Predsednik MOK-a Thomas Bach je sporočil, da bodo zimske olimpijske igre 2026 v Milanu in Cortini. Foto: EPA
Predsednik MOK-a Thomas Bach je sporočil, da bodo zimske olimpijske igre 2026 v Milanu in Cortini. Foto: EPA

Italijani so dobili več glasov od Švedske (47:34), ki je kandidirala s Stockholmom in Arejem ter prizorišči v Falunu in Siguldi v Latviji. "Člani olimpijske družine so za prireditelja olimpijskih iger 2026 izbrali Milano," je odločitev sporočil predsednik MOK-a Thomas Bach.

Italija bo po letu 1956, ko so bile v Cortini d'Ampezzo že olimpijske igre, in po Torinu 2006 še tretjič priredila zimske olimpijske igre. Paraolimpijske igre bodo pripravili med 6. in 15. marcem. Odprtje iger bo v Milanu, sklepna slovesnost pa v Areni v Veroni.

Tudi alpska smučarka Sofia Goggia se je razveselila, da bodo igre v Italiji. Foto: Reuters
Tudi alpska smučarka Sofia Goggia se je razveselila, da bodo igre v Italiji. Foto: Reuters

"Čestitke Milanu in Cortini. Veselimo se izjemnih in vzdržnih zimskih olimpijskih iger v deželi s tradicijo v zimskih športih. Strast in poznavanje športa pri italijanskih navijačih bosta združena z izkušnjami organizatorjev, kar bo ustvarilo izjemno vzdušje za tekmovanja najboljših športnikov na svetu. Igre bodo potekale na znamenitih zgodovinskih objektih in v lepi okolici, ki jo dopolnjuje moderna evropska prestolnica v Alpah," je dodal Bach.

Italija je imela na svoji strani skoraj plebiscitarno javno podporo, zato pa ostaja vprašljivo splošno gospodarsko stanje na Apeninskem polotoku, čeprav so dežele Lombardija, Benečija in Tridentinsko – Zgornje Poadižje med najbogatejšimi v Italiji.

Predvidena proračuna za izvedbo iger sta pri obeh kandidatih zastavljena pri okoli 1,3 milijarde evrov, kar po podatkih MOK-a predstavlja 20-odstotno znižanje v primerjavi s proračuni iger v Pjongčangu lani in Pekingu leta 2022.

Ustvarilo se bo 20.000 novih delovnih mest
"To je zgodovinski trenutek in zmaga za vso Italijo. Hvala vsem, ki ste nam verjeli že od začetka, posebej pa prebivalcem pokrajin," je odločitev pospremil italijanski notranji minister Matteo Salvini in dodal, da se bo zaradi OI ustvarilo skupaj za pet milijard evrov prometa in 20.000 novih delovnih mest.

Calgary, Erzurum, Saporo, Gradec in Sion odstopili
Za igre je bilo najprej veliko kandidatov. A so od kandidatur odstopile tako Kanada s Calgaryjem, Turčija z Erzurumom, Japonska s Saporom, Avstrija z Gradcem kot Švica s Sionom.

V igri sta tako ostali le dve kandidaturi, ki sta po ocenah MOK-a obe v skladu z načrti olimpijskega gibanja o ekonomsko vzdržnih, trajnostno usmerjenih in okoljsko ozaveščenih prirediteljih.

Leta 2022 bodo igre v Pekingu, čez dobrih šest let in sedem mesecev pa se bodo najboljši zimski olimpijski športniki znova zbrali v Evropi.

Conte o OI 2026: Tradicija se zliva s prihodnostjo, kulturo in inovacijami
Milano in Cortina bosta organizirala olimpijske igre 2026