Selektor Srečko Katanec se je sredi tekme silovito razburil nad enim najboljših italijanskih sodnikov Marcom Guido, ki pa je selektorja odločno poslal na klop. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Selektor Srečko Katanec se je sredi tekme silovito razburil nad enim najboljših italijanskih sodnikov Marcom Guido, ki pa je selektorja odločno poslal na klop. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Če je prvih 45 minut odločilnih: Turčija s takšno igro proti Hrvaški nima možnosti. Ne podcenjujem Turkov, saj so nas premagali. Ne vem pa, s koliko moči so igrali: 50- ali 60-odstotno. Ni pa dvoma, da po igralski moči niso na ravni Hrvaške.

Katančeva ocena Turčije v luči soočenja na EP-ju s Hrvaško.
Katanec: Fantje ne pridejo v reprezentanco v pravem stanju
Pogovor s Katancem po tekmi Slovenija

Poraz Slovenije s Turčijo (0:1) in novice iz Italije, da naj bi ga zamenjal Edy Reja, niso skalili presenetljivo dobre volje selektorja Katanca, ki je bil z dvotedenskimi pripravami in dvema prijateljskima tekmama povsem zadovoljen. Pogled in razmišljanje je jasno uprt v september in začetek kvalifikacij za SP 2018.

Kaj so prinesle kar 14-dnevne priprave?
"Teh 14 dni, ki smo jih preživeli z reprezentanco, si zasluži pozitivno oceno. Ne glede na to, da smo izgubili tekmo. Zdaj točno vem, kakšen kader imam na voljo in kaj se da postoriti. Moja želja je le, da fantje opravijo poletne priprave, tako kot morajo, in pridejo na naslednji zbor zdravi. Potem bo to to,"
je Katanec omenil tudi dejavnik zdravja, ki je močno vplival na sestavo reprezentance, za katero je sicer najdaljše obdobje skupnega treninga v drugem selektorskem obdobju Ljubljančana.

Že pred zborom so odpadli kapetan Boštjan Cesar, desni bočni branilec Petar Stojanović, predvideni ustvarjalec igre Valter Birsa. Po Švedski sta s poškodbami moštvo zapustila Rok Kronaveter in Rajko Rotman, Rene Krhin ni bil pripravljen za igro. Na VIP-tribuni Stožic je le kot gledalec tekmo spremljal prvi vratar Jan Oblak, prvo nogometno ime Slovenije v pretekli sezoni 2015/16.

Pri sebi Katanec ve, kako se lotiti poti v Rusijo
"Videl sem veliko pozitivnih stvari. Vem, kdo, kdaj, kaj, zakaj, kako. Tekme se bodo igrale na tri dni, točno vem, kje smo fizično, samo še s fanti se moram pogovoriti. Vem, kdo bo v začetni postavi na prvi tekmi, kdo na drugi, kdo bo odigral prvih 60 minut, kdo zadnjih 30 minut. Vse to bomo določili. Veliko je dobrih stvari, smo igrivi, znamo odigrati, dilema je samo fizične narave. Če si fizično pripravljen, vse deluje. Če ne, je žoga počasna, ne razmišljaš, ne sprejemaš pravilnih odločitev z žogo,"
je Katanec dal vtis, da je razrešil svoje selektorske dileme in ima v glavi jasen načrt, kako se lotiti uvodne tekme z Litvo 4. septembra v Vilni. "Sam pri sebi vem. Videli boste, kdo bo prisoten na naslednjem zboru, pa si potem ustvarite svoje mnenje."

Spomladi na 4 tekmah samo en gol
A kljub boljšemu igralnemu vtisu po dveh spodbudnih 1. polčasih ostaja glavna težava Slovenije več kot prepoznavna - (ne)učinkovitost. Na štirih spomladanskih tekmah v letu 2016 so Slovenci dosegli en sam gol: po prodoru in podaji Benjamina Verbiča je zadel Roman Bezjak proti Makedoniji v Kopru za 1:0. Izkupiček ene zmage, remija s Švedsko in dva minimalna poraza z 0:1 proti udeleženkama Eura 2016 Severni Irski in Turčiji je popotnica Sloveniji za pot proti Rusiji, kjer Katančeve izbrance v skupini F čakajo Anglija, Slovaška, Škotska, Litva in Malta.

V prvih 45 minutah boljši od Turkov
"Lahko smo igrivi, lahko odigramo, sam sem zadovoljen. A obstajajo nekatere zakonitosti, nekateri fantje so odigrali prvo tekmo za reprezentanco, eni drugo. Zadnja linija je igrala
skupaj prvo, zadnji vezist Blaž Vrhovec drugo. Kljub temu smo še odigrali všečno. Vsaj sam sem videl, da smo bili prvih 45 minut boljši od Turkov. Če sem prav videl? Robert Berić je imel žogo na glavi, isti položaj kot pri turškem golu, a žal je šlo naravnost v vratarja. Upajmo, da se bo, ko bo šlo zares, iz takšnih priložnosti zabil gol," se je na poraz s Turčijo ozrl Katanec, ki je 78. vodil Slovenijo (izkupiček 30-19-29).

A septembra bo pri fantih malo kilometrine
"Fantje morajo igrati in zabijati. Če Berić 8 mesecev ni igral nogometa ... Potrebuje igranje, a bo prišel v formo. Kdo bo še ob njem, bomo pa videli. Želim si, da fantje v klubih zabijajo, in verjamem, da ga bodo dali tudi v reprezentanci,"
si 52-letni Ljubljančan želi čim uspešnejših poletnih predstav svojih varovancev, pri čemer pa bodo nosilci igre, kot sta Kevin Kampl in Josip Iličić, do Litve odigrala le krog ali dva.

Tudi Hrvaška sodi med favorite ...
Ob koncu novinarske konference se je selektor Katanec dotaknil še prihajajočega evropskega prvenstva v nogometu, brez katerega je Slovenija ostala po porazu v dodatnih kvalifikacijah z Ukrajino. "Nimam favorita za EP 2016. Vse je premešano. Če pogledamo na papir, kje, kdo in koliko igra, je zame tudi Hrvaška favorit. Igrajo v Realu, Barceloni, Juventusu in še drugod, skupaj so že 10 let. Ne vem, kaj bi si še želel več, pa še zdravi so," je na začetku malce popihal na dušo prisotnih hrvaških novinarjev.

... a stavil bi na gostitelje Francoze
"Če pogledamo svetovne prvake Nemce, imajo kar velike težave. Po SP-ju 2014 so se trije igralci upokojili, nekatere stvari so se jim podrle in zame niso glavni favoriti. Španci? Iniesta je starejši, kilometri in leta delajo svoje ter niso več tisto, kar so bili, niti izraziti favoriti. Če bi že stavil na nekoga, bi stavil na gostitelje Francoze. Imajo kopico kakovostnih igralcev, ki res igrajo na najvišji ravni, imeli so čas za pripravo,"
je sklenil Katanec, ki je dal vedeti, da veliko več kot o prihajajočem spektaklu v Franciji razmišlja o Litvi.

Če je prvih 45 minut odločilnih: Turčija s takšno igro proti Hrvaški nima možnosti. Ne podcenjujem Turkov, saj so nas premagali. Ne vem pa, s koliko moči so igrali: 50- ali 60-odstotno. Ni pa dvoma, da po igralski moči niso na ravni Hrvaške.

Katančeva ocena Turčije v luči soočenja na EP-ju s Hrvaško.
Katanec: Fantje ne pridejo v reprezentanco v pravem stanju
Pogovor s Katancem po tekmi Slovenija