V Leicestru se poslavljajo od priljubljenega lastnika kluba. Foto: Reuters
V Leicestru se poslavljajo od priljubljenega lastnika kluba. Foto: Reuters
Nesreča se je zgodila tik po zaključku sobotne tekme v Leicestru. Foto: Reuters
Vichai Srivaddhanaprabha je bil goreč budist. Foto: Reuters

Nesreča se je zgodila v soboto okoli 20.30 po krajevnem času, približno uro po koncu tekme. Po vzletu z nogometne zelenice se je helikopter le nekaj minut pozneje zrušil na drugi strani stadiona, blizu parkirišča na severovzhodnem delu stadiona. Vzrok nesreče še ni znan. Poleg 60-letnega Tajca so bile na krovu še štiri osebe. Policija je razkrila, da so preostale žrtve Nursara Suknami in Kaveporn Punpare, člana Srivaddhanaprabhovega osebja, pilot Eric Swaffer in potnica Izabela Roza Lechowicz.

Brzojavke in zapisi sožalja prihajajo od vsepovsod. "Svet je izgubil velikega moža. Leicester City je družina, ki je bila uspešna pod njegovim vodstvom. Kot družina bomo žalovali za njim in nadaljevali v zasledovanju vizije kluba, ki je zdaj njegova zapuščina," je v izjavi za javnost zapisal klub.

Kupil Leicester v drugi ligi in ga popeljal na tron
Srivaddhanaprabha je bil arhitekt ene največjih senzacij v zgodovini športa. Skupaj z vodstvom Leicestra je postavil ekipo, ki je pod vodstvom Claudia Ranierija leta 2016 osvojila naslov angleškega prvaka. Kvota za končni uspeh lisic pred prvenstvom je bila 5000:1.
"Zlomljen in pretresen sem ob smrti našega predsednika. Mož, ki je bil ljubljen in občudovan ..." je na Twitterju zapisal kapetan Wes Morgan. V daljšem pismu se je od njega poslovil vratar Leicestra, Danec Kasper Schmeichel: "Spremenil si nogomet za vedno! Dal si upanje vsakomur, da je nemogoče mogoče. Ne le našim navijačem, ampak navijačem povsod po svetu v katerem koli športu."
"Ne morem najti pravih besed. Zame si bil legenda, neverjeten mož z velikim srcem, duša Leicestra. Hvala za vse, kar si naredil zame, za mojo družino in klub. Resnično te bom pogrešal," je bil neutolažljiv prvi napadalec v šampionski sezoni Jamie Vardy.

Branilec Leicestra in angleške reprezentance Ben Chilwell je bil prav tako pretresen. "Ne morem verjeti. Vichai je bil eden od najboljših ljudi, ki jih lahko spoznaš. Najbolj je bil srečen, ko je osrečil tebe. Vedno se je smejal. Kar je naredil za ta nogometni klub in mesto, je neverjetno."

Bogastvo 61-letnega Srivaddhanaprabhe je ocenjeno na 3,5 milijarde evrov. Leicester je kupil leta 2010, ko je bil klub še v drugi ligi, za 45 milijonov evrov. Poravnal je vse dolgove in klub je štiri leta pozneje prišel v elitno angleško ligo.

Od tiskarja in trgovca z usnjem do bogataša
Navzven vedno prijazni Srivaddhanaprabhe je zelo ščitil svojo zasebnost, intervju z njim je bilo praktično nemogoče dobiti. Tajec je bil na začetku svoje poti tiskar in trgovec z usnjem, njegov vzpon pa se je začel leta 1989 z ustanovitvijo podjetje King Power, ki se je ukvarjalo z brezcarinsko prodajo izdelkov. S pravimi zavezniki ob pravem času je postal skoraj monopolist na Tajskem, kjer se je prav takrat začel naval turistov. Srivaddhanaprabha je bil vedno blizu tajskemu kralju.

Imel je štiri otroke. Užival je v bivanju v Angliji in v življenjskem slogu, ki je bilo posledica bogastva. Rad je imel dobra vina, konje in kockanje. Velikokrat so ga videli v družbi angleške kraljeve družine, s katero je v družbi svojih sinov igral polo. Velikokrat je bil donator in darovalec človekoljubnim organizacijam. Med drugim je z dobrim milijonom evrov podprl univerzo v Leicestru, dva milijona je daroval za mestno bolnišnico. Združil je celo mesto, kjer praktično ni imel kritika.

Po vsaki tekmi Leicestra je s helikopterjem odletel v svoje domovanje v London. Na tej poti je tudi končal svoje življenje.