Za žrebca Mine that bird je bil Kentucky Derby prva velika konjska dirka in s presenetljivo zmago se je že vpisal med konjske legende. Foto: EPA
Za žrebca Mine that bird je bil Kentucky Derby prva velika konjska dirka in s presenetljivo zmago se je že vpisal med konjske legende. Foto: EPA
Kentucky Derby
Konji morajo preteči nekaj več kot dva kilometra dolgo progo Churchill Downs. Foto: Reuters
Kentucky Derby
Letos je bila steza pripravljena iz sintetičnih materialov, kar je ustrezalo Mine that birdu, ki je do zdaj dobil štiri od šestih tekem na umetni podlagi. Foto: Reuters
Kentucky Derby
Razlika med prvouvrščenim in drugouvrščenim konjem je bila največja po letu 1946, ko je Assault zmagal z osmimi dolžinami prednosti. Foto: Reuters

Tek kanadskega šampijona Mine that Bird na od dežja razmočeni stezi 135. Kentucky Derbyja je bil presunljiv in je vsekakor upravičil vzdevek "Najrazburljivejši dve minuti v športu", kot Američani radi rečejo dirki.

S 'turbo pospeškom' mimo konkurence
Potem ko sta ga že takoj na začetku dva konja izrinila v ozadje, je, kot da bi nemudoma prestavil v peto prestavo, začel galopirati mimo vseh drugih konjev, prehiteval drugega za drugim in v cilj prispel daleč pred vsemi.

Nova zmaga za Calvina Borela
Drugouvrščenega žrebca Pioneer of the Nile, ki je bil pred dirko eden izmed glavnih favoritov, je premagal za skoraj sedem dolžin in džokej Calvin Borel je tako že drugič zmagal na eni izmed najbolj znanih konjskih dirk na svetu, potem ko je bil najhitrejši pred dvema letoma z žrebcem Street Sense.

Kdor je stavil nanj, je bogato zaslužil
Dveletni Mine that Bird pred na dirko ni zbujal pozornosti in le malokdo mu je pripisoval možnosti za zmago, kar govori tudi razmerje na stavnici, kjer je bila razlika 50 proti 1. Njegova zmaga je drugo največje presenečenje v zgodovini dirke po letu 1913, ko je imel zmagoviti Donerail pri stavah razmerje 91 proti 1.

Polom favorita
Po poškodbi gležnja pri glavnem favoritu I want Revenge jutro pred dirko je na stavnicah najbolje kazalo žrebcu Friesan Fire, a tisti, ki so stavili nanj, dirko zapuščajo sklonjenih glav, saj je med 19 tekmovalci končal šele na predzadnjem mestu.

Najdražji je stal več kot tri milijone in pol!
Za malo manj kot 9.500 dolarjev kupljeni Mine that bird je premagal kolege, vredne tudi stokrat več, med katerimi je najdražji Dunkirk, ki je stal več kot tri milijone in pol, končal pa je na 11. mestu.

Dirko si je ogledalo več kot 153.000 ljudi, kar je sedma največja množica obiskovalcev do zdaj na tem derbiju. Prvih pet konjev oziroma njihovih lastnikov si bo razdelilo nagrado v vrednosti več kot dva milijona dolarjev.

Zadnji bodo prvi ...
In prav tak razplet dirke je za upanja potrebne Američane med recesijo (no ja, številni so bili zelo ekstravagantno oblečeni in ni bilo opaziti krize) verjetno najbolj navdihujoč. Sprva neobetajoč žrebec se v dramatičnem teku med več vrednimi kolegi iz ozadja prebije v ospredje in suvereno priteče v cilj kot prvi.

Kentucky Derby vsako prvo soboto v maju predstavlja vrhunec celotedenskega konjeniškega spektakla v mestu Louisville v ameriški zvezni državi Kentucky, kjer se domačini radi pohvalijo, da gre za konjeniško prestolnico sveta. Gre za prvo izmed treh dirk (do začetka junija ji sledita še Preakness Stakes in Belmont Stakes), ki štejejo za prestižno lovoriko trojna krona. To je v njeni skoraj stoletni zgodovini uspelo osvojiti le 11 konjem in nobenemu še od leta 1978.

Znamenita dirka je vsako leto priložnost, da se pridejo v vsem svojem sijaju pokazat tako krajevni veljaki kot "pravi" zvezdniki, kot so Paris Hilton, Michael Jordan... Skladno z "obstransko" konjeniško tradicijo so predvsem izstopajoči klobuki obvezna modna oprava pri ženskah, ki so letos vse po vrsti (verjetno ne gre dvomiti, da zaradi imena) za svojega najljubšega favorita izbrale žrebca Chocolate candy, ki je na koncu pristal na petem mestu.

Letos je bil na dirki še vedno živ spomin na lansko tragedijo, ko se je kobila Eight Belles takoj po osvojenem drugem mestu zgrudila zaradi zlomljenih okončin in so jo morali takoj usmrtiti kar na stezi. Na slovesnosti so se je spomnili z zvonjenjem osmih zvonov.

Gregor Valenčič