostega strela
Sevilla v treh minutah dvakrat zadela
Kalinić povedel iz prve priložnosti