Šport
Milan Tučić
Mladi slovenski nogometaši so proti Franciji klonili z 1:4. Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Mladi Slovenci povedli, a...

Dodaj v

Brez mlade generacije bo trpela tudi članska reprezentanca

Športna zgodba Dareta Ruparja
14. november 2017 ob 11:50
Ljubljana - MMC RTV SLO

Najboljši slovenski nogometaši se v novembru niso zbrali, zato pa je svojo nalogo opravila mlada slovenska vrsta, ki je navkljub porazu v Domžalah s Francijo nov napad na evropsko prvenstvo začela zelo spodbudno.

Za mnoge spremljevalce športa so tekmovanja v mlajših kategorijah, bodisi od kadetov, mladincev in mladih reprezentanc, nekaj, kar jih zares ne zanima. Hkrati pa večina pozablja, da brez tega, da se skrbi za mlade generacije, nekoč v prihodnosti ne bo niti članske vrste. Ali pa bo manj uspešna, kot bi si želeli, če se ne bo do časa delovalo tako, kot se pač mora v vsakem določenem obdobju razvoja mladega športnika. In tudi zakonitosti v ekipnih športih so jasne.

Najuspešnejše reprezentance v članski konkurenci so namreč po nepisanem pravilu uspešne tudi v vseh mlajših kategorijah in le redki so prebliski tistih, ki niso stalnica na najodmevnejšem odru posamezne discipline. Nedolgo nazaj je tak podvig uspel Srbiji, ki je postala svetovna prvakinja v kategoriji nogometašev do 20 let. Te zakonitosti seveda ne veljajo zgolj in samo za nogomet, ampak tudi za vse druge discipline. Je pa dejstvo, da je tudi tu nogomet bolj v ospredju, ker gre pač za disciplino, ki ima v svetu športa največ privržencev.


Med mladimi reprezentancami smo trenutno doma lahko najbolj ponosni na mladi ženski vrsti v odbojki in košarki. Prva je druga na svetu, druga pa na stari celini. Tradicionalno so bili pred tem uspešni tudi mladi rokometaši in košarkarji, nogometašem je preboj na zaključni turnir uspel le enkrat, in sicer takrat, ko sta bila zraven Rene Krhin in Vid Belec v starostnem razredu do 19 let. Oba se zaradi klubskih obveznosti zaključnega turnirja v Ukrajini nista udeležila.

Seveda nismo pozabili niti na kadetsko domače prvenstvo do 17 let, kjer pa je bila reprezentanca zraven, ker je gostila prvenstvo. Igranje v mladih vrstah in posledično tudi dosežek le teh, je zagotovo bolj pomemben, kot si mislijo mnogi. Zanimivo razmišljanje je podal Primož Gliha, ki zdaj vodi naše mlade nogometaše in so drugi evropski cikel pod njegovim vodstvom začeli spodbudno. Po petih tekmah so namreč na drugem mestu. Zbranih deset točk ponuja lep obet za naslednje leto. Gliha se zavzema, da bi bila večja pretočnost med A in B mlado reprezentanco.

Ker pričakujemo, da bo našo najboljšo reprezentančno vrsto še v tem mesecu prevzel Tomaž Kavčič, nekdanji trener mladih, bo stroka morda v prihodnje bolj usklajena okrog tega, kje se koga potrebuje. Nedvomno pa je vsaka minuta na igralni površini na tekmi več vredna kot le trening. Pa četudi le v mladi vrsti. Kot vedno pa je najboljši pameten dogovor. Seveda predvsem v korist končnega uspeha.

Dare Rupar, Val 202
Prijavi napako
Komentarji
anze82
# 14.11.2017 ob 12:25
gliha pa še kar selektor.ne se hecat
Lesinar
# 14.11.2017 ob 11:53
Bo sinko Gliha igral, ata bo pa selektor
tomjaz11
# 14.11.2017 ob 13:07
Mladi morajo dodatno trenirati in naj si vzgled vzamejo Verbiča, ki je dodatno treniral, pa sploh ni bil reprezntant mlajših selekcij, kjer odigral samo 4 tekme in še to samo za u21.
prlek
# 14.11.2017 ob 12:58
Glavni problem se začne že v klubih, kjer igrajo namesto domačih mladih igralcev drugo- in tretje razredni nogometaši iz Juge. Pri prestopih le-teh si klubski funkcionarji delijo provizije. Kdo bo čakal nekaj let, da bi pobiral provizije od prestopov lastnih mladincev.
moj komentar
# 14.11.2017 ob 13:51
Našim mladim igralcem primanjkuje predvsem fizične moči in kondicije. V mladih selekcijah bi se morali temu bolj posvečati.
moj komentar
# 14.11.2017 ob 13:49
Nastopanje za U-21 ni garant da bo igralec nekoč nastopal tudi za člansko ekipo. Sploh pa v slovenski reprezentanci, kjer prevladujejo igralci nad 30 let.
domen_92
# 14.11.2017 ob 13:00
Najpomembnejšo je delo z mladimi v klubih, v reprezentanci se potem samo žanje sadove tega dela.
Jurčič
# 14.11.2017 ob 12:13
mlada generacija je, je veliko talentiranih igralcev, samo poglejte, koliko jih že npr. igra za domžale dobre tekme v evropi....a kaj, ko niso vodeni in zbrani na najboljši način s strani primernega selektorja, kar Primož zagotovo ni.....
genniuuss
# 14.11.2017 ob 18:12
Pred desetimi leti tega nisem vedel sedaj pa vem,
v repki so samo otroci staršev, ki so bili pripravljeni
za to plačati in par posameznikov ki štrlijo ven v znanju,
katere se ne da spregledati, sama kuhinja,.

in posledično ne igrajo najboljši, veliko jih zaradi kuhinje,
zaključi z nogometom že v srednji šoli.
wisan
# 14.11.2017 ob 17:15
Kako lahko kdorkoli iz take tekme potegne karkoli pozitivnega mi res ni jasno. OK, edino, če ugotoviš in si priznaš, da smo nogometno na nivoju neandertalcev.
Bryan Robson
# 14.11.2017 ob 20:27
Primož Gliha je svojevrsten in svojeglav človek. Že kot igralec je bil tak, "paklen" in neugoden, a vrhunski v tistem času. Kot trener mi je bil najbolj poznan po temu, da je bil zelo dosleden, predvsem pri forsiranju svojega sina. Vendar mu moram priznati, da je Erik zelo napredoval in bil eden boljših mladih igralcev dokler je še igral pri Ankaranu. Sedaj je v Italiji in upam, da bo napredoval in predvsem igral.
Z nekaterimi stvarmi, ki jih je Gliha povedal se ne strinjam. Se pa popolnoma strinjam z njim, da je porazno tole: "ti fantje igrajo v Ankaranu, Triglavu in Aluminiju, ki v prvi ligi skupaj niso osvojili toliko točk, kot jih je Maribor. Iz Maribora imamo enega igralca, iz Olimpije nobenega, tisti iz Domžal v klubu sedijo na klopi.
Kljub temu, da se recimo Domžale na veliko hvali s svojo mladinsko šolo je dejstvo, da nihče ne razvija igralcev v slovenskih klubih in jim ne daje priložnosti pri prehodu v člansko ekipo. Najboljše mladince nemudoma prodajo za drobiž, preostali pa se izgubijo. Potem zadeve krpajo z Ibričićem, Kirmom, Ibraimijem, Milićem, Širokim .... da ne govorimo o Mariboru in Olimpiji. Prva liga enostavno ni več razvojna liga, ampak je liga za preprodajo. Škoda ...
realist65
# 14.11.2017 ob 17:42
Večinoma ni pot oz. kariera nogometaša od U8 do U21, ampak matična država - tujina in potlej reprezentanca. Tako ima skoraj večina držav. Ostalo pa starši mečejo denar vstran oz. da je otrok vstran od računalnika in dolgega cajta ( časa ).
barto_
# 14.11.2017 ob 13:31
Mi bi mogli furat isti stil igre (treba se pač odločit katerega), v vseh rep. (ok, seveda "tu pa tam" prihaja do odstopanj, pa vendar bi treningi morali potekati podobno). Torej od recimo u17 naprej do članske, enak stil igre. Tako se mlad igralec lažje vključi v člansko ekipo, ko za to pride čas, ker je pač vajen stila igre. Pač ideja.
johndeer
# 14.11.2017 ob 14:02
Za nogomet je pa res vsakršna skrb odveč. Ima namreč daleč največ registriranih igralcev od U-9 naprej... Bolj me skrbi dejstvo, da večina trenerjev v mlajših kategorijah nima potrpljenja z vsemi igralci in preprosto ignorira dejstvo, da se posamezni otrok tako fizično, kot psihično razvija po enostavnih naravnih zakonih (genetiki); eni so pri 15-tih že pravi 'dejci', drugi še 'mlečni' otroci. Telesni razvoj se ne dogaja linearno pri vseh otrocih enako.
Kako se narobe dela z mladimi oz., daje prednost trenutno fizično močnejšim, lahko opazimo pri SLO- smučariji, ogromno medalj z mladinskih prvenstev, potem pa v večini megla... Eni se bi razvili kasneje pa prej obupajo, ker v mlajših selekcijah zaradi svojih trenutni šibkejših predispozicij ne pridejo zraven. Je pa seveda v nogometu veliko večja izbira mladih fantov, dela se sistematsko s selekcioniranjem mladih perspektivnih nogometašev (U-11 naprej) v območnih MNZ-jih, kjer sem pa opazil, da se prednost spet daje večjim nogometnim sredinam... Se pa vseeno dela v pravi smeri. Kot sem dejal, za prihodnost nogometa v Sloveniji se ni bati.
0001
# 14.11.2017 ob 13:59
@moj komentar
Sploh pa v slovenski reprezentanci, kjer prevladujejo igralci nad 30 let.

Splet na žalost prenese vse nebuloze, ki jih "strokovnjaki" napišejo nanj.
mr_kojoti
# 14.11.2017 ob 14:33
a kavčič bo selektor ???
Kazalo