SP v odbojki 2018
Selektor Slobodan Kovač je prepričan, da lahko Slovenija poseže visoko. Foto: EPA

Dodaj v

Kovaču ni všeč, da je prišlo do nekaterih odpovedi

Svetovno prvenstvo bo od 12. do 28. septembra
5. julij 2018 ob 13:10
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenska odbojkarska reprezentanca bo 16. julija začela priprave na svetovno prvenstvo, ki ga bosta septembra gostili Italija in Bolgarija. Selektor Slobodan Kovač bo v Kranjski Gori zbral 16 igralcev.

Slovenska reprezentanca se je v letošnji sezoni prvič zbrala v začetku maja, v sklopu priprav na evropsko ligo, v kateri so priložnost za dokazovanje in pridobivanje izkušenj dobili predvsem mladi igralci. Za svetovno prvenstvo bodo selektorju Kovaču na voljo vsi najboljši slovenski odbojkarji, ki so po napornih klubskih sezonah in dolgih letih igranja za izbrano vrsto dobili več počitka.

"Z veliko nestrpnostjo pričakujem začetek priprav, saj menim, da ima Slovenija odlično reprezentanco in lahko na svetovnem prvenstvu doseže dober rezultat. Upam, da bodo igralci na priprave prišli spočiti in motivirani, da bodo lahko čim boljše in čim bolj trdo delali in na svetovno prvenstvo prišli dobro pripravljeni, v idealni formi," je uvodoma dejal Kovač.

Srbski strateg, ki je na klop slovenske reprezentance sedel lani in Slovenijo prvič popeljal na svetovno prvenstvo in tudi do zmage v drugi kakovostni skupini svetovne lige, je na priprave v Kranjsko Goro poklical 18 odbojkarjev, a sta Matic Videčnik in Jure Okroglič udeležbo odpovedala. Videčnika ne bo iz družinskih razlogov, Okrogliča zaradi poškodbe, s katero je imel težave že v evropski ligi. Bodo pa Kovaču po potrebi na voljo še trije odbojkarji s širšega spiska, sprejemalec Žiga Štern, korektor Jernej Detela in prosti igralec Klemen Hribar.

"S štabom smo na priprave poklicali 18 igralcev, a je prišlo do nekih odpovedi. To mi ni všeč, saj menim, da je igrati za svojo državo čast in da je čast nositi dres svoje države. Vsak igralec bi na to moral biti ponosen. Razlogi za odpoved so sicer navedeni, a jih ne bom komentiral. Naj vsak razmišlja o sebi," je dodal Kovač, ki je pripravil naporen program dela.

Osnovni del priprav bodo naši fantje že tradicionalno opravili v Kranjski Gori, nato pa se bodo preselili v Maribor. V sklopu priprav bodo odigrali tudi dve pripravljalni tekmi z evropskimi podprvaki Nemci, predvidoma 23. in 24. avgusta v Nemčiji. Najpomembnejši del priprav bo predstavljal močan mednarodni turnir v Ljubljani, na katerem bodo, ob slovenski izbrani vrsti, nastopile še tri reprezentance z vrha svetovne lestvice – ZDA, Kanada in Iran.

Seznam reprezentance Slovenije:
- podajalci: Uroš Planinšič (Maribor), Dejan Vinčič (Czarni Radom), Gregor Ropret (Karlovarsko);
- korektorja: Mitja Gasparini (Korean Air Jumbos), Tonček Štern (Blu Volley Verona);
- srednji blokerji: Dane Mijatović (Noliko Maaseik), Jan Kozamernik (Trentino Volley); Sašo Štalekar (Calcit Volley), Alen Pajenk (Blu Volley Verona);
- sprejemalci: Rok Možič (Maribor), Jan Klobučar (Bedzin), Klemen Čebulj (Powervolley Milano), Tine Urnaut (Azimut Modena), Alen Šket (Fenerbahce);
- prosta igralca: Urban Toman (Triglav Kranj), Jani Kovačič (ACH Volley Ljubljana).

R. K.
Prijavi napako
Komentarji
Bregas
# 05.07.2018 ob 16:06
Tudi jaz sem prepričan, da lahko posežejo visoko, in to od fantov tudi pričakujem. To so isti fantje, ki so bili evropski podprvaki. Upam, da jih bo Kovač dobro pripravil in uigral, saj naši za razliko od vseh glavnih tekmecev niso nastopali v Ligi narodov.
pocasnela
# 05.07.2018 ob 22:03
Vse lepo in prav. Zaupam v fante in zvezo, da se bodo prebili v drugi del in še kaj več.
So vse vsaj spočili.
Moti me pa nekaj zadev:
Slovenija je izpadla v srebrno ligo kot zadnjeuvrščena v zlati EL. Ne vemo izida tožb na razsodišča in kdaj bodo zaključene in kdaj bodo sloh pravnomočne. Gre sicer za čisto "svinjarijo" (oprostite izrazu) FIVB-ja ampak trenutno stanje je tako, da smo v srebrni ligi naslednje leto.
Odgovorni na OZS so imeli od decembra 2017 do konca aprila 2018 čas, da določijo strategijo, kdo bo iigral itd. Ve se, da je zmagovalec zlate EL upravičen do udeležbe na Challenger cup-u in zmagovalec le-tega gre v Ligo narodov 2019. To je postala Portugalska, ki je po moje slabša kot naša A-reprezentanca. Morda bi malce pokombinirali, razmislili na zvezi - to ni delo javnosti, ampak stoke - finančni vložek bi bil približno isti - in Slovenci bi še enkrat dokazali, da sodijo v Ligo narodov. Kdo bi se jih upal 2-krat vreči iz Lige narodov?!
Moram še komentirati glede punc - v Ligo narodov 2019 se je uvrstila samo malenkostno pojačana U23 Bolgarija, ki smo jo zmagali na SP U23, Sredozemske igre? OK, veliko stroškov krije OKS - upam da to ni glavni razlog OZS (finance), da ni prijavila punc v srebrno ligo (čeprav komplatne spadajo v vrh zlate lige).
Zaupam fantom, da bodo uspešni na SP, spet pa se aktivno ne rešuje strategija razvoja tudi ženske odbojke.
pan
# 05.07.2018 ob 20:22
@mkernc

Moje mnenje je, da so pripravljalne tekme eno, tekmovalni ritem na najvišjem nivoju pa nekaj drugega.
OZS je zagotovo poskrbela za kakovostne tekmece v pripravljalnem obdobju (konec avgusta, če se ne motim....Iran, ZDA, Kanada - naj me popravi nekdo, ki ima točnejše podatke).
A med pripravljalnimi tekmami je veliko taktičnega "skrivanja" in eksperimentiranja.
In če izgubiš, so tu potem analize in popravki in nihče nič ne izgubi.
Visok tekmovalni ritem pa navadno pokaže povsem drugo sliko.
Zato menim, da so bili naši še kako krepko oškodovani s strani svetovne krovne odbojkarske organizacije, pa tudi Evropska liga je bila - po moji oceni - napačno zastavljen eksperiment.
mkermc
# 05.07.2018 ob 19:56
@pan
@bregas

A mislita da te tekme z Nemčijo pa še potem ostale tekme ne bodo dovolj?
mkermc
# 05.07.2018 ob 19:56
Dobro, poškodba je pač poškodba. Kaj pa Videčnik misli? Mi še manjka Koncilija na tej listi pa tisti ki ste spremljali ligo Evrope.. a je Štern Žiga tako zanič?
pan
# 05.07.2018 ob 19:42
@Bregas

Se strinjam s tem, kar si napisal.
Lahko pa jim zaželiva čim več športne sreče (tudi brez te včasih ne gre) in nepopustljivost.
Bregas
# 05.07.2018 ob 17:31
Ja, saj jaz to tudi vidim kot hendikep. Zato sem napisal, da upam, da jih bo selektor dobro pripravil, ker brez tekem v LN (oziroma brez tekem v zadnjem času sploh) so naši v velikem zaostanku. Jasno je, da fantje znajo igrati, vse bo odvisno od uigranosti, fizične pripravljenosti in motivacije.
pan
# 05.07.2018 ob 16:16
Jaz pa imam občutek, da je ravno neigranje v Ligi narodov - za naše - hendikep!
Prvič - niso uigrani.
Drugič - premalo tekem na najvišjem nivoju.

Zato tokrat ne pričakujem preveč.

Prva postava pa najbrž pričakovana: Vinčič, Urnaut, Šket, Pajenk, Kozamernik, Gasparini, Kovačič (L).
Bregas
# 05.07.2018 ob 21:20
Kar se tiče evropske lige - sem gledal nekaj tekem. Prijetno odkritje je zame korektor Detela. Po mojem dober potencial. Žiga Štern? Zelo različna igra, na trenutke zelo slab sprejem, v napadu še kar dober. Na splošno po mojem mnenju še zelo daleč od igralcev tipa Urnaut in Čebulj. Pa od Klemna recimo ni veliko mlajši. Po mojem malo prenizek za res veliko kariero. Videčnik in Štalekar se imata tudi še veliko za naučiti. Nasploh je ekipa v evropski ligi delovala zelo ubogo. Več ali manj so nas vsi šolali.
Bregas
# 05.07.2018 ob 21:15
Ja, ampak če je verjeti zgoraj napisanemu, Videčnik sam ni hotel priti. Tisto o ZDA, Iranu in Kanadi pa drži, tudi v članku to piše.
Drugače pa se tudi jaz strinjam, da zna biti nekaj pripravljalnih tekem premalo. Ampak bomo videli, pustimo se presenetiti. Mogoče so pa nekatere ekipe tudi že malo utrujene zaradi Lige narodov. Za poljsko ekipo, na primer, se že zdi tako. Dolgo časa ji je kazalo odlično, je bila celo na prvem mestu v LN, na koncu pa so ji malo pošle moči in je končala na 6. mestu, ravno dovolj za Final Six. Tam pa je prvo tekmo že gladko izgubila z Rusijo, tako da ne vem, ali ji je LN kaj dosti koristila.
Nič, navijamo in upamo na najboljše. Mogoče se bodo naši dvigali skozi prvenstvo. Za začetek so ekipe v skupini po meri. Japonci so vedno neugodni, ampak premagljivi, Argentinci trenutno očitno niso v ne vem kakšni formi, v LN so bili bolj slabi. Italijani tudi niso blesteli, se niso uvrstili na zaključni turnir. Avstralci absolutno premagljivi... Tako da, nekaj začetnih zmag nam mogoče da krila, potem je pa vse mogoče.
Lintver
# 06.07.2018 ob 11:58
Med sprejemalci pogrešam Žigo Šterna(če je zdrav), ki bi moral dobiti prednost pred Rokom Možičem. Vendar bo eden od sprejemalcev odpadel (Možič), tako da je ekipa na sprejemu popolna.
Večji problem je na mestu blokerja, kjer so tako Videčnik, kot tudi Koncilija in Pavlovič boljše opcije kot Štalekar in Mijatovič. Pajenk in Kozamernik sta v 1. postavi, manjkale pa bodo dobre menjave na tej poziciji. Mogoče je boljša opcija še na poziciji libera, kjer bi moral Klemen Hribar dobiti prednost pred Tomanom.

Na ostalih igralnih mestih imamo vse najboljše igralce, ki so na razpolago.
pan
# 05.07.2018 ob 20:25
In strinjam se, da sta Videčnik in Žiga Štern zagotovo "material", ki si zasluži "biti zraven" tudi na tekmovanju!
Bom konkreten: Videčnik pred Štalekarjem in Štern pred Možičem.
Kazalo