Oslabljena ruska olimpijska ekipa je v Riu osvojila 56 medalj, od tega 19 zlatih, na paraolimpijskih igrah, ki bodo v Riu septembra, pa ne bo nastopil noben ruski športnik. Foto: Reuters
Oslabljena ruska olimpijska ekipa je v Riu osvojila 56 medalj, od tega 19 zlatih, na paraolimpijskih igrah, ki bodo v Riu septembra, pa ne bo nastopil noben ruski športnik. Foto: Reuters
Ruski premier Dmitrij Medvedjev
Ruski premier Dmitrij Medvedjev je bil ogorčen in ciničen nad odločitvijo, po kateri so najhujšo kazen za McLarnovo poročilo plačali ruski paraolimpijci. Foto: Reuters

Športno razsodišče je s tem potrdilo odločitev Mednarodnega paraolimpijskega komiteja, ki je 7. avgusta zaradi sistematičnega dopinga kaznovalo ruske paraolimpijce z izključitvijo z letošnjih paraolimpijskih iger. Te bodo od 7. do 18. septembra v Riu de Janeiru.

Usoden sistematični državni doping
Kot so navedli v utemeljitvi svoje obrazložitve, ruski paraolimpijski komite ni postregel z nikakršnimi protidokazi, s katerimi bi lahko izpodbijal dokaze Mednarodnega paraolimpijskega komiteja.

Ruski športniki invalidi so, drugače kot pri športnikih olimpijcih, za katere je na pravkar končanih olimpijskih igrah Mednarodni olimpijski komite odločitve o morebitnih prepovedih nastopanja prepustil posameznim mednarodnim zvezam, tako dobili splošno prepoved nastopanja. Gre za posledico vpletenosti ruske države v dopinški škandal, ki je pretresel ruski in svetovni šport.

"Žalosten dan, a upamo, da tudi katalizator"
"Današnja odločitev poudarja naše trdno prepričanje, da doping absolutno ne sodi v paraolimpijski šport, s čimer se seveda še dodatno krepi naša sposobnost za zagotovitev poštene konkurence in enakih konkurenčnih pogojev za vse paraolimpijske športnike. Čeprav smo zadovoljni z odločitvijo, pa današnji dan ni dan za praznovanje in sočustvujemo z ruskimi športniki, ki bodo prisiljeni izpustiti igre v Riu. To je žalosten dan za paraolimpijsko gibanje, vendar upamo, da bo ta odločitev delovala kot katalizator za spremembe v Rusiji," je povedal predsednik mednarodnega paraolimpijskega gibanja Philip Craven.

Ogorčenje v Rusiji in napoved tožb
Ruski minister za šport Vitalij Mutko je medtem CAS-ovo odločitev označil za nezakonito in politično motivirano. "Ni razloga, da so zavrnili pritožbo, a se je to zgodilo." Rusi odkrito razmišljajo o tožbi na švicarskem zveznem sodišču, ki bi lahko ovrglo odločitev CAS-a, ki domuje v Lozani.

Hitro se je oglasil tudi ruski premier Dmitrij Medvedjev: "Zgodba o ruskem dopingu je kot zelo gost in nagnusen koktejl z 80 odstotki politike in 20 odstotki pravega dopinga. V nekaterih državah zelo hitro odkritjejo dopinške primere, v nekaterih nikoli. To so popolnoma dvojna merila." Ogorčeni Medvedjev je odziv zapisal na uradni Facebook strani ruskega predsednika vlade.

Velike težave s samo izvedbo paraolimpijskih iger
Namesto Ria samo solze za ruske paraolimpijce
Velike težave s samo izvedbo paraolimpijskih iger
Namesto Ria samo solze za ruske paraolimpijce