Jerome Valcke je od leta 2007 Fifin generalni sekretar. Foto: EPA
Jerome Valcke je od leta 2007 Fifin generalni sekretar. Foto: EPA

Jerome Valcke, ki je pri Fifi pristojen za vprašanje premika svetovnega prvenstva v Katarju 2022 v zimski čas, je potrdil: "Lahko vam povem, da smo z vodstvom Premier league zelo blizu dogovora."

Trenutni predlog: november in december 2022
Svetovna prvenstva po navadi potekajo v juniju in juliju, ko je v Katarju zelo neustrezno okolje za igranje nogometa. Predsednik Fife Sepp Blatter je že zavrnil termin v januarju in februarju, zdaj pa je ospredje prišel predlog, po katerem naj bi bil turnir odigran v novembru in decembru.

Ohranili naj bi "boxing day"
Angleži veljajo za izjemne tradicionaliste, dan po božiču vedno igrajo redni krog državnega prvenstva (t. i. boxing day), v dneh do novega leta pa so na sporedu še dva ali trije redni krogi. Valcke je tako za Telegraph poudaril: "To je bil del pogovora, eden od pogojev je bil, da bi zaščitili ta posebni čas okrog božiča in novega leta, to je del angleške nogometne zgodovine."

Odločitev bo padla do marca 2015
Dokončna odločitev o terminu svetovnega prvenstva naj bi bila znana decembra 2014 ali najpozneje marca 2015.

Januarja 2023 afriško prvenstvo
Eno večjih vprašanj naj bi bila tudi organizacija afriškega prvenstva, ki bi moralo biti na sporedu januarja 2023, torej le nekaj tednov po koncu svetovnega prvenstva.