Takole je Messi končal akcijo za televizijske špice. Foto: Reuters
Takole je Messi končal akcijo za televizijske špice. Foto: Reuters
Še z drugega zornega kota. Foto: Reuters
Štiri na enega. Tudi to v večini primerov ni bilo dovolj. Foto: Reuters
Bum. Z roba kazenskega prostora. Foto: Reuters

Lionel Messi je sejal paniko v bavarski obrambi med vso tekmo, toda kot da bi hotel stopnjevati dramsko napetost, je najboljše prihranil za konec. Najprej je do tedaj igralca tekme Manuela Neuerja matiral v 77. minuti z roba kazenskega prostora, potem pa je tri minute pozneje poskrbel za čarovnijo, o kateri se bo govorilo še nekaj časa. Žogo je sprejel na 20 metrih in v prodoru na hrbet prevrnil Boatenga ter z desno nogo spodkopal žogo prek nemočnega Neuerja. Argentinski virtuoz je v sodnikovem podaljšku še podal za gol Neymarja, s katerim so si Katalonci priigrali praktično neulovljivo prednost 3:0.

Trener Barcelone Luis Enrique, ki so ga navijači nagradili s skandiranjem, je bil seveda presrečen, a tudi pregovorno previden: "Neverjetno sem zadovoljen z vsem, kar so naredili moji igralci. Premagali smo ekipo, ki ima velike zmožnosti. Njihovi igralci so komajda povohali gol, kar me najbolj zadovoljuje. Preprosto, dosegli smo izjemen rezultat. Guardiola je ostal zvest svojemu slogu in filozofiji in tudi mi smo igrali, kot igramo vedno. Messi me ne preseneča več. Njegova lakota in ambicija v nogometu je neverjetna. Toda ni samo Messi umetnik v tej ekipi, delo celotnega moštva je bilo vrhunsko. Zdaj smo malce bližje finalu. Še vedno pa je pred nami povratna tekma v Münchnu."

Messijeva predstava je navdušila vse, tudi njegove soigralce, ki jim že zmanjkuje presežnikov. "Leo Messi dela stvari, ki jih nihče drug ne more. Klobuk dol pred njim še enkrat več," je povedal Iniesta. "Imamo neverjetne igralce, toda na svetu ni takega, kot je Messi. Hvala bogu, da igra za nas," je povedal Ivan Rakitić, podajalec pri drugem golu Argentinca. "Ni ga mogoče opisati. Samo glejte in uživajte," je o rojaku povedal Javier Mascherano.

Pep Guardiola se seveda ne predaja, a se zaveda, da bo težko priti do preobrata. "Lahko nadomestiš gol ali dva, toda tri je težko," je povedal Guardiola. Trener Bayerna je tekmo videl drugače kot Enrique. "Dobro smo stali na igrišču, toda nato se je prikazal Messi. A Barcelona ni samo Messi, imajo izjemno ekipi in posameznike, kot sta Neymar in Suarez. Tako so dobri, da lahko najdejo prostor, kadar koli se jim zahoče. Presodil je njihov talent. Kakor koli, mislim, da smo nadzorovali tekmo do njihovega prvega gola. Nato smo se izgubili, toda ne bom obsojal svojih igralcev. Šli smo skozi mnogo težkih situacij v tej sezoni."

Bayernu se je močno poznala odsotnost Francka Riberyja, Davida Alabe ter predvsem za prodornega in hitrega Arjena Robbna, za katerega je bila tekma na Camp Nouu kot ustvarjena. Kljub temu so Bavarci držali žogo več v svoji posesti - 53 %-47 %, kar se Barceloni ni zgodilo na 95 zaporednih tekmah v Ligi prvakov. Zadnjič so posest izgubili leta 2006 proti Werderju.

A statistika ni odslikala razmerje sil na zelenici. Barcelona je bila boljša, toliko boljša, da je moral Guardiola že po 20 minutah spremeniti taktiko iz 3-4-1-2 na 4-4-2. Bayern je na odmor odšel s srečnih 0:0, za kar se mora zahvaliti Neuerju, ki je ubranil smrtni prioložnosti Suarezu in Daniju Alvesu ter Rafinhi, ki je s kolenom preprečil Neymarjev gol. Bayern, ki na tekmi ni niti enkrat streljal v okvir gola (!?) - razmerje v strelih je bilo sicer 17:8 (v okvir 8:0) - je najlepšo priložnost zapravil v 18. minuti, ko Lewandowski ni dobro zadel žoge sam pred Ter Stegnom.

"Dolgo smo se dobro branili proti ekipi, ki ima izjemno živahne in hitre igralce. V prvem delu smo imeli srečo in vratarja Neuerja. V drugem delu smo se počutili precej bolje. Resda nismo imeli priložnosti, toda bili smo veliko bolj enakopravni. Nismo si predstavljali, da bo na koncu 3:0. Zdaj ne smemo iskati grešnih kozlov, moramo stopiti skupaj, toda naše možnosti za napredovanje so minimalne. To bi bila res senzacija," je utrip povzel napadalec Thomas Müller.

Povratna tekma v Münchnu bo v torek ob 20.45.