V Ljubljani so zaigrali številni nosilci igre Chelseaja, med njimi tudi Branislav Ivanović. Foto: Aleš Fevžer
V Ljubljani so zaigrali številni nosilci igre Chelseaja, med njimi tudi Branislav Ivanović. Foto: Aleš Fevžer
Chelsea je spodbujalo veliko število navijačev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Navijači Chelseaja so navdušeni pozdravili povratnika v modrem Didierja Drogbaja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Navijači v velikem številu čakali na odhod avtobusa Chelseaja
Jose Mourinho vzbudil veliko pozornosti
Olimpija navdušena nad tekmo proti Chelseaju

Zmaji – večina jih je prvič v karieri igrala pred polnim stadionom, pred stoženskim pa prav vsi – so v prvem polčasu celo povedli, ko je zadel Nik Kapun, toda v drugem je Chelsea hitro prišel v vodstvo. Londončani so izkoristili prvo napako zmajev in izenačili, nato pa še izkoristili manjšo nepozornost v kazenskem prostoru za vodstvo in posledično tudi končno zmago.

Toda na prijateljski tekmi rezultat ni bil v ospredju. Jasen je velik kakovosten razkorak med nasprotnikoma. Olimpija je ob tem na eni strani v polnem pogonu, saj je že začela sezono, Chelsea pa je šele dobro začel priprave in je bila zanj tekma v Ljubljani šele druga v sklopu priprav na novo sezono. Vseeno je karizmatični Jose Mourinho s seboj pripeljal prav vse nogometaše, ki jih ima na voljo, brazilski in belgijski reprezentanti ter Andre Schürrle pa so še na dopustu po svetovnem prvenstvu.

Fabregas in Costa debitirala v modrem
Chelsea, ki je lani ostal brez lovorike, je letos pripeljal nekaj zvenečih imen. V Stožicah so bili številni gledalci oblečeni v modre drese, za enim izmed golov je bila tribuna namenjena izključno privržencem modrih, ki so lahko pozdravili tudi ljubljenca Didierja Drogbaja. Izvrstni napadalec se je šele pred kratkim vrnil v klub, kjer je prikazal najboljše igre, tokrat pa je tekmo spremljal v "civilu".

Na delu so lahko videli tudi zadnje zveneče okrepitve iz Atletica in Barcelone Filipeja Luisa, Diega Costo in Cesca Fabregasa. Ta sta sploh prvič zaigrala za Chelsea, Katalonec pa je Brazilcu s španskim državljanstvom lepo podal za izenačujoči zadetek. Za 2:1 je zadel izjemno obetavni branilec Kurt Zouma, ki je januarja prišel v London, a je bil do zdaj posojen nazaj k Saint-Etiennu.

Lahko zadovoljni z delom tekme
Po tekmi so bili nogometaši Chelsea zelo nezgovorni. Nekateri so dejali, da ne smejo dajati izjav, drugi, da jim Mourinho ne dovoli, nekateri pa so le z nasmeškom na ustih pomahali množici novinarjev, nato pa pred odhodom na avtobus še zbranim navijačem za ograjo stoženske garaže. Na tekmi je bilo kar nekaj predstavnikov srbske sedme sile, tako da je z mediji spregovoril Branislav Ivanović: "Take tekme so nekaj posebnega za ljudi in tudi za nas so zelo pomembne, kajti so ključne za dobro pripravo pred težko in dolgo sezono. To uigravanje za naše moštvo je ključno. Lepo je tudi biti blizu z navijači in biti v njihovih srcih."

"Časa ni na pretek, zato je treba te priprave čim bolje izkoristiti, da se ekipa uigra. Vidi se, da smo šele na začetku priprav in ne igramo dolgo skupaj. Na vsaki tekmi smo lahko zadovoljni z delom srečanja, z drugim pa ne. Čaka nas zelo dolgo prvenstvo in veliko število zahtevnih tekem, tako da so take tekme zelo pomembne," je dejal branilec in še dodal, da mu ni pomembno, ali igra v osrčju obrambe ali na desnem boku, dotaknil pa se je tudi razveljavljenega zadetka za 3:1: "Sodnik je dosodil prekršek po zadetem golu in ne bi smel spreminjati odločitve. Toda to so prijateljske tekme."

Pomembno, da je moštvo pokrito na vseh položajih
Dolgoletni kapetan John Terry, ki prav tako ni želel dajati izjav, je prvi polčas spremljal s klopi. Namesto njega je kapetanski trak nosil soigralec v osrčju obrambe Gary Cahill: "Mislim, da je bila lepa tekma. Take so za nas zelo pomembne. Po počitnicah poskušamo priti nazaj v pravi ritem in se fizično dobro pripraviti. Ekipa se še uigrava, nekateri so prvič igrali. Tudi zame je bilo to prvih 45 minut v pripravljalnem obdobju."

Angleški reprezentant je zadovoljen z okrepitvami pred novo sezono, od katere si veliko obeta: "Zagotovo smo močnejši kot lani, ko nismo imeli uspešne sezone. Okrepili smo se na nekaterih položajih. Trdo delamo in poskušamo čim prej priti v tekmovalni ritem. Mislim, da imamo dobre možnosti, in se že veselimo, da se začne. Jasno, da je sezona zelo dolga in zahtevna. Čaka nas ogromno težkih tekem in pomembno je, da imaš močno moštvo, ki je dobro pokrito na vseh položajih. Mislim, da imamo skoraj na vsakem položaju po dva enakovredna igralca, kar je dobro, saj si vsi prizadevamo za mesto v prvem moštvu, s čimer le napredujemo."

Hud boj za mesto prvega vratarja
Chelsea je sestavil zvezdniško ekipo. Velika konkurenca je na vseh položajih, morda največja pa celo v vratih. Petr Čech je v klubu že deset let in je bil vedno med najzaslužnejšimi za največje uspehe modrih, med drugim je sijajno branil tudi v Ligi prvakov, ko je Chelsea osvojil edini naslov leta 2012. V Stožicah je češki vratar branil drugi polčas: "Priigrali smo si kar nekaj priložnosti. Iz te tekme lahko potegnemo kar nekaj pozitivnega. Zaostajali smo, toda nismo spreminjali načina igre, le stopnjevali smo ritem in na koncu preobrnili izid. To je zelo pozitivno. Poleg tega je igralo kar nekaj mladih nogometašev, ki so se izkazali. V prvem polčasu je branil Matej Delač in se je dobro odrezal. Tudi drugi so se izkazali."

Izpostavil je nadarjenega hrvaškega vratarja Mateja Delača, ki je branil prvi polčas, toda glavna konkurenca Čecha bo Thibout Courtois. Mladi Belgijec je bil zadnje tri sezone posojen Atleticu, po sijajnih obrambah pa ga je Mourinho pripeljal nazaj. Courtois je trenutno v najožjem krogu najboljših vratarjev na svetu, star pa je šele 22 let. Govorilo se je tudi o odhodu Čeha, ki je tokrat povedal: "Tukaj sem in trdo delam. Želim pokazati, da sem pripravljen. Trener bo odločal na koncu o številki ena. Toda moja želja je, da ostanem."

Navijači v velikem številu čakali na odhod avtobusa Chelseaja
Jose Mourinho vzbudil veliko pozornosti
Olimpija navdušena nad tekmo proti Chelseaju