Andrea Giani se veseli izziva proti najmočnejšim ekipam. Foto: www.alesfevzer.com
Andrea Giani se veseli izziva proti najmočnejšim ekipam. Foto: www.alesfevzer.com

Po prvem resnem testu, pripravljalnih tekmah z Brazilijo, ki so ju Slovenci izgubili z 1:3 in 2:3, bodo Slovenci zaigrali proti zmagovalcem svetovne lige Francozom, Srbiji, ki je bila letos finalist svetovne lige, ter proti zmagovalki evropskih iger in tretji s svetovnega pokala Nemčiji.

Prvi nasprotnik slovenske reprezentance bodo Srbi, ki se bodo v Ludwigsburgu borili za mesta v ekipi, ki bo nastopila na evropskem prvenstvu. Po turnirju v Nemčiji bo selektor Nikola Grbić določil štirinajsterico odbojkarjev, ki bo potovala v Busto Arsizio, kjer bodo njihovi nasprotniki Slovaki, Rusi in Finci.

S podobnim ciljem v Nemčijo odhaja tudi slovenska reprezentanca, ki bo na evropskem prvenstvu v Varni igrala v skupini z Belorusijo, Belgijo in Poljsko.

"Čeprav smo imeli takrat za sabo le dober teden treninga in smo se večinoma posvečali telesni pripravi, sta bili prvi pravi test naše kakovosti tekmi z Brazilijo. Prav s tega vidika bo turnir v Nemčiji zame še pomembnejši. Želim videti, kako se bodo igralci odzvali na tekme na najvišji ravni. Take tekme potrebujemo, saj se mora Slovenija, če želi napredovati, meriti z najmočnejšimi reprezentancami. Šele na takšnih tekmah se pokažejo bistvene razlike med ekipami, ki že igrajo na najvišji ravni, ter tistimi, ki se med najboljše šele prebijajo," je pojasnil Giani.

"V Nemčiji bomo igrali tekme na visoki ravni, poleg tega bo tudi ritem turnirja precej naporen, saj nas v treh dneh čakajo tri močne tekme. Ampak tako bo tudi v Varni, zato bo to prava priprava na evropsko prvenstvo," je dodal Alen Šket.

Nemci so se pripravljali tudi v divjini
Nemci se na prvenstvo stare celine pripravljajo na svojevrsten način, saj jih je selektor Vital Heynen odpeljal na "vražji teden", ko so morali igralci teden dni preživeti v divjini, odrezani od sveta. Vstajali so ob zori, govoriti so smeli le v določenih trenutkih, ob tem pa je veljala še kopica drugih pravil. Manj strogi so bili v francoskem taboru, ki o evropskem prvenstvu še ne razmišljajo.

Slovenska reprezentanca bo prvo tekmo na turnirju v Ludwigsburgu igrala v petek ob 17.00 s Srbijo, v soboto se bodo pomerili še z Nemčijo (17.00) in v nedeljo še s Francijo (14.00).

Slovenska reprezentanca na turnirju v Nemčiji:
organizatorja igre: Dejan Vinčić, Gregor Ropret;

sprejemalci: Tine Urnaut Alen Šket, Jan Pokeršnik, Jan Klobučar, Klemen Čebulj

blokerji: Alen Pajenk, Uroš Pavlović, Danijel Koncilja, Matevž Kamnik

prosta igralca: Jani Kovačič, Miha Plot

korektor: Mitja Gasparini