Olimpijski stadion gradijo na mestu nekdanjega nacionalnega stadiona, kjer so leta 1964 potekale OI. Foto: Reuters
Olimpijski stadion gradijo na mestu nekdanjega nacionalnega stadiona, kjer so leta 1964 potekale OI. Foto: Reuters

Japonske oblasti so načrte za nov stadion odobrile septembra letos. Po prvotnih načrtih slovite, zdaj že pokojne britansko-iraške arhitektke Zahe Hadid bi stroški izgradnje stadiona znašali več kot dve milijardi dolarjev (1,8 milijarde evrov).

Vlada Šinza Abeja je po ostrih kritikah javnosti zaradi prevelike razsipnosti in preveč futurističnega videza stadiona preklicala izbrani projekt ter naročila novega. Odločila se je za načrt domačega arhitekta Kengoja Kume, stadion pa bo izdelal gradbeni velikan Taisei, ki je obljubil, da stroški ne bodo presegli zgornje meje 1,55 milijarde dolarjev (1,38 milijarde evrov).

Zniževanje stroškov pri gradnji
Končali naj bi ga novembra 2019, pet mesecev po sprva predvidenem koncu del, zaradi česar so že morali na novo določiti prizorišče finala svetovnega prvenstva v ragbiju, ki bo leta 2019 potekalo na Japonskem.

Tudi sicer so Japonci v zadnjem obdobju - predvsem po julijski izvolitvi prve guvernerke v zgodovini Tokia Juriko Koike - krepko zniževali stroške pri gradnji objektov, saj je kazalo, da bodo presegli 30 milijard in za trikrat presegli tiste za OI leta 2012 v Londonu.