Tina Maze bo februarja v Schladmingu branila naslov svetovne veleslalomske prvakinje. Foto: Reuters
Tina Maze bo februarja v Schladmingu branila naslov svetovne veleslalomske prvakinje. Foto: Reuters
Bradley Wiggins
Poleti bo v ospredju stota izvedba kolesarske Dirke po Franciji. Lani je bil "rumeni junak" Bradley Wiggins. Foto: Reuters

Objavljamo Športno zgodbo na Valu 202, ki jo je za uvodni dan leta 2013 pripravil Dare Rupar.

Kaj bi bilo na prvi dan v letu bolj primerno kot to, da vam v nekaj stavkih poskušamo predstaviti vse tisto, kar športne ljubitelje čaka v tem letu?

Vsekakor gre za leto, ki nam ne bo ponudilo niti olimpijskih iger niti svetovnega nogometnega prvenstva. Tudi z evropskim ne bo nič, kar pa vsekakor ne pomeni, da nam bo dolgčas. Pomanjkanja športnih dogodkov ne bo, morda se lahko zgodi še dodatno pomanjkanje denarnih sredstev za slovenske športnike, ampak vsaj na začetku, vsaj v tem prvem jutru, ko večina odgovornih še mirno spančka, bodimo tudi tozadevno optimistični.

Že čez deset dni bomo stiskali pesti za naše rokometaše, ki jih v Španiji čaka svetovno prvenstvo. Po šestem mestu lani v Srbiji med evropskimi reprezentancami tudi v svetovnem merilu, ki močno diši po evropskem. Uroš Zorman s fanti razmišlja v tej smeri. Če na hitro preskočimo v februar, bo to pravi festival zimskih športnih radosti. Smučarska kraljica sveta, ne samo Slovenije, Tina Maze, bo nedaleč od domače Črne v Schladmingu na avstrijskem Štajerskem poskušala čim več letošnje prevlade unovčiti tudi na svetovnem prvenstvu.

Istočasno se bo za prestiž in medijski prostor potegoval tudi biatlonski svetovni prvak Jakov Fak, ki bo za svetovne naslove prvič nastopal v Novem mestu na Moravskem. Ko bodo alpski smučarji in biatlonci svoje končali, bodo v dolini Fiemme na vrsti nordijski smučarji. Vmes bodo olimpijski nastop na Danskem lovili hokejisti, marec nam bo, kot kaže, prinesel drugi veliki kristalni globus (po Primožu Peterki še Tina Maze) in seveda tudi planiški praznik.

Marsikdo razmišlja, da nato sledijo bolj togi športni dnevi, a ne bo držalo. Zacvetela bo poletno-pomladna ponudba, april bo prinesel evropsko prvenstvo v judu v Budimpešti, tudi z zlato Urško Žolnir. Vmes bo evropskih ligaških tekmovanj na pretek, upamo da tudi s čim več slovenskih udeležencev. Pridružili se bodo tudi jadralci z Vasilijem Žbogarjem in kajakaši s Petrom Kauzerjem na čelu.

Poletni del ponuja svetovni prvenstvi v atletiki in plavanju. Kolesarskih dirk bo od marca naprej na pretek, julija bo stota izvedba največje med največjimi - francoske pentlje.

In smo že pri prvem šolskem mesecu. September bo doma ponudil največ do zdaj, evropsko prvenstvo v košarki. Dvorane bodo ozaljšane, kot kaže še najmanj Stožice, ki bodo vse skupaj pričakale kot nedokončano gradbišče. Vsekakor si želimo, da bo slovenski nogometni prvak tedaj znova v Evropi, pa čeprav v Evropski ligi.

Še prej bodo judoisti odšli še v Rio de Janeiro po svetovne kolajne. Kot bi mignil, bo tu svetovno kolesarsko prvenstvo, zimski del naših reprezentanc na čelu s Tino Maze pa bo nato kmalu začel olimpijsko sezono.

Dare Rupar