Lionel Messi in Cristiano Ronaldo. Njun dvoboj bo znova v ospredju v novi sezoni La lige. Foto: Reuters
Lionel Messi in Cristiano Ronaldo. Njun dvoboj bo znova v ospredju v novi sezoni La lige. Foto: Reuters
Real Madrid
Real je lani osvojil 32. državni naslov. Barcelona je postala španski prvak 21-krat, devetkrat je to uspelo Atletico Madridu, osemkrat Athletic Bilbau, šestkrat pa Valencii. Foto: Reuters
Jose Mourinho
Jose Mourinho je postal državni prvak s klubi iz treh najmočnejših lig v Evropi. Zdaj je cilj, da še s tremi različnimi klubi postane evropski prvak. To mu je že uspelo s Portom in Interjem. Foto: Reuters
Tito Vilanova
Tita Vilanovo čaka težko delo, saj je zamenjal najuspešnejšega trenerja v Barcini zgodovini Pepa Guardiolo. Foto: Reuters
Jordi Alba
Za zdaj je najodmevnejši prestop v Španiji selitev Jordija Albe iz Valencie v Barcelono. Foto: Reuters
Xabi Alonso, Cesc Fabregas, Andres Iniesta
Xabi Alonso, Cesc Fabregas in Andres Iniesta so bili med ključnimi možmi Španije ob naslovu evropskega prvaka. V državnem prvenstvu bodo znova veliki tekmeci. Xabi Alonso tvori osrednjo figuro vezne vrste Reala, Iniesta in Cesc pa Barce. Foto: EPA
Mesut Özil
Odlična sezona je tudi za Nemcem turških korenin Mesutom Özilom. Foto: Reuters
Eden ključnih mož Barce bo jasno znova Xavi Hernandez, ki je že pri 32 letih rekorder po številu nastopov v rdeče-modrerm dresu. Foto: EPA

Jose Mourinho je po osvojitvi naslova v Angliji in Italiji, pred tem je s Portom jasno slavil tudi na portugalskem prvenstvu, dobil še naslov španskega prvaka. Po naslovih v treh najmočnejših ligah v Evropi se je Portugalec iz "The Special One" preimenoval kar v "The Only One". Kaj torej še ostane "Edinemu" - vsekakor naskok na naslov z Realom v Ligi prvakov. Kraljevi klub je evropski prvak nazadnje postal leta 2002, lovi pa jubilejni deseti naslov. Na državnem prvenstvu pa ga čakajo novi epski obračuni z Barcelono.

"To so dvoboji titanov, ki kluba in igralce ženejo k temu, da postanejo boljši. Ta dva kluba se borita za svetovno nogometno hegemonijo," je z izbranimi besedami Mourinho označil rivalstvo Barce in Reala. Vroči derbiji, ki so bili v zadnjih sezonah vedno na meji incidentov, pa bi bili lahko v prihajajoči sezoni nekoliko mirnejši, saj se je v španski reprezentanci, ki je postala evropski prvak, pokazalo, da so nogometaši Reala in Barce vsaj nekoliko pozabili na hudo rivalstvo.

Obračun najboljših posameznikov na svetu
Dvoboj največjih klubov izpod Pirenejev dodatno zaostri še obračun dveh najboljših nogometašev zadnjih let Cristiana Ronalda in Lionela Messija, ki sta blestela s številnimi goli v pretekli sezoni. Pred dvema letoma je portugalski superzvezdnik s 40 goli dosegel rekord La lige, ki pa ga je v prejšnji Messi popravil kar za deset zadetkov in zdaj znaša neverjetnih 50. Ronaldo je lani zabil 46-krat. Argentinec je v sezoni 2011/2012 podrl še absolutni rekord po doseženih zadetkih, saj je v eni sezoni zadel kar 73-krat (odigral je 60 tekem), ob tem pa je zbral še 29 podaj.

Messi je pred kratkim spregovoril tudi o rivalstvu z Ronaldom in zatrdil, da med njima vlada le spoštovanje in ni nikakršne posebne tekmovalnosti: "Med nama s Cristianom ni posebnega rivalstva in ni nobenih problemov. To ustvarjajo mediji. Nikoli nisem tekmoval z njim ali se boril proti njemu. Ni nikakršne jeze v najinem odnosu, ampak samo spoštovanje. Ronaldo je nedvomno izjemen igralec."

Po štirih letih konec dobe Guardiole
V prihajajoči sezoni se obeta velika sprememba. Klop Barcelone je po štirih izjemno uspešnih sezonah zapustil Josep Guardiola. Pep, ki je bil pred tem tudi kapetan Barce, je v vlogi trenerja s katalonskim velikanom osvojil kar 14 lovorik. Dvakrat je Barcelona pod njegovim vodstvom postala evropski klubski prvak. 41-letni katalonski strokovnjak je na 15 tekmah devetkrat premagal Real. Kraljevi klub je izločil tudi letos v španskem kraljevem pokalu in predlani v polfinalu Lige prvakov ter ga premagal v finalu superpokala. Klonil je le na dveh tekmah. Zadnji ligaški El Clasico je dobil Real z 2:1 na Camp Nouu, s katerim je dokončno potrdil naslov prvaka, premoč pa je Pepova zasedba morala priznati tudi leta 2011 v finalu kraljevega pokala (1:0). V obdobju Guardiole je Real osvojil le dve lovoriki.

Zdaj bo nasprotnik Mourinha Tito Vilanova. Dozdajšnji pomočnik Guardiole ima s portugalskim strokovnjakom že zdaj burno zgodovino. V lanskem superpokalu je trener Reala ob množičnem prerivanju s prstom v oko sunil Vilanovo. Tito je prvič dobil priložnost kot članski trener. Jasno je, da bo nadaljeval koncept, kakršen je Barci v zadnjem času prinesel veliko uspeha. Večjih sprememb v katalonski prestolnici ni. Moštvo je zapustil Seydou Keita, iz Valencie pa se je v klub, kjer je odraščal, vrnil španski reprezentant Jordi Alba, ki bo zapolnil vrzel po odsotnosti Erica Abidala na levem bočnem položaju. Vprašanje je, kako bo po devetmesečni odsotnosti igral David Villa. Prav po poškodbi odličnega napadalca na svetovnem klubskem prvenstvu je sledila rezultatska kriza Barce v lanski sezoni.

Real z Valencio, Barca s Sociedadom
Barcelona in Real bosta v prvem krogu igrala pred domačimi gledalci. Na Santiago Bernabeuu prihaja neugodna Valencia, na Camp Nou pa Real Sociedad. Prvi prvenstveni El Clasico bo na sporedu 7. oktobra v katalonski prestolnici. Večna tekmeca se bosta dvakrat srečala že pred tem. 23. avgusta ju čaka v Barceloni prva tekma superpokala, 29. pa še povratna tekma v Madridu. Za ljubitelje statistike je zanimiv podatek, da je obakrat, ko je Španija postala evropski oziroma svetovni prvak, Barca v naslednji sezoni osvojila Ligo prvakov in La ligo.

Barcelona se je pred prihajajočo sezono želela okrepiti še s centralnim branilcem. Verjetno bodo to pozicijo pokrili nekateri mladi igralci, kot okrepitev pa se v zadnjem času omenja kamerunski vezist, ki igra za Arsenal, Alex Song. Pričakovati je, da bodo tudi pod taktirko Vilanove dobili priložnost nekateri obetavni nogometaši iz B-ekipe.

Bo Modrić vendarle prišel v Madrid?
Tudi Real za zdajt še ni poskrbel za odmevnejši nakup. V zadnjem času so vse glasnejše govorice o prihodu Luke Modrića, kar bo nedvomno prestop leta v La ligi. Namige o prestopu Hrvata iz Tottenhama v Madrid so potrdili tudi v Londonu. Dokončno je Valencia od Reala odkupila nekdaj veliki up španskega nogometa Sergia Canalesa. 21-letni vezist je imel v zadnjem času precej težav s poškodbami. K netopirjem, ki bodo glavni kandidati za tretje mesto, je odšel tudi Fernando Gago. Real je zapustil še Turek Hamit Altintop, ki sicer ni veliko igral.

Valencia prvi kandidat za tretje mesto
Valencia si je od Rubina izposodila paragvajskega napadalca Nelsona Valdeza in iz Sportinga pripeljala portugalskega reprezentanta Joaa Pereiro Netoprije je okrepil tudi Mehičan Andres Guardado. Ob tem ji je uspelo zadržati ogrodje ekipe in bi tako utegnila ponoviti lansko tretje mesto. Malaga, ki bo prvič nastopila v kvalifikacijah za Ligo prvakov, je ostala brez odličnega venezuelskega napadalca Rondona in vezista Španije Santija Cazorle.

Tudi Atletico Madrid je ostal brez pomembnega člena. Vicente Calderon je zapustil branilec Alvaro Dominguez. Kot kaže, bo veliko izgubil tudi lanski evropski hit Athletic Bilbao. Leve utegneta zapustiti glavna igralca Fernando Llorente in Javi Martinez. V napadu pa so se Baski okrepili z Aritzem Andurizem. Od "drugorazrednih" klubov se je še najbolj okrepil nekdanji španski velikan Deportivo La Coruna, ki je med drugim pripeljal tudi Carlosa Marcheno in Portugalca Nelsona Oliveiro.

1. KROG
Sobota ob 19.00:

CELTA VIGO - MALAGA
Ob 21.00:
SEVILLA - GETAFE
Ob 23.00:
MALLORCA - ESPANYOL
Nedelja ob 19.00:
REAL MADRID - VALENCIA
ATHLETIC BILBAO - BETIS
Ob 21.00:
BARCELONA - REAL SOCIEDAD
Ob 23.00:
LEVANTE - ATLETICO MADRID
Ponedeljek ob 19.00:
DEPORTIVO - OSASUNA
Ob 21.00:
RAYO VALLECANO - GRANADA
Ob 23.00:
ZARAGOZA - VALLADOLID