Slovenci morajo najprej prebroditi kvalifikacijski turnir v Osijeku. Foto: Reuters
Slovenci morajo najprej prebroditi kvalifikacijski turnir v Osijeku. Foto: Reuters
Drugi kvalifikacijski turnir bo maja v Bolgariji. Foto: EPA

Kako na olimpijske igre in kakšne so možnosti slovenske reprezentance?

Veliko odvisno od turnirja na Japonskem
Na olimpijskih igrah bo nastopilo 12 reprezentanc, za zdaj pa imajo kot gostitelji nastop zagotovljen le Britanci. V nedeljo se je začel svetovni pokal, ki bo v London popeljal tri od 12-tih reprezentanc, zbranih na Japonskem, in prav od tega tekmovanja bo odvisno število reprezentanc s posameznih celin na igrah v Londonu, kjer lahko teoretično nastopi še največ sedem in najmanj ena reprezentanca posamezne celine.

Tri mesta si bodo najboljše reprezentance torej zagotovile na svetovnem pokalu, po eno mesto je rezervirano za zmagovalce celinskih kvalifikacij, preostala tri mesta bodo zapolnjena po dodatnih kvalifikacijah junija prihodnje leto. Slovenija začenja kvalifikacije prav danes na turnirju v Osijeku v družbi še petih reprezentanc. Zmagovalec se bo zanesljivo uvrstil v majski del, morda tudi finalist, če bodo na svetovnem pokalu v tem mesecu uspešne evropske reprezentance.

Nepotrebno kompliciranje sistema
Zelo zapleten kvalifikacijski sistem z dodatnimi tekmovanji, ki so že umeščena v klubsko sezono, zelo nazorno nakazujejo razmerje med svetovno in posameznimi kontinentalnimi zvezami. Bolj kot v katerem koli športu ravno v odbojki sistem tekmovanj narekuje svetovna zveza, ki ima pod okriljem tekmovanja reprezentanc. Tu se pretaka celo več denarja kot v klubskih tekmovanjih in posledično ohranja mednarodna zveza vodilno vlogo v športu. Ne samo denar, tudi organizacija in sistem sta daleč pred, denimo, evropsko zvezo.

Prav nelogično je, da se olimpijske kvalifikacije začenjajo vzporedno z evropskim prvenstvom, za reprezentance, ki tja niso bile uvrščene, dober mesec pozneje pa se zaradi nadaljevanja kvalifikacij prekinejo klubske dejavnosti za več kot mesec dni. Težave imajo ob tem klubi, zveze, igralci in nazadnje tudi privrženci športa, ki si morajo za razumevanje kvalifikacijskega procesa vzeti najmanj uro časa.

Dodatne kvalifikacije, kot jih bodo imeli košarkarji ali pa na evropskem prvenstvu dodatno možnost rokometaši, so nekaj normalnega, celoten kvalifikacijski proces za 11 prostih mest, na vsaj treh tekmovanjih v šestih mesecih, pa se zdi nepotrebno kompliciranje.

Možnosti Slovenije zelo majhne
In kakšne so ob vsem naštetem možnosti slovenske reprezentance. Na splošno zelo majhne. Veliko bo znanega že v tem tednu, ko mora reprezentanca za ohranjanje možnosti zmagati na turnirju v Osijeku, v nadaljevanju bo precej odvisno od uspešnosti Rusije, Poljske, Italije in Srbije na svetovnem pokalu. Reprezentance, ki na Japonskem ne bodo med tremi najboljšimi, se bodo namreč evropskim kvalifikacijam pridružile maja.

A tako, kot je dejal kapetan slovenske reprezentance Tine Urnaut: "Olimpijske igre so največje tekmovanje in ta generacija si želi vsaj enkrat zaigrati na njih." Prav je, da so igralci pozitivno naravnani, najverjetneje pa je London za trenutno zasedbo še nedosegljiv. Zelo pomemben bi bil že preboj skozi prvo sito v Osijeku, kjer bo odločilna tekma za napredovanje v sobotnem popoldnevu.

Boštjan Reberšak, Jutranja športna zgodba, Val 202