Carlo Ancelotti se je razveselil obeh okrepitev. Renato Sanches in Mats Hummels sta po okusu Italijana. Foto: EPA
Carlo Ancelotti se je razveselil obeh okrepitev. Renato Sanches in Mats Hummels sta po okusu Italijana. Foto: EPA
Robert Lewandowski
Robert Lewandowski je bil najboljši strelec lanske sezone s 30 zadetki. Foto: EPA
Mario Götze
Mario Götze se bo moral še pošteno potruditi za mesto v začetni enajsterici Borussie. Foto: EPA
Kevin Kampl
Kevin Kampl je v lanski sezoni odigral 22 tekem za Bayer v nemškem prvenstvu, dosegel je tri zadetke in prispeval še tri podaje. Foto: EPA
Raffael
Raffael je s hat-trickom proti ekipi Young Boys iz Berna popeljal Borussio iz Moönchengladbacha v skupinski del Lige prvakov. Foto: EPA
Markus Weinzierl
Markus Weinzierl je sprejel velik izziv. Pritisk pri Schalkeju je precej večji od tistega v Augsburgu. Foto: EPA
RB Leipzig
Nogometaši RB Leipziga so doživeli veliko razočaranje v uvodnem krogu pokala, ko so izpadli v Dresdnu po streljanju enajstmetrovk. Foto: EPA

Najboljši klubi so želeli imeti daljši premor po evropskem prvenstvu v Franciji, zato se Bundesliga začenja šele zadnji konec tedna v avgustu. Vse najmočnejše lige v Evropi so že začele novo sezono. V jesenskem delu bo na sporedu le 16 krogov, 17. krog pa bo odigran januarja po kratkem zimskem premoru.
Ancelotti: Pri nas ne bo nobene revolucije
V Münchnu se je začelo novo obdboje. Carlo Ancelotti je že na tekmi nemškega superpokala 14. avgusta v Dortmundu (0:2) nakazal novo taktiko. Borussia je imela eno uro pobudo, več priložnosti in tudi večjo posest žoge. Bavarci so po vodstvu še strnili obrambo in drugič zadeli iz protinapada. Pep Guardiola je ugajal z igro kratkih podaj, Ancelotti pa želi ugajati predvsem s pogledom na semafor po koncu tekme. Španec, ki je prevzel Manchester City, je zanesljivo osvojil nemški naslov vse tri sezone, a nikoli se ni prebil v finale Lige prvakov. Italijan je najprestižnejši klubski naslov osvojil trikrat (dvakrat z Milanom in leta 2014 tudi z madridskim Realom) in velja za pravega specialista za izločilne boje.

"Zavedam se, da smo favoriti za naslov. Če nam ne bo šlo po načrtih, bom moral prevzeti krivdo. Ne bi rad, da bi se govorilo, da je Bayern neuspešen zaradi mojega prihoda. Imamo močno zasedbo in ne bo nobene revolucije," je pojasnil 57-letni Italijan.

Sanches in Hummels veliki okrepitvi
Junak evropskega prvenstva Renato Sanches je že okreval po poškodbi stegenski mišici na finalni tekmi proti Franciji in bo v kadru za uvodno tekmo. Mats Hummels in Jerome Boateng (manjkal bo na uvodnih tekmah) sta stebra obrambe v nemški reprezentanci, zdaj pa bosta združila moči v Münchnu.

Robert Lewandowski je na pokalni tekmi v Jeni (0:5) že do odmora dosegel hat-trick. Arjen Robben bo izpustil začetek sezone, že na prvem gostovanju 9. septembra v Gelsenkirchnu pa naj bi bil v kadru. Poškodovani so Kingsley Coman, Douglas Costa in Holger Badstuber.
Sammer odšel, Hoeness se vrača
Športni direktor Matthias Sammer je zapustil Bayern. Še vedno okreva po slabosti aprila, ko je imel nepravilnosti pri prekrvavitvi možganov. Zdravniki pravijo, da je že pripravljen za službo, a je Sammer po štirih letih zelo uspešnega dela dejal, da je pri 48 letih čas za odmor.
Vse treninge na Säbener Strasse budno spremlja Uli Hoeness, ki je prestal zaporno kazen zaradi utaje davkov. Novembra bo znova kandidiral za predsednika kluba, protikandidata pa seveda ne bo. To funkcijo je opravljal pred odhodom v zapor, zdaj pa je predsednik njegov dolgoletni prijatelj Karl Hopfner.

Tuchel že preporodil Schürrleja ...
Thomas Tuchel
je lani zelo uspešno nasledil Jürgena Kloppa na klopi dortmundske Borussie. Letos želi že zmanjšati zaostanek za Bayernom. Črno-rumeni so precej prevetrili kader. Henrik Mhitarjan, ki je blestel v lanski sezoni, je odšel k Manchester Unitedu. Guardiola je zvabil Ilkaya Gündogana k Manchester Cityju, navijači pa so bili seveda najbolj jezni, ko se je Hummels vrnil v München. Na tekmi nemškega superpokala so mu vseskozi žvižgali ob vrnitvi na stadion Westfalen.

... mu bo uspelo zbuditi še Götzeja?
Po treh letih se je vrnil Mario Götze, ki pa je le bleda senca nekdanjega zvezdnika. Tri leta v Münchnu so pustila posledice. Tuchel je hitro preporodil Andreja Schürrleja. Skupaj sta odlično sodelovala v Mainzu. Vezist je hitro ujel pravo formo, v ponedeljek je na pokalni tekmi v Trierju (0:3) zadel z volejem. Šindži Kagava je že na začetku sezono sijajno pripravljen. Iz Münchna je prišel tudi Sebastian Rode, ki si obeta veliko minutažo. V začetni postavi sta bila tudi Marc Bartra in Ousmane Dembele. Veliko v Dortmundu pričakujejo od Raphaela Guerreira.

Kamplove farmacevte čaka naporen ritem
Kevin Kampl
se v Dortmundu ni najbolje znašel, popolnoma drugače pa je v Leverkusnu. V letošnji sezoni bo s farmacevti znova igral tudi v Ligi prvakov. Vezist Julian Baumgartlinger je prišel iz Mainza, napad pa je okrepil Kevin Volland. Ta teden je športni direktor Rudi Völler zaključil še dolgotrajna pogajanja z Dinamom iz Kijeva, avstrijski branilec Aleksandar Dragović je podpisal pogodbo.

Borussia iz Mönchengladbacha je že izpolnila veliki cilj. Izčločila je švicarski Young Boys in se prebila v skupinski del Lige prvakov, kjer se bo pomerila z Barcelono, Manchester Cityjem in Celticom. Christoph Kramer se je vrnil iz Leverkusna, odšla pa sta Granit Xhaka v Arsenal in Havard Nordtveit v West Ham.

Schalke v popolnoma novi podobi
Ogromno sprememb se je zgodilo v Gelsenkirchnu. Novi športni direktor Christian Heidel, ki si je ime ustvaril v Mainzu, je pošteno zavihal rokave. Za trenerja je izbral Markusa Weinzierla, ki je nizal uspehe v Augsburgu. Naldo je velika okrepitev v obrambi, Coke je prišel iz Seville, Chelsea pa je posodil Rahmana Babo. Nabil Bentaleb bo igral kot posojen nogometaš Tottenhama, Benjamin Stambouli pa tudi upa, da bo dobil večjo minutažo kot pri PSG-ju. Leroy Sane je odšel k Manchester Cityju, napad pa je okrepil Breel Embolo iz Basla.

Maroh zadel v pokalu
Dominic Maroh
je stalni član prve enajsterice Kölna. V uvodnem krogu pokalnega tekmovanja je zadel z glavo proti šestoligašu Preussnu (0:7). Trener Peter Stöger ne želi imeti nobenega opravka z bojem za obstanek.

Matavž bo čakal na priložnost
Tim Matavž
se je vrnil v Augsburg, potem ko je bil posojen Genoi. Konkurenca v napadu bo velika, Raul Bobadilla in Alfred Finbogason imata prednost pri novemu trenerju Dirku Schusterju, ki je Darmstadt senzacionalno popeljal med elito nemškega nogometa in ga tam lani tudi obdržal.
V Leipzigu denar ni problem
Novinca v ligi sta Freiburg in RB Leipzig. Red Bull je štartal veliki projekt v Leipzigu z ustanovitvijo kluba 19. maja 2009. Iz pete lige so zelo hitro prišli med elito. Klub se uradno imenuje "RasenBallsport" Leipzig, saj imena pokrovitelja ne sme biti v imenu kluba. Predlani so v drugi ligi zasedli peto mesto, lani pa jih je prehitel le Freiburg. Navijači v Nemčiji ne marajo tega kluba, saj nima tradicje in velja za umetnega.
Raplh Hassenhüttl, ki je spisal izjemno zgodbo v Ingolstadtu, je na trenerski klopi zamenjal Ralfa Rangnicka, ki bo zdaj opravljal le še vlogo športnega direktorja in ne več dvojne funkcije. Ekipa Leipziga je dovolj močna, da bi se izognila boju za obstanek. Iz partnerskega kluba RB Salzburg sta prišla Naby Keita (odškodnina je znašala 15 milijonov evrov) in Benno Schmitz, v napadu so tudi uveljavljeni igralci Marcel Sabitzer, Davie Selke in Timo Werner.

1. krog, petek ob 20.30:
BAYERN - WERDER

Sobota ob 15.30:
EINTRACHT - SCHALKE
AUGSBURG - WOLFSBURG
HAMBURGER SV - INGOLSTADT
KÖLN - DARMSTADT
BORUSSIA (D) - MAINZ
Ob 18.30:
BORUSSIA (M) - BAYER LEVERKUSEN

Nedelja ob 15.30:
HERTHA - FREIBURG
Ob 17.30:
HOFFENHEIM - RB LEIPZIG