Mlade Slovenke so dobro parirale izkušeni vrsti Belgije, ki na tem turnirju velja za enega izmed kandidatov za prvi dve mesti, ki vodita na svetovno prvenstvo. Foto: Cev
Mlade Slovenke so dobro parirale izkušeni vrsti Belgije, ki na tem turnirju velja za enega izmed kandidatov za prvi dve mesti, ki vodita na svetovno prvenstvo. Foto: Cev
Slovenija - Belgija
V petek se bodo Slovenke pomerile z gostiteljicami, Nizozemkami, ki so prvi dve tekmi proti Grčiji in Belgiji gladko dobile. Nizozemke so Slovenke nadigrale tudi na zadnjem evropskem prvenstvu. Foto: Cev

Mlade Slovenke so dobro parirale izkušeni vrsti Belgije, ki na tem turnirju velja za enega izmed kandidatov za prvi dve mesti, ki vodita na svetovno prvenstvo.

Slovenke so srečanje začele odločno in s tremi zaporednimi bloki povedle s 5:2, enako prednost pa so po napaki nasprotnic obdržale do prvega tehničnega odmora. Belgijke so stopnjevale ritem, odlično napadale in z blokom Van Hechejeve izenačile na 12. točki. Po dolgi in atraktivni izmenjavi žog za 13. točko Belgije je selektor Slovenije Alessandro Chiappini vzel prve pol minute odmora. Ko je bil izid na 17. točki spet izenačen, je selektor Slovenk Chiappini v igro namesto Urške Igličar poslal Anito Sobočan. Tudi v nadaljevanju je še naprej potekal boj za vsako žogo, izid je bil vseskozi izenačen, po udarcu kapetanke Belgijk Leysove, pa so te povedle za točko (22:23). Klop Slovenije se je takoj odzvala s pol minute odmora, toda zasedba Belgije si je z dvema napadoma v končnici niza zagotovila zmago s 23:25.

Na začetku drugega niza je zasedba Belgije ekspresno povedla z 0:3, toda Slovenija je z asom Grudine takoj ujela priključek, z blokom Planinščeve pa povedla s 4:3. Selektor Belgije Gert Vande Broek je moral vzeti prve pol minute odmora na tekmi, njegove varovanke pa so po tem zaigrale veliko bolje in s šestimi zaporednimi točkami pobegnile Slovenkam za štiri točke (6:10). Tudi v nadaljevanju niza je Belgijkam, predvsem v napadu, uspevalo prav vse, slovenske igralke pa so temu dodale še nekaj lastnih napak in na drugi tehnični odmor sta ekipi odšli pri izidu 7:16 za Belgijo. Selektor Slovenk je še enkrat z odmorom poskusil zaustaviti nalet Belgije (8:18), toda njegove varovanke niso zmogle preobrata in so ob koncu drugega niza, po napaki Eve Mori, pri začetnem udarcu vknjižile zgolj trinajst točk.

Niz Slovenkam
Uvod tretjega niza je bil znova izenačen, za odtenek bolje pa so začele Belgijke, ki so ob prvem tehničnem odmoru vodile za točko. Moštvi sta bili tudi v nadaljevanju rezultatsko poravnani, na obeh straneh pa so prednjačile napadalke, ki so enkrat ena, drugič druga dosegale točke. Slovenke so na drugi tehnični odmor po napadalni akciji Anite Sobočan odšle z dvema točkama prednosti (16:14). Tudi po odmoru naše igralke niso popuščale, po akciji Saše Planinšec, za vodstvo Slovenije z 19:17, je klop Belgije zahtevala polminutni odmor. Belgijke so se z asom približale na točko zaostanka (20:19), Chiappini pa je takoj vzel pol minute odmora. Iza Mlakar je nato priborila prvo zaključno žogo za Slovenijo (24:21), toda Belgijke so se jim hitro približale (24:23). Chiappini je vzel še druge pol minute odmora, Mlakarjeva pa je bila še enkrat uspešna v napadu in Slovenija je znižala rezultat v nizih na 1:2.

Reprezentantke Belgije so si v uvodu četrtega niza hitro ustvarile prednost treh točk (1:4), toda to ni zmedlo borbenih Slovenk, ki so z asom Morijeve povedle s 5:4. Gledalci v dvorani so spremljali izredno dinamično in borbeno igro na obeh straneh, ritem pa so narekovale slovenske odbojkarice, ki so po bloku Mlakarjeve povedle s 15:12. Po drugem tehničnem odmoru (16:13) so Belgijke zaigrale na vso moč, Grobelna pa je z natančnim udarcem povedla Belgijo v vodstvo s 16:17. V obeh taborih je bilo čutiti veliko nervoze, posledica tega pa je bila v tem delu niza kar nekaj zgrešenih začetnih udarcev. Po izenačenju na 20. točki se je vnel pravi boj, v samem zaključku niza pa sta bili dve napaki žal usodni za poraz Slovenk.

V petek se bodo Slovenke pomerile z gostiteljicami, Nizozemkami, ki so prvi dve tekmi proti Grčiji in Belgiji gladko dobile. Nizozemke so Slovenke nadigrale tudi na zadnjem evropskem prvenstvu.

KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO
ROTTERDAM, 3. krog, skupina G

SLOVENIJA - BELGIJA
1:3 (-24, -13, 23, -23)

Slovenija: Mori (C) 3, Eržen, Pahor (L), Igličar 1, Mlakar 20, Đukić, Mihalinec, Ščuka 17, Pintar, Mikl (L), Marušič, Planinšec 13, Sobočan 7, Grudina 4.

Grčija: Biebauw, Herbots 4, Courtois (L), Heyrman 7, Leys (C) 16, Van Gestel 9, Grobelna 20, Aelbrecht 4, Van Heche 4, Janssens 4, Van De Vyver 1, Lemmens, Guilliams 1, De Tant. Selektor: Gert Vande Broek.


BOLGARIJA - GRČIJA
3:1 (24, 21, 21, 17)

NIZOZEMSKA - ČEŠKA
3:0 (18, 22, 18)

Vrstni red: Nizozemska 9, Bolgarija 9, Belgija 5, Slovenija 3, Češka 1, Grčija 0 točk.

Na svetovno prvenstvo na Japonsko se uvrstita prvouvrščeni reprezentanci.