Olimpija je izgubila tudi tekmo 1. kroga nove sezone Prve lige si, z 1:3 je bil boljši velenjski Rudar. Foto: Sandi Fišer
Olimpija je izgubila tudi tekmo 1. kroga nove sezone Prve lige si, z 1:3 je bil boljši velenjski Rudar. Foto: Sandi Fišer
Sešlar zanika obtožbe o nameščanju tekme
Je bila tekma Olimpija – Široki prirejena?
Poročilo tekme Olimpija - Široki

Po informacijah, ki jih je pridobil ARD, evropski nogometni in pravosodni organi, ki spremljajo nepravilne vzorce pri športnih stavah, sumijo, da je bila tekma med slovenskim in bosanskim klubom nameščena. Na azijskih stavnicah naj bi organizator prevare na zmago Širokega skupaj vplačal kar štiri milijone evrov.

Široki zlahka do zmage
Tekma, ki so jo zaradi ustreznosti stadiona "zmaji" 1. julija gostili v Domžalah, se je končala z zmago gostov iz Bosne in Hercegovine z 0:2. Ob koncu 1. polčasa je z roba kazenskega prostora zadel Brazilec Wagner. Končni izid je bil postavljen v 68. minuti, ko je Brazilec Renato prišel do dveh zaporednih strelov, pri drugem pa je Blaž Božič žogo nespretno preusmeril v svoja vrata. Na povratni tekmi teden dni pozneje je Široki Brijeg slavil s 3:0 in s skupnim izidom 5:0 gladko izločil Olimpijo.

Šešlar izvedel šele od novinarjev
"O tem ne vem ničesar, za takšne obtožbe prvič slišim," je za MMC povedal Sebastjan Cimerotič, ki je ob povratku po hudi poškodbi odigral prvi polčas tekme proti Širokemu. "To so le govorice, nič ni dokazanega. Tudi sam sem za vse to izvedel šele v nedeljo od novinarjev," pravi športni direktor "zeleno-belih" Simon Šešlar.

V Hercegovini nič ne vedo
"Ne vem, o čem govorite, in moram priznati, da sem od vas novinarjev prvič slišal o vsem tem," je v pogovoru za SportSport uvodoma dejal trener Širokega Brijega Ivo Ištuk in nadaljeval: "Lahko vam zagotovim, da Široki Brijeg nima nič skupnega s tem. Ravno obratno, mi se izogibamo takšnim stvarem in jih ostro obsojamo. Z Olimpijo smo odigrali pošteno in zasluženo napredovali. Mislim, da so vse to zgolj laži." Široki je na prvi tekmi 2. predkroga na Dunaju remiziral z Austro z 2:2.

V videonovici si lahko ogledate kratko poročilo prve tekme med Olimpijo in Širokim Brijegom.

Pod drobnogledom Interblock in 7 tekem SNL-ja
Lani novembra so preiskovalci Uefe in nemško tožilstvo v Bochumu razkrili, da je slovenski nogomet zapleten v dva med seboj povezana primera prirejenih izidov. Najprej je Uefa potrdila, da preiskuje tekmo Evropske lige med Interblockom in ukrajinskim Metalurgom. Dva tedna pozneje so v Bochumu razkrili do zdaj največjo podkupovalno afero v evropskem nogometu. Med več kot 200 sumljivimi tekmami so se znašle tudi tekme iz slovenskega državnega prvenstva, kjer naj bi bilo prirejenih sedem tekem I. SNL. Na prav vseh sedmih tekmah je igrala ptujska Drava, ki je konec pretekle sezone izpadla iz Prve lige si.

Preiskava v Bochumu še naprej poteka
Primeri še vedno niso rešeni in končani, nedavno so na Hrvaškem v operaciji "Ofdajd" aretirali 22 ljudi, ki jih sumijo nameščanja tekem v hrvaških nogometnih ligah. Po izjavah nemškega tožilca Andreasa Bachmanna njihova preiskava "Wettskandala" zajema več kot 250 ljudi, ki naj bi s podkupovanji vplivali na 270 tekem po Evropi, medtem ko so stavili na različnih azijskih stavnicah.

Pri preiskavi Nemci sodelujejo tudi s slovensko policijo, ki pa je bila v celotnem obdobju zelo skopa z izjavami, potrdila je le, da preiskava teče.

Sešlar zanika obtožbe o nameščanju tekme
Je bila tekma Olimpija – Široki prirejena?
Poročilo tekme Olimpija - Široki