Odbojkarji ACH Volleyja so po zmagi v Kamniku prevzeli vodstvo v državnem prvenstvu. Foto: CEV
Odbojkarji ACH Volleyja so po zmagi v Kamniku prevzeli vodstvo v državnem prvenstvu. Foto: CEV
Slovenske prvakinje so v slabi uri in pol s 3:0 premagale Luko Koper. Foto: Klemen Brumec

Calcit Volleyball je predtem v prvenstvu izgubil le enkrat, prav proti ACH Volleyju, medtem ko si je ljubljanska ekipa privoščila dva spodrsljaja: poraz proti kranjskemu Triglavu in izgubljeno točko proti Panviti Pomgradu. Prvi niz derbija je prepričljivo dobil Calcit, ki je skoraj 500 gledalcev navduševal s privlačnimi obrambami in prodornimi protinapadi. Ljubitelji odbojke so zatem spremljali izenačen drugi niz, saj sta bili moštvi, ki sta prikazali kakovostno odbojko, do 18. točke ves čas poravnani. V končnici niza so si Kamničani privoščili pet napak, kar tri pri začetnem udarcu in dve v napadu, s tem pa gostom odprli pot do zmage.

Ritem tretjega niza, v katerem je dobil priložnost tudi mladi kamniški as Tonček Štern, je narekoval ACH in ves čas vodil s točko ali dvema prednosti, igralci Calcita Volleyballa pa niso izkoristili nobene izmed priložnosti za izenačenje. Še naprej niso najbolje servirali, obenem pa niso mogli zaustaviti razpoloženega Jana Kozamernika. Na začetku četrtega niza se je poškodoval prodorni kamniški sprejemalec Žiga Štern, a so gostitelji še naprej igrali dobro in v napeti končnici, v kateri so vodili s 23:21, a nato ACH Volleyju prepustili vodstvo, prišli do izenačenja na 2:2 v nizih. V petem nizu so bili prepričljivo boljši slovenski prvaki, ki so povedli s 5:1 in 8:5, Kamničanom pa kljub veliki želji po zmagi prednosti ni uspelo izničiti.

"Ekipa je stopila skupaj, lepo smo sprejemali, igrali, kot je treba," je povedal Kozamernik.

Pancita Pomgrad oddala točko; Fužinar še vedno brez zmage
Po nekaj lepih predstavah na prvenstvenih tekmah in vse boljši formi, ki so jo kazali Prekmurci, se je igralcem Panvite Pomgrada na domači tekmi proti SIP Šempetru tokrat nekoliko zalomilo, saj so Savinjčane premagali s 3:2 in jim tako oddali točko. O zmagovalcu je odločil nekoliko boljši sprejem domačih, ki so bili malo uspešnejši tudi v napadalnih akcijah, medtem ko so si na drugi strani Šempetrani privoščili kakšno napako več.

Odbojkarji kranjskega Triglava so tokrat gostili ekipo Maribora in se veselili še sedme prvenstvene zmage. Potem ko so bili v prvem nizu že v izgubljenem položaju, saj so si Mariborčani priigrali že tri zaključne žoge, so varovanci Saša Ropa najprej na razliko dobili uvodni niz, nato Štajercem oddali drugega in bili, predvsem na račun zelo dobre igre v obrambi ter razpoloženih Janka Breganta, Nejca Uršiča in Mateja Köka, ki so skupaj zbrali kar 42 točk, boljši tako v tretjem kot v četrtem nizu.

Igralci Salonita iz Anhovega, ki so v prejšnjem krogu nepričakovano izgubili proti Krki, so tokrat brez težav, s 3:0, odpravili Fužinar. Ravenčani tako še naprej ostajajo brez zmage, z le štirimi osvojenimi nizi in šestimi točkami zaostanka za Žirovnico, ki je dosegla pomembno zmago nad novomeško Krko.

Izidi 11. kroga (M):
Calcit Volleyball - ACH Volley 2:3 (17, -21, -23, 24, -10)
Calcit Volleyball: Hribar - libero, Novljan 4, T. Štern 10, Štalekar 3, Vidmar 2, Štemberger Zupan 10, Brulec 4, Lakner, Kotnik 10, Ž. Štern 18, Videčnik 9, Konjedic.

ACH Volley: Flajs 18, Jereb, Kozlowski 4, Kozamernik 16, Walker 14, Purič 4, Ledinek - libero, Satler, Pleško - libero, Jurič, Donik, Kumer, Mochalski 18, Terpin.

Panvita Pomgrad - SIP Šempeter 3:2 (20, -22, 13, -26, 9)
Salonit Anhovo - Fužinar Metal 3:0 (21, 16, 13)
National Žirovnica - Krka 3:2 (22, -17, -23, 19, 12)
Triglav Kranj - Maribor 3:1 (24, -19, 20, 23)

Lestvica:                             
ACH VOLLEY            11 10  1 29 točk
CALCIT VOLLEYBALL     11  9  2 28     
PANVITA POMGRAD       11  7  4 21     
TRIGLAV KRANJ         11  7  4 20     
SALONIT ANHOVO        11  7  4 18     
MARIBOR               11  5  6 16     
SIP ŠEMPETER          11  4  7 12     
KRKA                  11  3  8 11     
NATIONAL ŽIROVNICA    11  3  8  9     
FUŽINAR METAL RAVNE   11  0 11  1     
                                      

Igralke Calcita do gladke zmage
Pri dekletih so bile oči odbojkarske javnosti uprte v obračun med ljubljanskim Calcitom in Luko Koper, ki je veljal tudi za derbi 11. kroga, a so slovenske prvakinje v slabi uri in pol dosegle gladko zmage s 3:0. Primorkam, ki so si na gostovanju v prestolnici obetale vsaj kakšen osvojen niz ali celo prvenstvene točke, a so ostale praznih rok, igra Ljubljančank očitno ne leži, saj so tudi že na domači tekmi proti njim izgubile z enakim izidom. V drugem nizu so Koprčanke sicer imele nekaj priložnosti, da bi preobrnile potek tekme, a so bile pri domačih Vrhovnikova, Kostićeva in Potokarjeva tokrat tako rekoč nezaustavljive.

UOK Vital na lestvici pred Koprom
Odbojkarice še enega ljubljanskega prvoligaša, UOK Vitala, so po pričakovanjih dosegle novo, že osmo zmago. Tokrat so bile s 3:0 prepričljivo boljše od Alianse iz Šempetra, ki tako še naprej ostaja na zadnjem mestu lestvice, Vitalovke, ki so tokrat izvrstno sprejemale, pa so v skupni razvrstitvi prehitele Koper in so zdaj četrte. Enako prepričljivo zmago so si priigrale tudi igralke Nove KBM Branika, ki so v štajerskem obračunu gostovale pri Formisu, ki je vodilni ekipi z lestvice sicer nudil dober odpor, predvsem po zaslugi Maje Desy Vahen in Katje Karin Pintarič, pri Mariborčankah pa sta tokrat najvidnejšo vlogo odigrali Cvetanovičeva in Ammermanova, podajalka Najdičeva pa je odlično servirala.

Gen-I Volley zmagal šestič zapored
Odbojkarice GEN-I Volleyja so v gosteh pri Zgornji Gorenjski dosegle šesto zaporedno, skupno pa deveto zmago, s katero so še povečale prednost pred igralkami Vitala in Kopra. Goričanke, ki so se na zadnjih štirih tekmah kar trikrat, dvakrat v pokalnem tekmovanju, srečale z Gorenjkami, so se morale za zmago tudi tokrat kar precej potruditi, saj so gostiteljice po izgubljenem uvodnem nizu izenačile na 1:1 in zelo dobro igrale tudi v četrtem nizu, ko so tako rekoč ves čas vodile, a na koncu za kaj več kot niz kljub vsemu ni bilo dovolj - predvsem ker so Gorenjke v ključnih trenutkih tekme storile preveč nepotrebnih napak. Pri Novogoričankah je bila odlična Sara Valenčič s 27 točkami, na drugi strani mreže pa je bila najbolj razpoložena Pia Blažič (23 točk).

Braslovče z novim trenerjem prerojene
V Puconcih je potekalo srečanje med ekipama Keme in Braslovč, tekma pa je bila za obe ekipi izjemno pomembna, saj gre za neposredna tekmeca v boju za uvrstitev v modro skupino. Kar nekoliko presenetljivo gladko so obračun dobile Savinjčanke, ki jim je menjava na trenerski klopi očitno prinesla nov zagon. Braslovčanke so bile boljše v vseh elementih igre. Samo z blokom in začetnim udarcem so nanizale 17 točk, Pucončanke pa so jih na ta način vknjižile le pet. Ob tem so bile izjemno neučinkovite v napadu, prav tako tokrat niso igrale dobro v obrambi, ki je sicer zaščitni znak te ekipe, še posebej na domačih tekmah. Pri Braslovčah, ki se lahko pohvalijo tudi z zelo dobrim sprejemom, so bile spet najuspešnejše Markovičeva, Mihalinčeva in Mihevčeva.

Izidi 11. krog (Ž):
Calcit Ljubljana - Luka Koper 3:0 (20, 22, 12)
Zgornja Gorenjska - GEN-I Volley 1:3 (-23, 21, -16, -23)
Vital - Aliansa 3:0 (20, 17, 22)
Kema Puconci - Braslovče 0:3 (-18, -13, -15)
Formis - Nova KBM Branik 0:3 (-14, -21, -18)

Lestvica:                             
NOVA KBM BRANIK       11 11  0 32 točk
CALCIT LJUBLJANA      11  9  2 28     
GEN-I VOLLEY          11  9  2 26     
UOK VITAL LJUBLJANA   11  8  3 23     
LUKA KOPER            11  7  4 20     
BRASLOVČE             11  4  7 12     
KEMA PUCONCI          11  3  8  9     
ZGORNJA GORENJSKA     11  2  9  6     
FORMIS                11  1 10  6     
ALIANSA               11  1 10  3