Tina Mrak in Veronika Macarol sta bili prvi na EP-ju tudi leta 2015. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Tina Mrak in Veronika Macarol sta bili prvi na EP-ju tudi leta 2015. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Slovenki bosta čez dve leti v Tokiu naskakovali olimpijsko medaljo. Foto: Radio Koper
Tina Mrak in Veronika Macarol najboljši v Evropi

V regati najboljše deseterice za medalje, ki je štela dvojno, sta bili drugi in sta prepričljivo osvojili naslov. Slovenki sta se v vodstvo zavihteli po treh plovih v torek. Predtem sta bili sedmi. V sredo sta prednost še povečali in prvo mesto zlahka obdržali tudi v četrtek v plovu za medalje.

"Ne glede na to, sva šli v regato za medaljo kar odločno, z željo po zmagi. Dejali sva, da se ne bova obremenjevali z drugimi posadkami, ampak da bova jadrali po čim bolj čistem vetru in kar najbolj sproščeno, vendar na zmago. Dobro se je izteklo in obdržali sva prvo mesto," je pojasnila Macarolova.

"Današnja regata za medalje je bila kar napeta na začetku. Do polovice prve orce nisva bili tako suvereni in so bile posadke zelo blizu. Tako sva se malo bolj oddaljili šele po večjem vetru, naredili razliko v krmo in do cilja je bilo potem lažje jadrati," je dodala krmarka Mrakova

Zmagovalki sta zbrali 58 točk. Drugi sta bili Nemki Friederike Löwe in Anna Markfort (78), tretji pa drugi Nemki Nadine Böm in Ann-Christin Goliass (82).

Po predzadnjem dnevu sta imeli Slovenki 54 točk in bili 13 točk pred drugouvrščeno izraelsko posadko v sestavi Gil Cohen in Noa Lasyr, štirinajst pa pred tretjeuvrščenima Frederiko Löwe in Anno Markfort. To je pomenilo, da bi lahko v finalni regati osvojili šesto mesto in bi osvojili evropsko lovoriko ne glede na uvrstitve preostalih posadk.

V zadnjem plovu sta zaostali le za Švicarkama Lindo Fahrni in Majo Siegenthaler, ki sta končali na skupnem šestem mestu. Friederike Löwe in Anna Markfort sta bili v finalni regati peti in v končni razvrstitvi za Mrakovo in Macarolovo zaostali za 20 točk.

To je drugi evropski naslov za članici portoroškega Pirata v razredu 470, potem ko sta si zlato prijadrali julija 2015 v Aarhusu. Aprila 2016 sta na EP-ju na Mallorci osvojili bronasto kolajno. Maja 2017 v Monaku nista mogli nastopiti in braniti brona, saj je bila Macarolova poškodovana.

Lani sta v Solunu S tretjim mestom dosegli največji uspeh na svetovnih prvenstvih, leta 2016 pa sta bili v Riu de Janeiru do zadnjega v boju za olimpijsko medaljo, a sta zasedli šesto mesto.

Tina Mrak in Veronika Macarol najboljši v Evropi