Najboljši slovenski strelec Rajmond Debevec se je znova izkazal in na svetovnem prvenstvu v Changwonu osvojil zlato medaljo v neolimpijski disciplini velikokalibrska puška leže na 300 m. Foto: www.alesfevzer.com
Najboljši slovenski strelec Rajmond Debevec se je znova izkazal in na svetovnem prvenstvu v Changwonu osvojil zlato medaljo v neolimpijski disciplini velikokalibrska puška leže na 300 m. Foto: www.alesfevzer.com
Želja Debevca: Nastopiti na njegovi že deveti olimpijadi

Slovenska strelska reprezentanca je na zadnjih dveh velikih tekmovanjih posegla po zvezdah in osvojila dve odličji najbolj žlahtnega leska. Za prvo je poskrbel Boštjan Maček na avgustovskem evropskem prvenstvu v avstrijskem Leobersdorfu, za drugo pa neuničljivi Debevec na pred kratkim končanem svetovnem prvenstvu v južnokorejskem Changwonu.

Po vrnitvi reprezentance je Strelska zveza Slovenije za oba športna junaka in druge člane slovenske izbrane vrste pripravila sprejem, na njem je "šampanjec tekel v potokih", manjkala pa nista niti okusni in sočni torti za slovenska nosilca zlatega odličja.

Debevec najdejavnejši v slovenski reprezentanci
55-letni Debevec, ki je bil "najdejavnejši slovenski mož" v Changwonu, saj je nastopil kar v petih disciplinah, je v SP-ju znova dokazal svoje mojstrstvo in drugič v karieri po dolgih 16 letih – prvič je slavil v Lahtiju na Finskem leta 2002 – osvojil naslov svetovnega prvaka. A leta imajo pri njem zelo "relativen pomen", navkljub svojim 55 letom je še vedno konkurenčen najboljšim strelcem na svetu. V olimpijskih disciplinah z malokalibrsko puško – na velikih tekmah z zračno puško sploh več ne nastopa – je ob dobrem dnevu sposoben za velike stvari, v neolimpijskih velikokalibrskih disciplinah pa je še vedno "creme de la creme".

Na azijskih tleh so poleg nosilca treh olimpijskih odličij, dvakratnega svetovnega in šestkratnega evropskega prvaka ter 27-kratnega zmagovalca na tekmah za svetovni pokal odmevne rezultate dosegli tudi drugi slovenski strelci in strelke. Jasmina Maček je v trapu osvojila deseto mesto, še boljši je bil Denis Vatovec, ki je v tej olimpijski disciplini zasedel deveto mesto, od razstreljevanja za veliki finale pa so ga ločile malenkosti. Na tej dvodnevni preizkušnji se je izkazal tudi Matjaž Lepen z 19. mestom.

Med "top 20" se je prebil tudi Kevin Venta na tekmi z malokalibrsko pištolo na 50 metrov, ki jo je končal na 16. mestu, kar je njegova najboljša uvrstitev na svetovnih prvenstvih, 14. mesto sta v novi olimpijski disciplini – na ekipni mešani tekmi v trapu – dosegla tudi Jasmina in Boštjan Maček.

Živa Dvoršak in Maček, sicer prva slovenska aduta pred odhodom na svetovno prvenstvo, nista posegla po zvezdah. V tej sezoni sijajni Dvoršakovi, ki je na tekmi svetovnega pokala v Changwonu osvojila tretje mesto z malokalibrsko puško v trojnem položaju na 50 metrov, na uvodni tekmi v mehiški Guadalajari pa se je dvakrat prebila v veliki finale z zračno in malokalibrsko puško, se na svetovnem prvenstvu ni izšlo po njenih željah, preizkušnjo v kraljevski strelski disciplini je končala na 24. mestu, na tekmi z zračno puško na 10 metrov pa na 41. mestu.

Maček razočaral na SP-ju
Še večja pričakovanja je imel Maček, ki je le slab mesec pred svetovnim prvenstvom osvojil odličje najžlahtnejšega leska na evropskem prvenstvu pri naših severnih sosedih, na koncu pa je Prekmurec zasedel za njegove sposobnosti skromno 70. mesto.

Želja Debevca: Nastopiti na njegovi že deveti olimpijadi