Diego Simeone (desno) je popolnoma preporodil ekipo Atletica, s katero je osvojil španski pokal, Evropsko ligo in evropski superpokal. Letos se mu nasmihata še španski in evropski naslov. Nekdanji francoski nogometaš Bixente Lizarazu je na Twitterju zapisal, da je Argentinec novi
Diego Simeone (desno) je popolnoma preporodil ekipo Atletica, s katero je osvojil španski pokal, Evropsko ligo in evropski superpokal. Letos se mu nasmihata še španski in evropski naslov. Nekdanji francoski nogometaš Bixente Lizarazu je na Twitterju zapisal, da je Argentinec novi "the special one" (tisti posebni), kot je leta 2004 sam sebe imenoval Mourinho. Foto: Reuters

V prvem polčasu smo bili, z vidika taktike, priča fantastični tekmi. Prvi zadetek je nato vse obrnil na glavo. Oni so prvi zadeli, mi pa smo relativno hitro izenačili.

Diego Simeone
Nogometaši Atletica
Nogometaši Atletica so na Stamford Bridgeu v drugem polčasu povsem nadigrali Mourinhev Chelsea in se takole zasluženo veselili preboja v finale elitnega evropskega nogometnega tekmovanja. Foto: Reuters
Navijači Atletica
Za Atleticovimi navijači je nepozaben večer v zahodnem delu Londona. Foto: Reuters
Fernando Torres
Fernando Torres se zadetka proti klubu, kjer je začel svojo kariero, ni (raz)veselil. V letošnji sezoni Lige prvakov je španski napadalec zadel enako število zadetkov (4) kot v angleškem prvenstvu. V Evropi je letos nastopil 9-krat, v Premier ligi 26-krat. Foto: Reuters

Dvoboj smo dobro nadzirali, nato pa se je zgodila ključna minuta, v kateri je njihov vratar zablestel z neverjetno obrambo po strelu Terryja, takoj zatem pa so dobili še strel z bele točke. Do tistega trenutka je bila na zelenici zgolj ena ekipa, ki je prekipevala od samozavesti.

Jose Mourinho
Jose Mourinho
Jose Mourinho je pred kratkim poudaril, da je njegov prednostni cilj v letošnji sezoni Liga prvakov, iz katere pa je v sredo izpadel. V angleškem prvenstvu ima Chelsea teoretično še možnosti za naslov, a upati mora na spodrsljaja Liverpoola in Manchester Cityja. Portugalec je v zadnjih štirih sezonah sicer od mogočih 14 lovorik osvojil zgolj dve - izkupiček, na katerega zagotovo ne more biti ponosen. Foto: Reuters


Prvič v zgodovini Lige prvakov se bosta v finalu pomerila kluba iz istega mesta. 24. maja bosta Real in Atletico odigrala derbi Madrileno, ki bo prinesel največjo nagrado do zdaj - naslov evropskega prvaka. Za Real bi bil to že jubilejni deseti naslov, za njegovega mestnega tekmeca, ki je v zadnjih sezonah dominiral v Evropski ligi, pa prvi.

Veliko nogometnih navdušencev Atleticu pred povratnim obračunom ni pripisovalo veliko možnosti, a Španci so znova dokazali, da niso zaman še edina neporažena ekipa v letošnji sezoni evropskih tekmovanj. Za nameček so še trikrat zatresli mrežo Chelseaja, ki je na zadnjih treh evropskih tekmah na Stamford Bridgeu mirovala.
Mourinho: Atletico je zasluženo zmagal
Jose Mourinho zaradi uporabe zelo obrambnih taktik v zadnjem času v nogometni javnosti ni imel veliko simpatij, ljubitelji nogometa niso bili navdušeni nad igro na prvi polfinalni tekmi, kjer niso videli niti enega zadetka. Tokrat se je mreža zatresla štirikrat. "Do dosojene 11-metrovke po mojem mnenju niso bili boljši nasprotnik. Dvoboj smo dobro nadzirali, nato pa se je zgodila ključna minuta, v kateri je njihov vratar zablestel z neverjetno obrambo po strelu Terryja, takoj zatem pa so dobili še strel z bele točke. Do tistega trenutka je bila na zelenici zgolj ena ekipa, ki je prekipevala od samozavesti. Razliko sta naredila odlični vratar in pameten napadalec. Po vsem tem lahko rečem, da je Atletico zasluženo zmagal," je sedmi sili na Stamford Bridgeu dejal Mourinho.
Polfinalne obračune odločajo podrobnosti
Londončani so srečanje sicer začeli odlično in po dobre pol ure igre z golom Fernanda Torresa povedli, a je še tik pred odmorom s strelom ob drugi vratnici izid poravnal Adrian Lopez. Madridčanom je preobrat uspel v 60. minuti, ko je bil z bele točke natančen Diego Costa. "Po drugem zadetku je bila na zelenici samo ena umirjena ekipa, saj je vedela, da ima pol ure pred koncem srečanja vse niti v svojih rokah. Polfinali se dobivajo na podrobnostih, in to je bila zelo velika podrobnost," je povedal Mourinho in dodal: "Real Madrid je premagal Bayern, ker je bil Madrid boljši, Atletico pa je premagal Chelsea, ker je bil boljši po tistem prelomnem trenutku. Za napredovanje jim čestitam, saj gre za zelo dobro ekipo, ki tudi v španskem prvenstvu igra fantastično. To je prava ekipa. Upam, da bosta obe ekipi uživali v finalu. Prvak bo zagotovo odličen."
Portugalec ponosen na svoje varovance
Mourinhovi varovanci so se v nedeljo na Anfieldu izkazali z odlično obrambo, ki je Liverpoolovim igralcem ni uspelo prebiti. Portugalec je v začetno enajsterico uvrstil kar šest branilcev, a tokrat se njegovo taktiziranje ni izšlo. "Ne morem kritizirati igralcev, ki so dali vse od sebe. Imamo težave s poškodbami, kaznimi, prav tako nismo mogli računati na igralce, ki ne morejo igrati v Ligi prvakov. Nad porazom sem razočaran, a zelo ponosen na svoje fante. Če bi zadeli za 2:1, bi imeli usodo v svojih rokah," je še dejal Mourinho in obljubil: "Naslednja sezona bo boljša od letošnje. To je naš cilj. Mladi igralci bodo boljši, prav tako upam, da bomo v klub pripeljali igralce, ki bodo ekipo še okrepili."
Simeone: Finale si zaslužimo
Pred tekmo so angleški strokovni komentatorji primerjali Mourinha in Diega Simeoneja. Številni so bili prepričani, da Argentinec ni taktično dorasel Mourinhu, a obrnilo se je drugače. "Storili smo vse, kar je bilo v naši moči, da smo se uvrstili v finale. Mesto v finalu si zaslužimo, kakor si ga zasluži tudi Real," je dejal Simeone, ki v letošnji sezoni Lige prvakov s svojo ekipo še ni okusil grenkobe poraza. Čeprav so se njegovi varovanci v 36. minuti znašli v zaostanku na tujem terenu, se niso vdali. "Po Torresovem golu smo vedeli, da lahko že en naš zadetek, ki šteje dvojno, jeziček na tehtnici prevesi na našo stran. Morali smo se pošteno potruditi, da smo izenačili. Morali smo garati, da smo razvili igro, ki nam odgovarja, to pa nam je uspelo od drugega zadetka naprej," je priznal priljubljeni 'El Cholo'.

Argentinčeva zahvala mamam igralcev
Atletico, ki bo zaigral že v svojem tretjem evropskem finalu v zadnjih petih sezonah, je tako poskrbel, da prvič po sezoni 2003/04 v finalu vsaj enega izmed obeh evropskih tekmovanj ne bo angleškega predstavnika. "Današnji izid je sad izjemnega ekipnega dela. Ustvarili smo si priložnost, da se uvrstimo v veliki finale. V prvem polčasu smo bili, z vidika taktike, priča fantastični tekmi. Prvi zadetek je nato vse obrnil na glavo. Oni so prvi zadeli, mi pa smo relativno hitro izenačili," je še dodal nekdanji kapetan argentinske izbrane vrste in sklenil: "Zahvaljujem se mamam svojih igralcev, ki so jim dale velika j..."
Thiago: Morda se nam sanje uresničijo
"Za nas je vse skupaj sanjsko," je bil do ušes nasmejan Thiago, sicer nekdanji član Chelseaja, za katerega je v sezoni 2004/05 odigral 47 tekem in zadel 4 gole. "Imamo izjemen ekipni duh, veliko odločnost in skupaj se borimo za dosego naših ciljev. Chelsea ima dobro ekipo, enako velja tudi za Real, s katerim se bomo pomerili v finalu. Kdo ve, morda se nam uresničijo sanje," je še dejal Portugalec, ki je ob odsotnosti Gabija nosil kapetanski trak Atletica.
Costa: Ekipa je bila neverjetna!
Vročekrvni Diego Costa se na prvi tekmi ni pretirano izkazal, tokrat pa je svoji ekipi priboril 11-metrovko, ki jo je tudi uspešno izvedel s strelom pod prečko in dosegel še svoj osmi zadetek na osmem nastopu v letošnji Ligi prvakov. Mark Schwarzer ni imel niti najmanjših možnosti, da bi ohranil izid 1:1. "Za uvrstitev v finale smo storili vse. Enostavno si to zaslužimo. Torres je sicer zadel prvi, a dobro smo vedeli, da naš zadetek šteje dvojno. Ekipa je bila enostavno neverjetna," je dejal najboljši Atleticov strelec v letošnji sezoni. Za konec je pohvalil še svojega trenerja: "V kritičnih trenutkih Diego vedno ostane zbran in vedno izreče pravo besedo."
Koke: Za Madrid bo to izjemen dan
Eden najobetavnejših španskih nogometašev Koke se je po tekmi najprej javno zahvalil vsem zvestim navijačem, ki so prišli njegovo ekipo spodbujat iz Španije, nato pa je poudaril, da je bil ključni trenutek na tekmi Lopezov izenačujoči zadetek tik pred koncem prvega polčasa. "Ko greš na odmor z izidom 1:1, dobro veš, da bo nasprotnik že takoj na začetku drugega polčasa planil po tebi. Toda mi verjamemo v svojo obrambo, ki se lahko odlično kosa s protinapadi. V drugem polčasu smo želeli zagospodariti na igrišču, to nam je po drugem zadetku tudi uspelo," je dejal 22-letni Španec, ki se že veseli finala: "Veseli smo, da se je v finale uvrstila še ena španska ekipa. Za Madrid bo to izjemen dan, saj bo celotno mesto odpotovalo v Lizbono."

V prvem polčasu smo bili, z vidika taktike, priča fantastični tekmi. Prvi zadetek je nato vse obrnil na glavo. Oni so prvi zadeli, mi pa smo relativno hitro izenačili.

Diego Simeone

Dvoboj smo dobro nadzirali, nato pa se je zgodila ključna minuta, v kateri je njihov vratar zablestel z neverjetno obrambo po strelu Terryja, takoj zatem pa so dobili še strel z bele točke. Do tistega trenutka je bila na zelenici zgolj ena ekipa, ki je prekipevala od samozavesti.

Jose Mourinho