Bauke Mollema je blestel v zaključku klasike San Sebastian. Foto: EPA
Bauke Mollema je blestel v zaključku klasike San Sebastian. Foto: EPA
Tony Gallopin, Bauke Mollema in Alejandro Valverde
Tony Gallopin, Bauke Mollema in Alejandro Valverde so bili na zmagovalnem odru. Foto: EPA
Mollema dobil klasiko San Sebastian

Kapetan ekipe Trek Segafredo si je zmago zagotovil na zadnjem vzponu in nato še s sijajnim spustom. V cilj je prišel sam. 29-letni Nizozemec je bil tri dni pred koncem Toura še na drugem mestu, nato pa je popolnoma popustil in končal na 11. mestu. Zelo je bil razočaran, a je že šest dni po koncu 103. Dirke po Franciji dosegel eno izmed najbolj odmevnih zmag v karieri.
Dirka se je začela razpletati pred zadnjim vzponom, ki je bil novost na dirki. Začel se je približno deset kilometrov pred ciljem, najprej je bil naklon na njem manjši, 1,5 kilometra pa so kolesarji na ozki cesti v gozdu premagovali kar 25-odstotni naklon. Vzpon je napravil veliko selekcijo, prvi je napadel Kolumbijec Rigoberto Uran, sledili so poskusi Simona Yatesa, ki se je po krajšem suspenzu zaradi dopinških sumov vrnil na dirke, in Rodrigueza. A Bollema, Valverde in Gallopin so na napade znali odgovoriti, odločil pa je na koncu spust, na katerem se je najbolj izkazal Mollema. Nizozemec je zmago potrdil še v sklepnem, 3,4 km dolgem ravninskem delu.

Gallopin v boju za drugo mesto ugnal Valverdeja
Drugo mesto je zasedel zmagovalec dirke leta 2014 Francoz Tony Gallopin, tretje pa Španec Alejandro Valverde, ki je samo nadaljeval tradicijo uvrstitev na stopničke dirke, na kateri je tudi že dvakrat zmagal. Oba sta zaostala pet sekund. V 12. poskusu to znova ni uspelo njegovemu rojaku Joaquimu Rodriguezu, ki se je moral tokrat zadovoljiti s četrtim mestom. "Purito" je zaostal 22 sekund.
"Zares sem srečen, da mi je uspelo na tej dirki, že vsa zadnja leta sem se uvrščal med najboljših deset. Vedno sem si želel na stopničke, pred dvema letoma sem bil drugi, tokrat pa mi je vendarle uspelo ugnati vse legende te dirke, zato ne bi mogel biti bolj vesel. Dobro sem se regeneriral po Touru, na katerem sem bil na dobri poti k zelo visoki uvrstitvi, a me je ustavil padec. Počutil sem se odlično, kot se je izkazalo, pa sem izbral tudi pravi trenutek za napad. Zmaga je obliž za Tour in dobra napoved za olimpijske igre," je bil po sedmi zmagi v profesionalni karieri na cilju zadovoljen 29-letni zmagovalec.
Edini slovenski predstavnik Luka Pibernik je zasedel 106. mesto, zaostal je 13 minut in 26 sekund.

Mugerli drugi skupno na Kitajskem, blestel tudi Kump
Na Kitajskem se je končala 13-dnevna kolesarska dirka okoli jezera Činghaj. Slovenci so na njej vsako leto zelo uspešni, tako je bilo tudi letos. S končnim drugim mestom se je izkazal Matej Mugerli (Synergy Baku), ki se je na stopničke prebil predvsem zaradi odličnega kronometra v predzadnji etapi, ko je zasedel drugo mesto. Na koncu je Primorec, ki je bil drugi tudi v zahtevni četrti etapi, za zmagovalcem dirke, Ukrajincem Sergejem Lagutinom, zaostal 37 sekund, tretje mesto pa je zasedel še en Ukrajinec Vitalij Buc.

Marko Kump (Lampre Merida) je dobil dve etapi, dvakrat pa je bil drugi, po enkrat pa tretji, četrti in peti. V zadnji etapi ga je premagal le Italijan Jakub Mareszko, ki je bil v šprintih dirke najboljši trikrat. Kump je bil četrti v razvrstitvi po točkah, v njej je zmagal Italijan Daniele Colli.

Končni vrstni red, 220 km:            
  1. B. MOLLEMA       NIZ      5:31:00
  2. T. GALLOPIN      FRA        +0:05
  3. A. VALVERDE      ŠPA     isti čas
  4. J. RODRIGUEZ     ŠPA         0:22
  5. G. VAN AVERMAET  BEL         0:34
  6. G. BRAMBILLA     ITA             
  7. S. YATES          VB          vsi
  8. T. J. SLAGTER    NIZ         isti
  9. N. ROCHE         IRS          čas
 10. D. DEVENYNS      BEL         0:37
 ...                                  
106. L. PIBERNIK      SLO        13:26
Mollema dobil klasiko San Sebastian