43-letni Jens Voigt je na sanjski način končal bogato kariero. Foto: EPA
43-letni Jens Voigt je na sanjski način končal bogato kariero. Foto: EPA

Član ekipe Trek Factory je izboljšal znamko Čeha Ondreja Sosenke, ki je leta 2005 v Moskvi prevozil 49.700 metrov. Po desetih kilometrih je imel nemški veteran pred rekordom Sosenke 12 sekund prednosti, po 20 kilometrih je prednost podvojil, popuščal pa niti niti v zadnjih minutah. V zadnjih 15 minutah je namreč kolesaril za nekaj več kot pol sekunde na krog hitreje kot na začetku.

"Seveda sem presrečen. Bilo je hitreje, kot sem si predstavljal. Začel sem nekoliko prehitro, morali so me celo ustavljati. Zadnjič sem trpel na kolesu," je pojasnil Voigt po svetovnem rekordu, s tem pa je potrdil, da je njegove profesionalne kolesarske kariere konec.

Pred Sosenko je bil lastnik rekorda Britanec Chris Boardman z 49.441 metri. Kolesarji so vse rekorde, z izjemo današnjega, postavljali s kolesi, podobnimi tistim, s katerimi je tekmoval sloviti Belgijec Eddy Merckx, ki je rekord postavil leta 1972. Mednarodna kolesarska zveza je letos sprejela novo pravilo, Voigt je tako lahko uporabil moderno kolo za vožnjo na stezi.