Šport
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 17 glasov Ocenite to novico!
Veselka Pevec
Veselka Pevec je bila v Riu zlata, v finalu pa je premagala prav Frančka Gorazda Tirška. Foto: Srdjan Živulović/Bobo
       Paraolimpijsko gibanje je zelo vzpenjajoče se. Na tem področju je moč narediti še marsikaj, predvsem je pomembna medijska zastopanost športa invalidov. V letu 2016 se je zgodilo veliko dogodkov prvič: lažje je zaposliti športnike invalide, v novem zakonu so predlogi, ki so bolj konkurenčni do športnikov invalidov, pridobili smo znamko Veselke Pevec ... veliko je dogodkov, ki bi jih lahko zaznamovali kot mejnike leta 2016.       
 Damijan Lazar, predsednik paraolimpijskega komiteja.
VIDEO
Med športniki invalidi na...

Dodaj v

Športnika invalida leta sta Veselka Pevec in Franček Gorazd Tiršek

Najboljša ekipa reprezentanca slepih in slabovidnih kegljačev
15. december 2016 ob 18:16
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Najboljša športnika leta med invalidi sta strelca Veselka Pevec in Franček Gorazd Tiršek. Priznanji sta si zaslužila z osvojenima zlato in srebrno medaljo na paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Za nagrajenca priznanji nista prvi takšni, ki sta jih v bogati karieri že dobila. Tiršek je bil najboljši športnik Slovenije že v letih 2012, 2014 in 2015, Pevčeva pa 2014.

Med ekipami je bila najboljša reprezentanca slepih in slabovidnih kegljačev, ki je osvojila prvo mesto na evropskem prvenstvu. Zlato medaljo so osvojili Safet Baltič, Jakob Vodušek, Tomaž Furlan, Miro Rus, Marjan Žalar, Igor Žagar, Sašo Kajtna in Franc Tomšič.

Nagrade najboljšim športnikom v letu 2016 so podelili na slavnostni prireditvi krovne organizacije za šport invalidov (ZŠIS-POK) v Ljubljani. Letošnje leto je bilo za športnike invalide prav posebno, saj je bilo vrhunec štiriletnega obdobja s paraolimpijskimi igrami. Z njih so se tudi Slovenci vrnili s številnimi lepimi dosežki, najbolj pa sta seveda izstopali medalji, zlata Veselke Pevec in srebrna Frančka Gorazda Tirška.

"Dobiti največja priznanja v državi konec leta je čudovito. Čeprav sem po medalji v Riu vedela, da bo tako, je to nekaj posebnega. Najbolj pa mi bo ostalo v spominu, ko sem dobila svojo znamko. Res je to tudi spodbuda in priznanje, je pa tudi zasluženo. Delalo se bo še naprej in upam, da bo še kaj takšnih priznanj. Delam pridno, garam, tudi medije je pritegnila moja zgodba. Bilo je naporno, ampak je tudi zelo pozitivno, da nam mediji pomagate, da smo prepoznavni in lažje dobiti kakšne pokrovitelje," je o nagradi dejala zlata strelka Pevčeva.

"V zadnjih petih letih sem dobil štirikrat naziv športnika leta. Vidim, da sem delal dobro, pošteno in vestno. Če sem bil včasih malo presenečen, sem danes to malce pričakoval. Paraolimpijska medalja je dokaz za pošteno in dobro delo. V Londonu sem osvojil prvo, tokrat se potrdil kakovost in znanje in osvojil drugo, vmes pa sem se z mednarodnih tekmovanj vračal z medaljami. To kaže na dobro delo in stalne rezultate, ki me postavljajo v svetovni vrh in v vrh športnikov invalidov v Sloveniji," je nagrado prav tako pričakoval srebrni paraolimpijec Tiršek.

Poleg glavnih nagrad večera so na prireditvi podelili še številne druge, bronaste, srebrne in zlate znake za dosežke na mednarodnih tekmovanjih, častna priznanja za dolgoletno delo na tem področju, ki so jih prejeli Polona Sladič, Franc Hočevar in Črt Marinček, na odru pa se je zvrstila tudi večina udeležencev prvih paraolimpijskih iger s slovensko udeležbo leta 1972 v Heidelbergu.

Bronaste znake so prejeli plavalec Darko Đurić za 2. in 3. mesto na EP ter trener Alen Kramar; parakajakaš Dejan Fabčič za 3. mesto EP ter trenerka Nina Mozetič, gluhi atlet Tadej Enci za 1. mesto na dvoranskem EP ter trener Gregor Dobršek; igralec biljarda na vozičkih Matej Brajkovič za 3. mesto na EP, ekipa golbala v postavi Matej Ledinek, Blaž Koščak, Borut Višnikar, Boštjan Vogrinčič, Elvis Hođić za 3. mesto na EP (skupina B), igralci showdowna, namiznega tenisa za slepe in slabovidne Sanja Kos, Tanja Oranič, Miha Susman in Denis Repa za dosežke na EP, ter trener Gregor Habjan; slepi kegljači Matija Osojnik, Safet Baltić, Jakob Vodušek, Marjan Žalar, Igor Žagar, Tomaž Furlan, Miro Rus, Sašo Kajtna, Franc Tomšič, Danica Padežnik, Marija Fras, Karmen Vogrić za dosežke na EP, ter trener Franci Pirc.

Srebrne znake so dobili plezalec Gregor Selak za 3. mesto v paraplezanju na SP ter trener Jurij Ravnik, karateist Skender Tosić za 1. mesto v parakarateju na SP, ter trener Peter Šircelj, zlate pa Veselka Pevec za zlato paraolimpijsko medaljo z zračno puško stoje, strelec Franček Gorazd Tiršek za srebrno paraolimpijsko medaljo z zračno puško stoje ter trenerka Polona Sladič.

Nagradi za perspektivnega športnika sta prejela alpski smučar Jernej Slivnik in namiznoteniški igralec Luka Trtnik.

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
greg234
# 15.12.2016 ob 19:00
iskrene čestitke!:))
Janezski
# 15.12.2016 ob 19:46
Tako je, čestitke obema!
Bivši uporabnik
# 16.12.2016 ob 09:05
Sramota, da ni Skender Tošič športnik leta. Prvi invalid, ki je postal svetovni prvak v karateju pa seveda zahvala RTV-ju da ste o tem poročali, je bilo v užitek brati članek NOT
Kazalo