Slovenija in Finska sta odigrali deseti medsebojni obračun, v zmagah je 6:4 za Slovence, ki so dobili zadnjih šest dvobojev. Foto: VolleyballWorld
Slovenija in Finska sta odigrali deseti medsebojni obračun, v zmagah je 6:4 za Slovence, ki so dobili zadnjih šest dvobojev. Foto: VolleyballWorld

Slovenci na prejšnjih dveh tekmah (Tunizija, Turčija) na kvalifikacijskem turnirju za Pariz 2024 niso izgubili niza, tokrat pa niso imeli svojega dne, a so z izkušnjami vseeno izvlekli zmago, ki jim prinaša nove tri točke. S servisom niso pritiskali, kot znajo, težave so imeli pri sprejemu in posledično tudi v napadu, razigrali so se šele ob koncu tekme.

Planinšič v tretjem nizu dodal energijo za zmago nad Finci

Menjava podajalca in provokacija ob mreži

Finci so v drugem nizu Slovence pustili le do 18. točke in tudi v tretjem nizu dolgo narekovali ritem igre in povedli s 16:13. Selektor Gheorghe Cretu je bil prisiljen poiskati rešitve in je zamenjal organizatorja igre Dejana Vinčića z Urošem Planinšičem.

To je prineslo preobrat, dodatno so Slovence podžgale še provokacije finskih igralcev, predvsem je to razjezilo Klemna Čebulja, ki je tako kot finski igralec prejel rdeč karton, ta v odbojki pomeni točko. A po izidu 20:20 je bil prav Čebulj eden najzaslužnejših za pet zaporednih slovenskih točk, z napadom je tudi končal niz.

Dobro igro je Čebulj, ki je bil z 18 točkami najučinkovitejši v slovenski vrsti, nadaljeval tudi v četrtem delu tekme. Po začetnem vodstvu tekmecev je z blokom izenačil na 10:10, z napadom pa poskrbel za 13:10, kar je v večini že zlomilo finski odpor, sploh, ko se je Čebulju pri zbiranju točk pridružil še Rok Možič (16 točk).

Preostali razpored slovenskih tekem v Tokiu

Sreda, 4. oktobra, ob 3.00:
SLOVENIJA – EGIPT

Petek, 6. oktobra, ob 9.00:

SLOVENIJA – ZDA

Sobota, 7. oktobra, ob 12.25:

SLOVENIJA – JAPONSKA

Nedelja, 8. oktobra, ob 9.00:

SLOVENIJA – SRBIJA

Težava, ker zaspijo sredi dopoldanske tekme

Uroš Planinšič, podajalec in nenadejani junak zmage nad Finci, je po tekmi povedal: "Še ena zmaga, zelo pomembna. Še se ponavljamo, da imamo nekaj težav z uro tekem, ki je nismo vajeni. Začeli smo sicer dobro, a nato zaspali. Smo pa se še pravočasno prebudili, pokazali ogromno želje, energije, ta energija nas je ponesla na višjo raven od tekmeca, tako da se na koncu lahko veselimo nove zmage."

Že v sredo Slovence čaka nova tekma, pomerili se bodo z Egiptom, še zadnjič na prvi dopoldanski tekmi.

"Vedeli smo, da ne bo preprosto. Tekma je bila spet ob 10. uri, kar nam očitno ne leži. Finci so igrali dobro, predvsem v drugem nizu so se zbudili, začeli uprizarjati neugodne udarce, floate in spine, mi nismo bili zbrani, kot bi morali biti. Sem pa vesel, da smo se v tretjem nizu prebudili, začeli igrati z veliko več energije, veliko pametneje, tako da smo na koncu zasluženo zmagali. Čestitke celotni ekipi, predvsem pa Urošu Planinšiču, ki je vstopil v igro v tretjem nizu, dal nekaj nove energije. Mislim, da nam bo ta širina zelo pomagala, ko Dejan Vinčić ne bo v formi. Pomembna zmaga, a je treba razmišljati naprej, ker še nismo tam, kjer želimo biti," je po tretji tekmi kvalifikacij povedal Rok Možič, ki je prispeval 16 točk.

Po dnevu premora bo konec tedna sledil niz treh odločilnih tekem proti glavnim tekmecem in tudi trenutno vodilnim na lestvici, ZDA, Japonski in Srbiji, ki si na tretji tekmi niso privoščili spodrsljaja.


Kvalifikacijska skupina B:
SLOVENIJA – FINSKA
3:1 (19, -18, 20, 18)
250 gledalcev

Slovenija: Pajenk 5, Planinšič, Kozamernik 11 (2 bloka), Toman, Bračko, Vinčić 2 (1 blok), Štalekar, Koncilja, Ž. Štern, Kovačič, Urnaut 5, Čebulj 18 (2 asa, 1 blok), Možič 16 (2 asa, 2 bloka), Mujanović.

Finska: Tervaportti 3 (1 as, 2 bloka), Hänninen 5, Zhbankov 7 (2 bloka), Suihkonen 10 (1 blok), Köykkä, Marttila 9 (2 asa, 1 blok), Haapaniemi 7 (2 asa, 1 blok), Nikula 4 (1 blok), Jokela 14 (1 as, 1 blok), Niinivaara, Kaislasalo, Breiilin, Ivanov, Mäkinen.

ZDA – TURČIJA 3:1 (17, -26, 30, 20)

SRBIJA – EGIPT 3:1 (-18, 19, 14, 16)

JAPONSKA – TUNIZIJA 3:0 (14, 16, 15)