Mija Šiftar in Mirta Velikonja Grbac. Foto: CEV
Mija Šiftar in Mirta Velikonja Grbac. Foto: CEV

Slovenke se uvodoma niso ustrašile imenitnih tekmic na drugi strani igrišča. Po zaostanku z 2:6 so zaigrale sijajno v vseh smereh igre in najprej izenačile na 6:6, v nadaljevanju pa povzročile kar nekaj glavobolov favoriziranim in veliko višjim tekmicam ter si priigrale tri točke prednosti (15:12).

Po vodstvu Slovenk s 17:14 je reagirala tudi srbska klop – tudi ta je v rokah italijanskega strokovnjaka Giovannija Guidettija – in zahtevala polminutni odmor, po njej pa se je razmerje moči na igrišču povsem spremenilo.

Srbkinje so po delnem izidu 3:0 izenačile na 17:17, po zadnjem slovenskem vodstvu v prvem nizu z 19:18 pa so prelomni trenutki minili v znamenju srbskih odbojkaric, ki so uveljavile vse svoje prednosti in Slovenkam do konca niza dopustile le eno točko (20:25).

Slovenske odbojkarice so bile v nadaljevanju dvoboja v podrejenem položaju. Varovanke Marca Bonitte so drugi niz po dvajsetih minutah visoko izgubile z 11:25, v tretjem pa se razmerje moči ni bistveno spremenilo (15:25).

V slovenski reprezentanci je bila najučinkovitejša Eva Zatković s 13 točkami, po štiri sta dosegli Lorena Lorber Fijok in Nika Milošič.

Slovenke po letih 2015 in 2019 tretjič igrajo na EP-ju. V soboto zvečer so proti gostiteljicam izgubile z 1:3, a so bile blizu tega, da izsilijo peti niz, saj so četrtega izgubile z 32:34.

Srbija je tudi na prvi tekmi proti Ukrajini zmagala s 3:0. V finalu EP-ja pred dvema letoma je v Beogradu morala priznati premoč Italiji (1:3).

Po dnevu premora bodo tekmice Slovenk v torek in sredo še Madžarke in Ukrajinke.

Slovenske odbojkarice nemočne proti svetovnim prvakinjam

Izjava po tekmi

Eva Zatković: "Glede na našo dobro predstavo v uvodnem nizu je bil padec v nadaljevanju prevelik. Res je, da smo igrale proti svetovnim prvakinjam, a menim, da bi morale biti bolj zbrane. Na uvodnih tekmah proti Poljakinjam in Belgijkam smo malce slabše začele, a nato zaigrale veliko bolje, tokrat pa je bila naša podoba na igrišču povsem drugačna. Pred nami sta dve pomembni tekmi, dan premora nam bo dobro prišel."

Bonitta: Ni nam ostalo veliko naboja po dolgi tekmi z Belgijo

Skupina A

Nedeljski tekmi

SRBIJA – SLOVENIJA 3:0 (20, 11, 15)

Srbija: Busa 4, Lazović, Drča, Popović, Uzelac 5, Ognjenović 4, Pušić, Bjelica 2, Aleksić 13, Stevanović 8, Jegdić, Bošković 14, Lozo 7.

Slovenija: Mlakar 2, Pogačar 1, Pucelj 3, Lorber Fijok 4, Zatković 13, Šiftar 3, Najdić, Velikonja Grbac 3, Milošič 4, Boisa, Mazej, Planinšec, Banko, Ramić.


MADŽARSKA – POLJSKA 1:3 (-22, -12, 21, -16)

Lestvica: Srbija, Poljska in Belgija po 6, Ukrajina 3, Slovenija in Madžarska brez točk.