Cristiano Ronaldo je najprej iz igre vrgel Chivuja, nato pa s silovitom strelom za vratnico ugnal še Donija. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo je najprej iz igre vrgel Chivuja, nato pa s silovitom strelom za vratnico ugnal še Donija. Foto: EPA
Michael Carrick
Michael Carrick je takole opazoval svoj strel, po katerem je bilo 1:0. Foto: EPA
Alan Smith in Wayne Rooney
Alan Smith (spodaj) in Wayne Rooney (zgoraj) sta dobro spremljala delo Ryana Giggsa. Foto: EPA
Andrej Ševčenko
Andrej Ševčenko je dosegel morda najpomembnejši gol sezone, za katerega se je (očitno) zahvalil višjim silam. Foto: EPA
Michael Essien
Michael Essien na prvi polfinalni tekmi zaradi kartonov ne bo smel igrati. Foto: Reuters
Roberto Ayala in Didier Drogba
Branilec Valencie Roberto Ayala je budno pazil na Didierja Drogbaja, ki mu je v Londonu zabil gol. Foto: EPA
David Villa in Fernando Morientes
David Villa in Fernando Morientes (desno) se veselita vodilnega gola Valencie. Foto: EPA

Rimljani so na prvi tekmi Manchester premagali z 2:1, vendar so na Old Traffordu že po 20 minutah zaostajali z 0:3. Na koncu je bilo 1:7! To je prvi polfinale nogometašev iz "gledališča sanj" po letu 2002, v šestem poskusu pa so prvič sploh nadomestili zaostanek s prvega srečanja. To je tudi najvišja zmaga v četrtfinalu evropskih pokalov po blamaži Seville proti Realu z 0:8 v sezoni 1957/58. Alex Ferguson je Luciana Spalettija ukanil z napadalno usmerjenim trojčkom Rooney-Ronaldo-Giggs na sredini igrišča za edino "špico" Alanom Smithom.

Giggsove podaje imele oči
Strelske vaje domačih je v 11. minuti začel Michael Carrick, ki je s 25 metrov z natančnim strelom presenetil slabo postavljenega Donija. Skupni zmagovalec je bil znan med 17. in 19. minuto, ko so gostitelji dosegli še dva zadetka. Za oba gola je z zadnjo podajo poskrbel Ryan Giggs, naprej je zadel Smith, nato pa še Wayne Rooney.

Ronaldo prvič zadel v Ligi prvakov
Rimljani so nekoliko zadihali ob koncu prvega polčasa (Francesco Totti je imel edino priložnost iz prostega strela, toda Edwin van der Sar je bil na mestu), a je vse upe na preobrat pokopal Cristiano Ronaldo, ki je z natančnim strelom z 20 metrov dosegel sploh svoj prvi zadetek v Ligi prvakov. Mladi Portugalec je na drugi gol čakal le pet minut, saj je po Giggsovi podaji zatresel mrežo tudi v 49. minuti. Na 6:0 je povišal Carrick, za sinove volkulje je častni zadetek prispevel Daniele De Rossi, končni izid pa je postavil Patrice Evra.

Ferguson: Najboljša predstava Manchestra v Evropi
"To je bila naša najboljša predstava v Evropi, odkar sem na krmilu Manchestra (20 let op. a.). Izid je bil nepričakovan, toda ko smo zabili dva, tri gole, si lahko skoraj čutil, da se bo zgodilo nekaj velikega. Tako igro je težko ponoviti. Fantastično. Druge besede ni. Hitrost naše igre in prodiranje sta bila naravnost brezhibna," je hvalo na račun ekipe upravičeno pel trener Angleže Alex Feguson.

Strateg Rome Luciano Spalletti je poraz pripisal pomanjkanju izkušenj: "Zabili so v prvem napadu po 10 minutah. Prehitro smo se hoteli vrniti v igro in potem skoraj razpadli. Za vsak njihov strel se je zdelo, da bo zadel tarčo, zgornji kot vrat. Dokazali smo, da se lahko kosamo z Manchestrom, toda manjka nam izkušenj."

Na drugi tekmi veliko bolj napeto
Valencio bi proti Chelseaju peljal naprej že remi brez zadetkov, saj je bilo na Stamford Bridgeu 1:1, a se na Mestalli ni zadovoljila z branjenjem izida, temveč je v 32. minuti prek Fernanda Morientesa, ki je izkoristil predložek Joaquina, povedla z 1:0. Nekaj trenutkov pred tem je domači napadalec stresel tudi vratnico.

Essien rešitelj Chelseaja
Angleški prvaki so se v igro vrnili na začetku drugega polčasa, ko je Michael Essien izvajal prosti strel, po zmedi v domačem kazenskem prostoru pa je izenačil Andrej Ševčenko. Odlični Ganec je v 90. minuti s silovitim strelom z desne strani zadel še sam in popeljal naprej Londončane, ki so prvo angleško moštvo s skalpom Valencie v gosteh po 40 letih.

Canizares bi bil lahko premagan že prej
Zasluženo, saj bi gostje lahko povedli že šest minut pred koncem, ko je Santiago Canizares z neverjetno obrambo preprečil veselje Michaelu Ballacku, ki je streljal z glavo. Če v sredo na Anfieldu ne bo čudeža, se bo Chelsea po dveh letih v polfinalu znova srečal z Liverpoolom.

Mourinho se je spomnil na Old Trafford
"V drugem polčasu smo igrali odlično. Imeli smo prevlado in na igrišču je bilo samo eno moštvo. Že sem pomislil, da ne bo pošteno, če ne zmagamo po 90 minutah, saj je Canizares dvakrat izvrstno posredoval. Potem pa je zabil Essien. Počutim se podobno kot proti Manchestru na Old Traffordu, ko sem s Portom slavil v zadnji minuti," ni navdušenja skrival trener Chelseaja Jose Mourinho.

Trener Valencie Quique Sanchez Flores pa je povedal: "Ne vem, ali je zmagalo boljše moštvo, je pa vsekakor napredovalo izvrstno moštvo. Imajo ogromne zmogljivosti. Fizično in posamično so izjemno močni, toda poraz je kljub vsemu zelo boleč."


Četrtfinale, povratni tekmi:
MANCHESTER UNITED - ROMA 7:1 (4:0) 1:2
Carrick 11., 60., Smith 17., Rooney 19., Ronaldo 44., 49., Evra 81.; De Rossi 69.

VALENCIA - CHELSEA 1:2 (1:0) 1:1
Morientes 32.; Ševčenko 52., Essien 90.

Sreda ob 20.45:
BAYERN - MILAN 2:2

LIVERPOOL - PSV 3:0

V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.


MANCHESTER UTD.
7 - 1 Roma Carrick 11.,60., Smith 17., Rooney 19., Ronaldo 44.,49., Evra 81.; De Rossi 69. -------- izid prve tekme: 1-2 --------- Van der Sar Doni O'Shea * Cassetti Brown Mexes Ferdinand Chivu Heinze Panucci Ronaldo Pizarro Carrick *** De Rossi * Fletcher Wilhelmsson ** Giggs ** Mancini *** Rooney Vučinić Smith Totti --------------------------------------- * 52./Evra * 86./Faty ** 61./Solskjär ** 88./Rosi *** 73./Richardson *** 90./Okaka 74.476; Sodnik: Luboš MICHEL (Slovaška)





Valencia 1 - 2 CHELSEA Morientes 32. Ševčenko 52. Essien 91. -------- izid prve tekme: 1-1 --------- Canizares Cech Miguel Diarra * Ayala Carvalho Moretti Terry del Horno A. Cole Joaquin Essien Albelda Mikel Albiol ** Ballack Silva Lampard *** Villa Drogba Morientes * Ševčenko ** --------------------------------------- * 65./Angulo * 46./J. Cole ** 72./Hugo Viana ** 93./Kalou *** 93./Makelele 50.000; Sodnik: Kyros VASSARAS (Grčija)

C. R.