Tim Gajser drvi proti drugemu naslovu svetovnega prvaka. To mu je že uspelo leta 2016. Foto: HRC
Tim Gajser drvi proti drugemu naslovu svetovnega prvaka. To mu je že uspelo leta 2016. Foto: HRC

Dvomov pravzaprav ni, saj ima najboljši slovenski motokrosist Tim Gajser v seštevku sezone v elitnem razredu MXGP kar 187 točk naskoka in je njegova končna zmaga le še vprašanje časa.

Poskusil bom dirkati tako, kot znam, tako, kot vozim na treningih. Štarti so zelo pomembni. Upam, da mi uspeta dva dobra štarta, ker s štartom si lahko narediš tekmo veliko enostavnejšo.

Tim Gajser

Imola bo 15. preizkušnja sezone, po 14. pa je vrstni red v SP-ju naslednji: 1. Gajser 626 točk, 2. Jeremy Seewer 439, 3. Gautier Paulin 402. Ker so do konca sezone le še štiri dirke oziroma osem voženj, zmaga pa prinaša 25 točk, je torej teoretično mogoče dobiti največ 200 točk.

To pomeni, da je Francoz Paulin že izpadel iz igre za naslov prvaka, res majhne teoretične možnosti ima Švicar Seewer.

Gajser potrebuje le še 13 točk
A matematika je povsem preprosta. Gajser potrebuje le še 13 točk, pa bo naslov prvaka za sezono 2019 njegov. Za slavje bo tako dovolj že samo eno osmo mesto v posamezni vožnji, ki prinaša toliko točk, ne glede na to, kje bo končal njegov edini teoretični tekmec Seewer.

Sorodna novica Gajser najbolj konstanten motokrosist

Romanje navijačev v Imolo
Imola bo tako skoraj zagotovo konec tedna spet prizorišče slovenskega slavja oziroma zdaj že prepoznavnega slovenskega navijaškega romanja. Gajserjevi privrženci v značilni rdeči in rumeni barvni kombinaciji, ki spodbudo svojemu junaku pospremijo še s pirotehniko, so postali skorajda že zaščitni znak SP-ja v motokrosu.

Sorodna novica Gajser se je na zahtevnem belgijskem prizorišču vrnil v zmagovite tirnice

Najpomembneje je, da osvoji naslov
"Ne čutim nekega pritiska. Dejansko je prednost res ogromna," je priznal Gajser, ki je imel dva tedna časa, da se pripravi na novo zahtevno preizkušnjo. "Poskusil bom dirkati tako, kot znam, tako, kot vozim na treningih. Štarti so zelo pomembni. Upam, da mi uspeta dva dobra štarta, ker s štartom si lahko narediš tekmo veliko enostavnejšo," je še povedal in dodal, da previdnost ni odveč: "Najpomembneje je, da osvojim naslov. To pomeni, da bo treba voziti z glavo. Ampak če bom videl, da bo priložnost za zmago, da sem spredaj, potem pa bom to zagotovo poskusil izkoristiti. Proga letos v Imoli je malce drugačna. Kot sem videl, so malo spremenili njeno konfiguracijo, a za vse bo enaka."

Dirkaški konec tedna se bo v Imoli začel v petek, v soboto sta na sporedu prosta treninga in kvalifikacije, v nedeljo je prva vožnja v razredu MXGP na sporedu ob 14.05, druga tri ure pozneje.

Gajser pred osvojitvijo naslova: Ne čutim pritiska, prednost je ogromna
Gajser lahko osvoji naslov že v Imoli