Sebastian Vettel je v Monte Carlu dosegel tretjo zmago v letošnji sezoni. Nemec je predtem slavil v Avstraliji in v Bahrajnu. Foto: Reuters
Sebastian Vettel je v Monte Carlu dosegel tretjo zmago v letošnji sezoni. Nemec je predtem slavil v Avstraliji in v Bahrajnu. Foto: Reuters

Neverjetno. Dirka je bila zelo napeta! Upal sem na boljši štart, Kimi je dirko začel odlično in moral sem ostati potrpežljiv. To je vsekakor posebna zmaga. Čaka nas zabavna noč, za naslednjo dirko v Kanadi se bomo pravočasno pripravili.

Sebastian Vettel
false
Na štartu dirke ni bilo presenečenj, Kimi Räikkönen je mirno zadržal vodilni položaj. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen
Räikkönen je izgubil dvoboj z moštvenim kolegom. V soboto je osvojil prvi 'pole' po dirki za VN Francije 2008, na novo zmago v formuli ena bo moral še malce počakati. Nazadnje je slavil v Melbournu leta 2013. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je po spodletelih sobotnih kvalifikacijah dirko začel s 13. štartnega položaja, končal jo je na sedmem mestu. Po koncu monaške preizkušnje je hitro zapustil prizorišče. Foto: Reuters
Vettel knez Monte Carla

To je bila za moštvo iz Maranella tretja dvojna zmaga v Monte Carlu. Prvič so jo dosegli leta 1999, ko sta za dvojno slavje Ferrarija poskrbela Michael Schumacher in Eddie Irvine, drugo dve leti pozneje, ko je dirko dobil Schumacher, drugi pa je bil Rubens Barrichello. Tedaj je Ferrari tudi zadnjič zmagal pred nedeljsko preizkušnjo.

To je bila za Vettla druga zmaga v Monte Carlu, prva po letu 2011, ko je še dirkal za Red Bull. Heppenheimčan je na vrhu skupnega seštevka za svetovno prvenstvo v kraljici motošporta povečal prednost pred drugouvrščenim Lewisom Hamiltonom - ta je dirko sklenil na 7. mestu - na 25 točk.

Miren začetek dirke
Dirka v kneževini se je začela brez večjih pretresov. Povsem pri vrhu ni prišlo do sprememb. Räikkönen je štartal brez napak in je zadržal vodilni položaj, Bottas je za hip napadel Vettla, a se je umaknil in je v prvi zavoj zapeljal kot tretji, Max Verstappen je za seboj zadržal moštvenega kolega Daniela Ricciarda. Še najbolje se je na štartu odrezal Kevin Magnussen s haasom, ki je pridobil dve mesti. Lewisu Hamiltonu, ki je dirko začel s 13. mesta, je uspelo prehiteti zgolj Stoffla Vandoorna. Britanec je imel sicer veliko težav z oprijemom dirkalnika na ulicah Monte Carla.

Vettel po postanku prevzel vodstvo
V 34. krogu so se nato začeli prvi postanki dirkačev pri vrhu. Najprej je v boks zavil Verstappen, takoj za njim Bottas. Najbolj pereče je bilo vprašanje, kakšno taktiko bodo izbrali pri Ferrariju. Odločili so se, da bo prvi po svež komplet gum odšel Räikkönen s prvega mesta, medtem ko je Vettel ostal na stezi še pet krogov. V teh krogih je štirikratni svetovni prvak dirkal izjemno hitro, najhitrejše kroge je nizal kot za stavo, na koncu si je nabral dovolj prednosti, da se je po postanku na stezo vrnil pred moštvenega kolega in prevzel vodstvo. Tretji je bil Ricciardo.

Varnostni avtomobil v 61. krogu
V naslednjih krogih je Vettel le še večal hitrost pred drugouvrščenim Fincem, v povprečju je bil od njega hitrejši za približno pol sekunde na krog, v 44. krogu je prednost znašala že sedem sekund, deset krogov pozneje že 11,5 sekunde. Svetovni prvak iz leta 2007 je izgubil boj za zmago. Še več, dohitevati ga je začel že Ricciardo. V 61. krogu so bile vse razlike med dirkači nato izničene - na stezo je namreč zapeljal varnostni avtomobil, potem ko sta v zavoju Portier trčila Pascal Wehrlein in Jenson Button. Wehrleinov sauber je končal v ogradi, 22-letnik iz Sigmaringena je imel srečo, da dirkalnika ni odneslo čez. Po nekaj napetih minutah je na veliko olajšanje gledalcev končno izstopil iz dirkalnika.

Številni odstopi v zadnjem delu dirke
Varnostni avtomobil se je umaknil s steze ob koncu 66. kroga. Vrstni red dirkačev pri vrhu se do konca dirke ni več spremenil. So pa dirkači v ozadju začeli 'padati' kot muhe. Zaradi ohlajenih gum niso imeli več želenega oprijema na stezi, začele so se pojavljati napake v dirkanju, odstopili so še Marcus Ericsson, Stoffel Vandoorne in Daniil Kvjat, ki je zletel v zaščitno ogrado po trku s Sergiem Perezom. V garažo je zapeljal tudi Lance Stroll.

Dirka za VN Monaka, Monte Carlo

Končni vrstni red (78/78):        
 1. S. VETTEL     Fer. 1:44:44,340
 2. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari   +3,145
 3. D. RICCIARDO  Red Bull   3,745
 4. V. BOTTAS     Mercedes   5,517
 5. M. VERSTAPPEN Red Bull   6,199
 6. C. SAINZ      T. Rosso  12,038
 7. L. HAMILTON   Mercedes  15,801
 8. R. GROSJEAN   Haas      18,150
 9. F. MASSA      Williams  19,455
10. K. MAGNUSSEN  Haas      21,443
11. J. PALMER     Renault   22,737
12. E. OCON       F. India  23,725
13. S. PEREZ      F. India  39,089
                                  
Odstop: Hülkenberg, Wehrlein, Bu- 
        tton, Ericsson, Vandoorne,
        Kvjat, Stroll             
                                  
Skupni vrstni red (6/20), dirkači:
 1. S. VETTEL     Ferrari      129
 2. L. HAMILTON   Mercedes     104
 3. V. BOTTAS     Mercedes      75
 4. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari       67
 5. D. RICCIARDO  Red Bull      52
 6. M. VERSTAPPEN Red Bull      45
 7. S. PEREZ      Force India   34
 8. C. SAINZ      Toro Rosso    25
 9. F. MASSA      Williams      20
10. E. OCON       Force India   19
...                               
                                  
Moštva:                           
 1. FERRARI  196   6. WILLIAMS  20
 2. MERCEDES 179   7. RENAULT   14
 3. RED BULL  97   8. HAAS      14
 4. F. INDIA  53   9. SAUBER     4
 5. T. ROSSO  29  10. MCLAREN    0
                                  

Neverjetno. Dirka je bila zelo napeta! Upal sem na boljši štart, Kimi je dirko začel odlično in moral sem ostati potrpežljiv. To je vsekakor posebna zmaga. Čaka nas zabavna noč, za naslednjo dirko v Kanadi se bomo pravočasno pripravili.

Sebastian Vettel
Vettel knez Monte Carla