Manuel Neuer še ni pobral žoge iz svoje mreže. Foto: Reuters
Manuel Neuer še ni pobral žoge iz svoje mreže. Foto: Reuters

ik ni bil z evropskega vrha, toda nemški nogometaši so s prepričljivo predstavo proti Slovaški (3:0) kljub težkemu žrebu postali prvi favoriti prvenstva tudi na stavnicah.

Elf je edina ekipa, ki na turnirju še ni dobila zadetka. Zdaj se jim je odprlo tudi v napadu, pa čeprav je Mesut Özil zgrešil enajstmetrovko in Thomas Müller še vedno čaka na prvi gol na evropskih prvenstvih. Preskok v igri glede na skupinski del je spomnil na Nemce izpred dveh let, ko so postali svetovni prvaki.

15 strelov na vrata v enem polčasu
Joachim Löw je pred tekmo govoril, da je Slovaška precej težji nasprotnik od Severnih Ircev in da bo treba izkoristiti redke priložnosti, a na zelenici je igralo le eno moštvo. Nemci so samo v prvem polčasu na slovaška vrata sprožili 15 strelov, največ v 45 minutah med vsemi reprezentancami na letošnjem EP-ju. Nevarnost je pretila z vseh strani, od branilcev (Boateng), prek vezistov (Draxler) in napadalcev (Gomez). Še posebej je navdušil 22-letni igralec Wolfsburga Julian Draxler, ki je poleg gola prispeval še podajo in bil zasluženo izbran za igralca tekme.

Löw: Spim popolnoma mirno
21 strelov, trije lepi goli, 60 odstotkov posesti žoge in igra, v kateri so Slovaki delovali popolnoma nebogljeni, so Nemce na stavnicah izstrelili pred Francoze. Nemci imajo težko pot do finala, a Joachima Löwa to ne skrbi. "Spim popolnoma mirno. Oba naša možna nasprotnika sta med favoriti prvenstva. Italijani so močni tako v obrambi kot napadu. So spočiti, saj je na zadnji tekmi počivalo šest, sedem nogometašev iz udarne postave. Španija ima na drugi strani najboljšo napadalno igro, ki smo jo videli v preteklih letih," pravi Löw.

Italija in Španija grenili pot elfu v zadnjem desetletju
Prav ti dve ekipi sta bili za Nemce usodni na velikih tekmovanjih v zadnjem desetletju. Nemška javnost si tako kot legendarni Franz Beckenbauer v sobotnem četrtfinalu bolj želi Španijo, čeprav so spomini na zadnja dva poraza še sveži. Španci so premagali elf v finalu EP-ja 2008 (1:0) in finalu SP-ja 2010 (1:0). Zakaj je strah pred Italijani tako velik? Nemčija še nikoli v zgodovini ni premagala azzurrov na velikih tekmovanjih. Zadnja dva poraza so Nemci doživeli v polfinalu SP-ja 2006 (0:2) in polfinalu EP-ja 2012 (1:2).

"Bolj nam ležijo napadalno naravnani Španci. Italijansko srce, disciplina in hladnokrvnost, prosimo ne," pišejo nemški mediji.