ACH bo v naslednjem krogu igral proti Toursu. Foto: Aleš Fevžer
ACH bo v naslednjem krogu igral proti Toursu. Foto: Aleš Fevžer

Ljubljančani so svojo sedmo sezono v najmočnejšem klubskem tekmovanju pred domačim občinstvom torej začeli zelo spodbudno. Finančno stanje pri 10-kratnih državnih prvakih pa ni obetavno.

Napake so sestavni del odbojke, vrhunske ekipe si na niz privoščijo štiri, morda kakšno več. Ljubljanski odbojkarji so jih sinoči v prvem nizu naredili 11, v nadaljevanju tekme šest in na koncu le še tri. Bolgarski prvaki so jih skupaj napravili kar 24. Nasprotnikove napake so ena bolj zanimivih rubrik na statističnem poročilu. Gre za, recimo jim, neizsiljene spodrsljaje, ki za tekmeca pomenijo podarjene točke. Udarec v avt ali servis v mrežo.

Vrhunske ekipe imajo določeno, kdo lahko pri začetnih ali napadalnih udarcih več tvega in si zato privošči tudi kakšno napako več. V slogu kdor dela, tudi greši. Zmanjšati število lastnih napak je bilo vodilo najuspešnejšega trenerja slovenskih prvakov Glenna Hoaga. Zdajšnji trener Luka Slabe poudarja, da se je po težavah treba znati pobrati. Ima prav, saj je padec zbranosti in motivacije po napaki lahko še bolj usoden kot napaka sama.

V torek so bolj kot napake, ki so jih delali igralci, resnici na ljubo so v drugem in predvsem tretjem nizu igrali res dobro, v zraku visele napake, ki so se nabirale pri vodenju kluba. Igralci tarnajo, ker niso dobili plač, številnim klub dolguje tudi lanske plače. Nekatere napake vodstva so neizsiljene - posledica finančne krize. Nekatere so sistemske napake - slovenski šport nima dovolj neodvisnih in močnih sponzorjev. Nekatere napake pa so neposredno podarjene točke nasprotnikom. S tem, ko vodstvo z igralci ne komunicira dovolj jasno, odpira prostor konkurenčnim klubom, ki bi si morda želeli okrepitve, igralce pa pušča brez dokončnih odgovorov, kar je lahko še bolj moteče kot finančne skrbi.

ACH Volley tone vse globlje
Na prvi domači tekmi ACH do prve zmage
ACH Volley tone vse globlje
Na prvi domači tekmi ACH do prve zmage