Helen Glover in Heather Stanning sta razveselili britanske navijače. Foto: Reuters
Helen Glover in Heather Stanning sta razveselili britanske navijače. Foto: Reuters
Ju Jang in Vang Šaoli
Kitajki Ju Jang in Vang Šaoli sta bili izključeni iz tekmovanja. Foto: EPA
Dve medalji iz prvega namiznoteniškega kompleta so dobile Kitajke. Foto: EPA
Jangmi Kim
S pištolo je bila najnatančnejša Jangmi Kim. Foto: EPA
Šjaodžun Lu
Šjaodžun Lu je "dvignil" nov svetovni rekord. Foto: EPA
Džijeon Kim
Džijeon Kim iz Južne Koreje se je najbolje znašla s sabljo. Foto: EPA

Kitajki Veng Šaoli in Ju Jang, Indonezijki Greysia Polii in Meiliana Jauhari ter Korejke Jung Kjung-eun, Kim Ha-Na, Ha Jung-eun in Kim Min-jung so nalašč žogice pošiljale z igrišča, ob servisu pa namenoma zadevale mrežico. V dvorani Wembley so bili gledalci zaradi njihovega ravnanja zelo nejevoljni, z glasnim žvižganjem so izrazili svoje ogorčenje nad tekmovanjem, ki se je v torek zvečer sprevrglo v farso.

Britanci končno dočakali zlato
Britanci so vendarle dočakali zlato kolajno. Po številnih neuspešnih poskusih (še najbolj bode spodrsljaj v cestnem kolesarstvu) je zlato osvojil ženski dvojec brez krmarja. Helen Glover in Heather Stanning sta poskrbeli, da je ob jezeru Dorney v Etonu prvič na letošnjih olimpijskih igrah v čast zmagovalca zadonela britanska himna.

Bo to sprožilo plaz zlatih odličij?
Drugo mesto sta osvojili Avstralki Kate Hornsey in Sarah Tait, tretje pa Novozelandki Juliette Haigh in Rebecca Scown. "Popolnoma sem izmučena, trenutno sem presrečna, zato tudi govorim neumnosti," je takoj po dvoboju dejala Stanningova. Britanci zdaj upajo, da bo uspeh ženskega dvojnega dvojca v tem športu sprožil plaz zlatih olimpijskih odličij, saj veliko stavijo na ženski dvojec in na moški lahki četverec.

V ženskem dvojnem četvercu so slavile Ukrajinke pred Nemkami in Američankami, v moškem osmercu pa so še enkrat več Nemci dokazali, da jim ni para - za več kot sekundo so ugnali Kanadčane in Britance.

Britanski dan zaokrožil Wiggins
Le nekaj ur po prvi zlati medalji so se gostitelji iger razveselili še druge. V kronometru jo je osvojil kolesarski zvezdnik Bradley Wiggins, ki je po zmagi na Touru osvojil še svojo sedmo kolajno. Drugo mesto je zasedel Nemec Tony Martin, britanski uspeh pa je z bronom dopolnil Chris Froome.

V ženski konkurenci je v vožnji na čas naslov ubranila Američanka Kirstin Armstrong. Drugo mesto je s 15 sekundami zaostanka zasedla Nemka Judith Arndt, tretja pa je bila Rusinja Olga Zabelinska. Polona Batagelj ni nastopila.

Zlati niz iz leta 1988 se nadaljuje
Kitajska namiznoteniška igralka Li Šjaošja je nova olimpijska prvakinja. V finalu je druga nosilka s 4:1 v nizih premagala rojakinjo in prvopostavljeno Ding Ning. Do brona je prišla Feng Tianvej iz Singapurja, ki je v tekmi za tretje mesto s 4:0 slavila proti Japonki Kasumi Išikavi. Kitajske namiznoteniške igralke so na OI od leta 1988 osvojile prav vse zlate medalje.

Tudi v skokih v vodo zlato na Kitajsko
V moški konkurenci v sinhronih skokih v vodo s 3 m sta slavila Kitajca Kaj Šin in Jutong Luo. Druga sta bila Rusa Ilja Zaharov in Jevgenij Kuznjecov. Na najnižjo stopničko se je zavihtel ameriški dvojec Kristian Ibsen/Troy Dumais.

Na tatamiju zmagi v Francijo in Južno Korejo
Na olimpijskih tatamijih sta bili dve končni odločitvi. Raša Sraka Vuković je v kategoriji do 70 kg osvojila sedmo mesto. Slavila je Francozinja Lucie Decosse, s srebrom se je okitila Nemka Kerstin Thiele, na najnižjo stopničko pa sta stopili Kolumbijka Yuri Alvear in Nizozemka Edith Bosch. V kategoriji do 90 kg so tekmovali moški. Najboljši je bil južnokorejski judoist Dae-nam Song. V finalu je klonil Kubanec Asley Gonzalez, bronasto odličje pa z Iliasom Iliadisom potuje v Grčijo in z Masašijem Nišijamo na Japonsko.

Molmenti postal še olimpijski prvak
V kajaku je Peter Kauzer še drugič na olimpijskih igrah kot velik favorit za samo zmago ostal praznih rok. Slavil je Italijan Daniele Molmenti, ki je osvojil edino manjkajoče odličje v karieri, pred Čehom Vavrincem Hradilekom in Nemcem Hannesom Aignerjem.

Zlato odličje v streljanju s pištolo je osvojila Južnokorejka Jangmi Kim, druga je bila Kitajka Jing Čen, tretja pa Ukrajinka Olena Kostevič. V moškem mnogoboju se je zmage veselil Japonec Kohei Učimura, srebrno odličje je osvojil Nemec Marcelo Nguyen, bron pa Američan Danell Leyva.

Kitajec "dvignil" nov svetovni rekord
Dvigovalke uteži so se pomerile v kategoriji do 69 kilogramov. Zlato medaljo je Severni Koreji z dvigom 261 kilogramov priborila Sim Rim Jong. Na drugo mesto se je zavihtela Romunka Roxana Cocos, kot tretja pa je tekmovanje končala Belorusinja Marina Škermankova.

V dvigovanju uteži do 77 kg je Kitajec Šjaodžun Lu postavil svetovni rekord. S potegom je dvignil 175 kg, v sunku pa 204 kh. S tem je za kilogram popravil svoj svetovni rekord. Srebro je s 360 kg osvojil njegov rojak Haodžje Lu, tretji pa je bil Kubanec Ivan Cambar Rodriguez.

Jacksonova prehitela Lesliejevo
V sredo je bilo pestro tudi v ženskih ekipnih športih (košarka, rokomet, odbojka, vaterpolo), predtekmovanje so nadaljevali tudi moški v hokeju na travi, skupinski del pa zaključujejo nogometaši. Znova so v bazenih podelili štiri plavalne komplete medalj.

Avstralska košarkarica Lauren Jackson je po današnji tekmi z Brazilijo najbolj učinkovita igralka v zgodovini olimpijskih iger. Visokorasla Avstralka in ena najboljših košarkaric na svetu v minulem desetletju je na današnji tekmi prispevala 18 točk, na svojih štirih olimpijskih igrah pa je skupno dosegla 497 točk. Jacksonova je na večni lestvici strelk na OI prehitela slovito Američanko Liso Leslie (488 točk), ki si lasti levje zasluge za štiri zaporedna zmagoslavja ZDA od Atlante leta 1996 do Pekinga leta 2008.

Prvo zlato za Venezuelo
Podeljena sta bila dva kompleta medalj v sabljanju. Moški so se spopadli z meči. Najbolj spreten je bil Ruben Limardo Gascon, Bartosz Piasecki je primečeval srebro Norveški. Džin Sun Džung pa Južni Koreji. Ženske so sabljale. Do zlata je prišla Džijeon Kim iz Južne koreje, druga je bila Rusinja Sofija Velikaja, tretja pa Ukrajinka Olga Harlan.