Slovenski odbojkarji bodo morali v boj za evropsko prvenstvo v dodatne kvalifikacije. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski odbojkarji bodo morali v boj za evropsko prvenstvo v dodatne kvalifikacije. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski odbojkarji nemočni proti Poljski

porazu proti Poljski (1:3) je slovenska odbojkarska reprezentanca na zadnji tekmi prikazala vse tisto, česar ni na prvih dveh pomembnejših obračunih. Zakaj?

Preprostega odgovora ni. Če bi obstajal, bi Slovenija že bila na želenih mestih na svetovnem odbojkarskem zemljevidu. Tako pa ostaja majhna reprezentanca z velikim potencialom, a ne več tako rosno mladim jedrom. Poljska reprezentanca, ki meri na kolajne domačega svetovnega prvenstva, je v povprečju le dve leti starejša. Jedro slovenske reprezentance pa prihaja v zrela leta s pomanjkanjem težkih tekem. A to ni odgovor na zastavljeno vprašanje, zakaj Slovenija proti vrhunskim reprezentancam igra vrhunsko in proti enakovrednim ali slabšim skromno.


Igralci se ne obnašajo kot zvezdniki in ne podcenjujejo tekmecev, strokovno vodstvo se na vse nasprotnike temeljito pripravi, a še vedno se Slovenija muči z Makedonijo in Latvijo, Poljska pa ju odpihne z igrišča. Slovenija je neposredno uvrstitev na prihodnje evropsko prvenstvo zapravila na tekmah z Makedonijo in Latvijo. Sliši se morda smešno, a izgubljeni točki na lestvici pomenita kar pet točk prednosti Poljakov, ki bodo v Ljubljani za potrditev prvega mesta lovili le še eno zmago.

Slovenija se je namučila s tekmecema iz nižjega kakovostnega razreda, izgubila obilo energije, ki ji je še kako manjkala na nedeljski tekmi. Slovenija je bila namreč večji del dvoboja boljši tekmec, imela malo smole pri sodniških odločitvah, a te so bile v skladu s statusom, ki ga imata reprezentanci v odbojkarskem svetu. Poljska je ena najboljših reprezentanc, Slovenija palček, ki si želi med najboljše. Pot pa ne vodi preko največjih. Najprej bo treba pomesti z majhnimi reprezentancami, samozavestno zakorakati na igrišče proti sebi enakovrednim in biti prepričljiv na poti do velikih tekmovanj.

Takrat se šele začne užitek, o katerem so po nedeljski tekmi razlagali reprezentanti. Užitek tekmovati na najvišji ravni, pred polnimi tribunami, z velikimi tekmovalnimi apetiti. Resničnost je žal drugje, Slovenija bo eno največjih reprezentanc v Stožicah pričakala brez pravega tekmovalnega naboja, saj je prvo mesto v skupini zapravila z mlačnim pristopom in pomanjkanjem koncentracije, ko je bila v vlogi favorita. Če želiš med velike, pa si vselej v tej vlogi. In na to se bodo morali igralci in strokovno vodstvo še navaditi.

Slovenski odbojkarji nemočni proti Poljski