Arturo Vidal je najbolj zveneča okrepitev Bayerna v prestopnem roku. Pep Guardiola računa, da bo uspešno nadomestil Bastiana Schweinsteigerja. Foto: EPA
Arturo Vidal je najbolj zveneča okrepitev Bayerna v prestopnem roku. Pep Guardiola računa, da bo uspešno nadomestil Bastiana Schweinsteigerja. Foto: EPA
Douglas Costa
Douglas Costa je blestel na Audijevem pokalu in tudi na pokalni tekmi v Nöttingenu. Foto: EPA
Mario Götze in Thomas Müller
Mario Götze in Thomas Müller nista bila najbolj zadovoljna z minutažo v lanski sezoni, a se oba želita dokazati Guardioli, ki ima na razpolago izjemno širok kader. Foto: EPA
Kevin Kampl
Kevina Kampla čaka velika konkurenca na sredini igrišča. V Bundesligi na začetku sezone zagotovo ne bo v prvi postavi. Foto: EPA
Kevin De Bruyne in Dieter Hecking
Kevin De Bruyne in Dieter Hecking sta začela zbirati lovorike, a Belgijca precej bolj mika Premier liga. Foto: EPA
Lucien Favre
Lucien Favre je preporodil Borussio iz Mönchengladbacha. Foto: EPA
Franco Di Santo
Franco Di Santo se je izkazal v Bremnu, zdaj pa bo eden glavnih adutov Schalkeja. Foto: EPA
Tim Matavž
Tim Matavž računa, da bo imel prednost pred Raulom Bobadillo. Foto: EPA
Anthony Ujah
Anthony Ujah se je iz Kölna preselil v Bremen. Foto: EPA
Philipp Hosiner, Dominique Heintz, Peter Stöger, Miloš Jojić in Anthony Modeste
Philipp Hosiner, Dominique Heintz, Miloš Jojić in Anthony Modeste so nove okrepitve Kölna. Foto: EPA
Bruno Labbadia
Bruno Labbadia si želi, da bi HSV imel malce mirnejšo sezono. Foto: EPA
Darmstadt
Na stadionu Böllenfalltor v Darmstadtu so pred tremi meseci slavili nepričakovano uvrstitev v Bundesligo. Foto: EPA

V petek zvečer na Allianz Areni gostuje Hamburg, Pep Guardiola pa se je še pred začetkom prvenstva že naposlušal številnih kritik. Najhuje je navijače prizadel odhod bavarskega nogometnega boga Bastiana Schweinsteigerja k Manchester Unitedu. Nihče ni imel tako nedotakljivega statusa, kot prav "Schweini".

Vse manj Nemcev v udarni postavi
Bayern je imel v svojih vrstah vedno najboljše nemške nogometaše, tako je bilo vse od sedemdesetih let naprej, ko so Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Sepp Meier in kolegi začeli pisati zlato obdobje najuspešnejšega nemškega kluba. Guardiola je v tem prestopnem roku pripeljal Douglasa Costo in Artura Vidala. V udarni enajsterici so le še Jerome Boateng, kapetan Philipp Lahm in vratar Manuel Neuer Nemci.

Müller in Götze imata mamljive ponudbe iz Manchestra
Tudi Thomas Müller nima zagotovljenega mesta v začetni postavi, zato se je tudi veliko govorilo o njegovem odhodu k rdečim vragom. Louis van Gaal bi bil pripravljen globoko seči v žep za enega svojih najljubših nogometašev. Mario Götze prav tako ni zadovoljen s sedenjem na klopi, junak finala lanskega svetovnega prvenstva ima v Nemčiji kultni status in ne želi ga zapraviti. Manchester City si ga želi, a tudi tu se vodstvo Bayerna noče pogajati.

Bo Pepa po letošnji sezoni nasledil "Kloppo"?
Guardiola je bil v Barceloni izjemno priljubljen, najprej kot igralec, nato pa kot trener nepremagljive ekipe. V Münchnu s svojo filozofijo "tiki-taka" nikakor ni prepričal navijačev, vodstvo kluba pa še naprej verjame vanj. Predsednik upravnega odbora Karl-Heinz Rummenigge želi podaljšati pogodbo, ki se izteče junija 2016. Manchester City je res podaljšal z Manuelom Pellegrinijem, a v primeru neuspeha v letošnji sezoni, bi sinjemodri hitro znova računali na Guardiolo, ki se želi dokazati tudi v Premier ligi. Jürgen Klopp si je vzel leto odmora. Nemški mediji ga po letošnji sezoni že vidijo na klopi Bavarcev.

Douglas Costa prava "raketa"
Dve lekciji je prejel Guardiola v preteklih dveh sezonah. Najprej je madridski Real na Allianz Areni slavil kar s 4:0, maja pa je na Camp Nouu v zadnje četrt ure Barcelona ugnala Bavarce s 3:0. Finale Lige prvakov se mu vztrajno izmika in v letošnji sezoni izgovorov ne bi smelo biti več. Predvsem Douglas Costa je navdušil na pripravljalnih tekmah in tudi v uvodnem krogu pokala, njegovi prodori po levi strani so dih jemajoči. Francka Riberyja trenutno še preveč ne pogrešajo, poškodba gležnja pri Francozu pa je zelo resna in veliko vprašanje je, kdaj se bo vrnil na zelenice.

Tuchel ima na voljo širok kader
V Dortmundu se začenja novo obdobje. Thomas Tuchel je nasledil prijatelja Kloppa. Lani se je Borussia vse do marca borila za obstanek, nato pa pristala v Evropski ligi, kjer je v velikem slogu odpravila Wolfsberger AC. Henrik Mhitarjan je v sijajni formi, tudi Pierre Emerick Aubameyang in Marco Reus blestita. Tuchel ima na voljo izjemno širok kader, kar 28 igralcev kandidira za začetno postavo. Številni zvezdniki bodo na klopi ali celo na tribuni, če ne bo veliko poškodb.

Kampla čaka oster boj za minute
Največja okrepitev je Gonzalo Castro, ki je za enajst milijonov evrov prišel iz Leverkusna. Izkušeni vezist se je hitro vklopil v ekipo. Konkurenca na sredini igrišča je neverjetna, zato je športni direktor Michael Zorc že razmišljal o prodaji kakšnega igralca. Jakub Blaszczykowski in Kevin Grosskreutz sta bila večkrat omenjena. Kevin Kampl na obeh tekmah proti WAC-u v Evropski ligi ni veliko igral in veliko vprašanje je, koliko minut mu bo namenil Tuchel. Vsekakor je treba upoštevati tudi naporen ritem četrtek-nedelja, saj bo Borussia zelo verjetno igrala v skupinskem delu Evropske lige.

Wolfsburg konkurenčen Bayernu le z De Bruynejem
Wolfsburg je v pretekli sezoni naredil ogromen korak naprej. Prva zmaga v nemškem pokalu, drugo mesto v prvenstvu in pred dvema tednoma še zmaga nad Bayernom v nemškem superpokalu po streljanju 11-m, ko je bil junak Nicklas Bendtner. Napadalec Max Kruse je prišel iz Mönchengladbacha za 18 milijonov evrov, a v prvi postavi je nedotakljiv sijajni Bas Dost.

Trener Dieter Hecking ima na vseh ključnih položajih uveljavljene moči. V vratih je vedno zanesljivi Diego Benaglio, vodja obrambe je Naldo, na sredini blesti Kevin De Bruyne, v napadu pa Dost. Manchester City na vsak način želi videti De Bruyneja v svojih vrstah, menedžer Klaus Allofs je že odbil nekaj mamljivih ponudb, a tudi Belgijec se želi vrniti v Premier ligo. Brez De Bruyneja Wolfsburg nima možnosti za naslov. Velik test za ekipo bo tudi igranje v Ligi prvakov in ritem dveh tekem vsak teden.

V Mönchengladbachu težka sezona potrjevanja uspehov
Borussia Mönchengladbach bo prvič igrala v skupinskem delu Lige prvakov. Trener Lucien Favre je prejemal številne pohvale, težje pa bo potrditi lanski uspeh. Chelsea je 19-letnega branilca Andreasa Christensena posodil za dve leti, Thorgan Hazard pa je zdaj član Borussie, ki je modrim iz Londona odštela osem milijonov evrov. Josip Drmić je prišel iz Leverkusna. Čaka ga težka naloga, saj ne bo lahko nadomestiti Maxa Kruseja, ki je bil prava ikona na Borussia Parku. Tudi Lars Stindl je dobra okrepitev, že v Hannovru je pustil pečat. Izjemno hitra in kombinatorna igra odlikuje Borussio, ki je v ponedeljek zvečer v drugem polčasu uvodnega kroga pokala nadigrala St. Pauli (1:4).

Lekarnarji najprej na velikem izpitu proti Laziu
Charles Aranguiz je blestel na Copi Americi, do 30. junija 2020 pa je podpisal z Bayerjem iz Leverkusna. Menedžer Rudi Völler si želi zgraditi moštvo, ki bo vsako leto igralo v Ligi prvakov. Naslednji torek je že ključen za lekarnarje, saj je na vrsti tekma za vstop v elito evropskega nogometa proti Laziu. V obrambi ima trener Roger Schmidt še največ težav. Tin Jedvaj in Ömer Toprak bosta izpustila začetek sezone. V napadu je Steffan Kiessling vedno zanesljiv, Karim Bellarabi je izjemno napredoval v pretekli sezoni.

Schalke bo težko krojil vrh lestvice
V Gelsenkirchnu ni nikoli dolgčas. Poletje je bilo znova razburljivo. Roberto di Matteo ni izpolnil velikih pričakovanj in v novi sezoni bo Schalke vodil Andre Breitenreiter. Lani je s Paderbornom blestel jeseni, nato pa vseeno pristal na zadnjem mestu. Marc Wilmots se ni želel vrniti na klop modrih, raje ostaja selektor Belgije. Tudi Marcus Weinzierl ostaja v Augsburgu. Sami Khedira je bil glavni na listi želja, a je raje izbral Juventus. Glavna prihoda poletja sta Johannes Geis iz Mainza in Franco Di Santo iz Bremna. Precej več je bilo odhodov (Jefferson Farfan, Tranquillo Barnetta, Christian Fuchs). Julian Draxler ostaja, kar je najpomembneje. Če bi odšel k Juventusu, Schalke ne bi imel možnosti za vidna mesta.

Matavž ali Bobadilla - komu bolj zaupa Weinzierl?
Augsburg bo zelo težko ponovil sanjsko peto mesto v lanski sezoni. Lani je bil na posoji Pierre Emile Höjbjerg, ki pa se je vrnil k Bayernu. Najbolj odmeven je prihod Piotra Trochowskega, ki so ga odpustili pri Sevilli. Tim Matavž je na pokalni tekmi proti Elversberg (3:1 po podaljšku) igral vseh 120 minut, v napadu ima močno konkurenco, saj se je Raul Bobadilla že dokazal v Bundesligi. V obrambi je vodja Rahman Baba, ki pa ima na mizi mamljivo ponudbo Chelseaja.

Selke zapustil Werder in odšel v drugo ligo
Lani je bil Werder na začetku sezone dolgo na zadnjem mestu, potem pa je mesto glavnega trenerja prevzel Viktor Skripnik. Z izjemno serijo se je prebil v zgornjo polovico lestvice, a znova se je pokazalo, da v Bremnu primanjkuje denarja. Napadalec Davie Selke, ki je lani tresel mreže, je sprejel bogato ponudbo Leipziga, ki je favorit v drugi ligi. Werder je prejel osem milijonov evrov odškodnine, za dva milijona manj je Franco Di Santo odšel k Schalkeju. Novi adut je Aron Johannnsson iz Alkmaarja, napad je okrepil Anthony Ujah, ki se je izkazal v Kölnu.

Brečko zapustil Köln, Maroh poškodovan
Köln je v pripravah ugnal Stoke City (2:1) in Valencio (3:2). Trener Peter Stöger ima na razpolago precej spremenjeno enajsterico. Mišo Brečko je odšel v Nürnberg v drugo ligo, Ujah se je preselil v Bremen, Patrick Helmes pa je že pri 31 letih končal kariero. Ofenzivne moči so popolnoma nove, Anthony Modeste iz Hoffenheima, Leonardo Bittecourt iz Hannovra, Miloš Jojić pa iz Dortmunda. Dominic Maroh, ki je spomladi odlično igral v obrambi, bo zaradi poškodbe stegenske mišice počival še več tednov.

HSV že v pokalu doživel hladno prho
Hamburg se je skozi šivankino uho znova rešil v dodatnih kvalifikacijah proti Karlsruheju. Marcelo Diaz je v sodnikovem dodatku povratne tekme zadel s prostega strela in "dinozavri" Bundeslige tako ostajajo edina ekipa, ki ni nikoli izpadla iz elite. Trener Bruno Labbadia je upal na nov zagon, a je dobil veliko zaušnico že v nedeljo na pokalni tekmi v Jeni (2:3 po podaljšku). Ekipa je znova zelo spremenjena, odšli so Rafael van der Vaart, Heiko Westermann, Slobodan Rajkovič, medtem ko je nekdanji nemški reprezentant Marcell Jansen celo končal kariero pri 29 letih.

Papirji s podatki o plačah igralcev raztreseni v parku
Hrvaški čudežni deček Alen Halilović je bil velika želja športnega direktorja Petra Knäbla, a s prestopom ali posojo, kot kaže, ne bo nič. Še več, v Hamburgu se ta teden namesto z Bayernom preveč ukvarjajo z afero o plačah igralcev. Knäblu so namreč ukradli nahrbtnik z vsemi podatki o plačah zaposlenih v klubu. Papirje so našli v parku na travniku. Ko so poklicali v klub, se ni nihče odzval, saj so mislili, da gre za šalo. Ko je Knäbel prišel domov in videl, da nahrbtnika ni nikjer, so se šele zavedeli, da ni šlo za nobeno šalo.

Gostovanje v Darmstadtu bo posebno doživetje
Glavna kandidata za izpad sta se seveda Ingolstadt in Darmstadt. Prav posebno doživetje bodo gostovanja na stadionu Böllenfalltor v Darmstadu, ki sprejme 17.000 gledalcev. Bundesliga ima najbolj moderne stadione na svetu, ta pa spominja na zastarele italijanske objekte, z ogromno ograjami in stojišči. Poleti je vodstvo kluba naredilo številne kozmetične popravke.

V Angliji klubi dobijo precej več od TV pravic
V Nemčiji v letošnji sezoni 36 profesionalnih klubov iz prve in druge lige dobi 850 milijonov evrov iz televizijskih pravic. Bayernu pripada 74 milijonov evrov. To so zelo majhne številke v primerjavi z Anglijo, kjer bo od naslednje sezone naprej veljala nova pogodba, 20 klubov v Premier ligi si bo razdelilo tri milijarde evrov. Bournemouth bi tako prejel 150 milijonov evrov, kar je dvakrat več od Bayerna.

Plačljiva televizija ima v Angliji sedem milijonov naročnikov več kot v Nemčiji Sky Sport, ki ima pravice za vseh 306 tekem Bundeslige. Nemci še vedno veliko gledajo povzetke na ARD-ju (Sportschau) in na ZDF-u (Das aktuelle Sportstudio). Pri Bayernu in Borussii se že bojijo, da bi jim angleški klubi lahko pokupili vse najboljše igralce.

1. krog, petek ob 20.30:
BAYERN - HAMBURGER SV

Sobota ob 15.30:
BAYER LEVERKUSEN - HOFFENHEIM
AUGSBURG - HERTHA
WERDER - SCHALKE
MAINZ - INGOLSTADT
DARMSTADT - HANNOVER

Ob 18.30:
BORUSSIA (D) - BORUSSIA (M)

Nedelja ob 15.30:
WOLFSBURG - EINTRACHT

Ob 17.30:
STUTTGART - KÖLN