Kentucky Derby je na najslavnejših dirk čistokrvnih konjev. Foto: Reuters
Kentucky Derby je na najslavnejših dirk čistokrvnih konjev. Foto: Reuters

"Počutim se kot najsrečnejši Mehičan na Zemlji," je po koncu dirke dejal 42-letni Espinoza, ki je na Kentucky Derbyju prvič slavil leta 2002 in nato še lani na konju Kalifornijski krom. Za dva kilometra dolgo progo je potreboval dve minuti, tri sekunde in dve stotinki. Dirko s konjem Ameriški faraon je dobil v zadnjih dvesto metrih in končal pred konjema Strelna črta in Dortmund.

Letošnjo konjsko dirko, ki v kraju Louisville v ameriški zvezni državi Kentucky na prvo soboto v maju poteka že od leta 1875, si je ogledalo 170.513 gledalcev, kar je rekordni obisk.

V lov na trojno krono
Lastnik Ameriškega faraona Ahmad Zayat, trener Bob Baffert in Espinoza so z zmago pobrali tudi več kot 1,2 milijona dolarjev, kolikor znaša nagrada za prvo mesto. Za Bafferta je to četrta zmaga na Kentucky Derbyju in prva po letu 2002. Tri leta star konj je bil pred tekmo vodilni na stavnicah.

"Najrazburljivejši dve minuti v športu", kot v ZDA imenujejo Ketucky Derby, je prva od treh konjskih dirk, ki štejejo za trojno krono. Sredi maja sledi Preakness Stakes in nato v začetku junija še Belmont Stakes. Do zdaj je prestižno lovoriko osvojilo le 11 konjev, nazadnje leta 1978. Prvo mesto v Kentuckyju je že tretja letošnja zmaga za Ameriškega faraona, ki se tako z velikimi upi podaja na preostali dve dirki za trojno krono.