21-letni Robert Berić je dosegel najpomembnejši gol v karieri. Foto: BoBo
21-letni Robert Berić je dosegel najpomembnejši gol v karieri. Foto: BoBo
Darko Milanič
Darko Milanič je bil upravičeno zadovoljen s predstavo svojih varovancev, ki so dokazali, da se lahko kosajo z najmočnejšimi moštvi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andre Villas Boas
Tudi Andre Villas Boas je izkupiček tekme ocenil kot pozitiven. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Velika točka Maribora

Uvodne minute so postregle z dinamično igro na obeh straneh, vendar nobeno izmed moštev ni prišlo do čistega strela. Tomu Huddlestonu se je sicer na desni strani kazenskega prostora ponudila priložnost, a se je zapletel, nato pa je "počistil" Aleš Mejač. Igra se je nato nekoliko umirila, Mariborčani pa so se precej enakovredno kosali s favoriziranimi gosti.

Sigurdsson ogrel dlani Handanovića
Ti so prvi nevarni strel v okvir domačih vrat sprožili v 31. minuti, ko je po podaji Huddlestona iz prostega strela z glavo poskusil Gylfi Sigurdsson. Jasmin Handanović je žogo brez težav ujel. Malo pozneje je Sandro silovito sprožil z okoli 30 metrov, a meril mimo desne vratnice. Na drugi strani je Mejač udaril z okoli 20 metrov, toda bil podobno nenatančen.

Mezga in Berić izigrala obrambo gostov
In ko je že kazalo, da se bo "medel" prvi polčas končal brez golov, je v 42. minuti Dejan Mezga na levi strani preigral Huddlestona, prodrl v kazenski prostor, nato pa podal v sredino, kjer je Robert Berić med Janom Vertonghenom in Kylom Naughtonom potisnil žogo v mrežo. To je bil edini strel vijoličastih v okvir vrat v prvem polčasu, medtem ko je Tottenham sprožil dva.

Sigurdsson po "biljardu" izenačil
Na začetku drugega polčasa je Tottenham pritiskal, vendar je večinoma disciplinirani Maribor brez težav odbijal napade. Tako je bilo vse do 58. minute, ko je najprej Handanović ubranil strel rezervista Falqueja, Mejač je nato na golovi črti odbil drugi poskus Jermaina Defoeja, v tretjem poskusu pa je Gylfi Sigurdsson le pospravil žogo v mrežo. Počasni posnetek je pokazal, da je bil morda Islandec v nedovoljenem položaju.

Ob strelu Verthongena zastal dih
Maribor se je po golu hitro pobral, saj je že malo pozneje Agim Ibraimi na desni strani kazenskega prostora udaril, vendar zatresel le zunanji del mreže. Na drugi strani je v 88. minuti Jan Verthongen nenadoma sprožil z okoli 35 metrov in le za kakšnega pol metra zgrešil cilj. To pa je bila tudi zadnja priložnost na tekmi.

Darko Milanič, trener Maribora: "Tekma je bila težka, bojevali smo se do konca. Igrati smo morali zelo fizično, a to je bil edini način, da smo prišli do točke. Vsi igralci so opravili svoje naloge, žrtvovali so se za to, tudi tisti, ki so sicer bolj kreativni. Fantje si zaslužijo čestitke. Uspelo nam je osvojiti veliko točko. Bili smo nevarni v protinapadih, imeli pa smo nekaj težav z njihovo eksplozivnostjo, močjo v dvobojih, kar mislim, da ni nič nelogičnega. Zelo sem zadovoljen, da osvajamo točke tudi proti tako močnim in uveljavljenim tekmecem. Ponosen sem na ta rezultat, še posebej zato, ker smo videli, kako se pride do tega, čeprav ima tekmec kakovost in izkušnje. Znamo tudi potrpeti in se primerno obnašati na igrišču. Igralcem je včasih težko dopovedati, kako je treba proti takšnim tekmecem igrati. Zdaj se znamo prilagoditi in uspešno nastopiti na krilih znanja in izkušenj."

Robert Berič: "Moram reči, da smo lahko zadovoljni s to točko. Ne vem, koliko jih je bilo pred tekmo, ki so rekli, da bodo odigrali na neodločen izid. Na koncu je to zaslužena točka v Mariboru, pošteno smo si jo prigarali. Vidi se, da je Tottenham izkušeno moštvo, agresivno, in borili smo se vso tekmo. Podrobno smo jih analizirali, vedeli smo, kaj nas čaka, pričakovali smo težko tekmo. Pred povratno tekmo nas čaka še pokalna tekma doma in prvenstvo, dejstvo je, da nam v Londonu ne bo lahko. Šli bomo iz tekme v tekmo in videli, kam nas bo to pripeljalo."

Andre Villas Boas, trener Tottenhama: "Prvi polčas ni bil najboljši, drugi pa precej dober. Nismo več delali napak, vrnili smo se v igro. Dosegli smo izid, ki smo ga hoteli. Glede na drugi izid v skupini je še vse odprto in lahko smo zadovoljni. Vesel sem tudi, da se je dobro izkazal Iago Falque, ki je dejavno prispeval pri našem golu. Imamo še tri tekme, še devet točk je mogoče osvojiti in nič še ni odločenega, tako da sem tudi s tega vidika z današnjo tekmo zadovoljen."

Ista nasprotnika se bosta že čez 14 dni, 8. novembra, pomerila še na White Hart Lanu. V drugi tekmi skupine je Panathinaikos remiziral z Laziom (1:1).

V videonovicah desno si oglejte oba zadetka in pogovor z Darkom Milaničem.

Preberite še:
Handanović reševal Inter

EVROPSKA LIGA
3. KROG, skupina J


MARIBOR - TOTTENHAM 1:1 (1:0)
12.000; Berić 42.; Sigurdsson 58.

Maribor:
Handanović, Milec, Rajčević, Arghus, Mejač, Mezga (74./Filipović), Cvijanović, Ibraimi, Mertelj, Tavares (90./Komazec), Berić.

Tottenham: Lloris, Naughton , Walker, Caulker, Vertonghen, Sandro (84./Livermore), Huddlestone, Townsend (46./Falque), Sigurdsson (75./Dempsey), Lennon, Defoe.

Sodnik: Sergej Karašev (Rusija)

PANATHINAIKOS - LAZIO 1:1 (0:1)
Toche 90., Seitaridis 25./ag

Lestvica:                         
LAZIO             3  1 2 0  2:1  5
MARIBOR           3  1 1 1  4:2  4
TOTTENHAM         3  0 3 0  2:2  3
PANATHINAIKOS     3  0 2 1  2:5  2

Velika točka Maribora