Peter Kauzer se je po prihodu v cilj prijel za glavo. Foto: STA
Peter Kauzer se je po prihodu v cilj prijel za glavo. Foto: STA

28-letni Hrastničan je v finalu, kamor se je uvrstil z najhitrejšim časom polfinala, trikrat zadel vratca, tako da so sanje o medalji splavale po vodi proge v Lee Valleyju.

Olimpijski prvak je prav na svoj 28. rojstni dan postal trikratni evropski (2009, 2011, 2012) Italijan Daniele Molmenti, medtem ko sta preostali medalji šli okoli vratu Čeha Vavrinca Hradileka in Nemca Hannesa Aignerja.

Kauzer: Takšna je usoda, kaj češ
"Saj ste sami videli. V tretjih vratcih je voda zanihala in čolna nisem mogel spraviti spodaj, tako da sem jih udaril. Nato sem še ujel ritem in do 15. vratc mi je dobro kazalo in je bila vožnja še kar dobra, tam pa me je v bistvu skorajda prevrnilo in tam sem se dokončno zavedel, da je to to danes za mene. Skušal sem se še boriti do cilja, ampak če veš, da se ti vožnja podre, potem ravno ne uživaš v njej. Takšna je usoda, kaj češ," je dejal vidno razočarani Kauzer, ki načrtuje tekmovati še štiri leta, tako da bo v Riu de Janeiru še tretjič napadal olimpijsko medaljo.
Kauzer, ki je vseskozi (pogumno) ponavljal, da ga zanima "le"zlato, je tako po Pekingu še drugič zapored ostal brez olimpijske kolajne, ki mu edina še manjka v bogati zbirki. Je namreč dvakratni svetovni in evropski prvak.

Kauzer st.: V Rio na popravni izpit
Njegov oče in trener Peter Kauzer st. je prepričan, da njegovega sina razočaranje ne bo preveč potrlo in da bo z uspehi še razveseljeval svoje navijače: "Seveda, kaj pa nam preostane drugega. Jaz mislim, da bo še vztrajal. Ima rad ta šport in dokler bo užival v tem, bo vztrajal. Jaz mislim, da se vnovič vidimo v Riu na popravnem izpitu."

V četrtek dan D za Božiča, Taljata in Terčeljevo
Kljub ponesrečenemu nastopu Kauzerja in Benjamin Savška pa slovenskih upov za medaljo na divjih vodah še ni konec, saj v četrtek polfinalne in morebiti finalne preizkušnje čakajo še kanuistični dvojec Luka Božič/Sašo Taljat in kajakašico Evo Terčelj.

Kajak-kanu, K-1 (M), finale:       
 1. D. MOLMENTI      ITA     93,43
 2. V. HRADILEK      ČEŠ     +1,35
 3. H. AIGNER        NEM      1,49
 4. M. POLACZYK      POL      2,71
 5. S. HERNANZ       ŠPA      3,52
 6. P. KAUZER        SLO      7,58
 7. E. DAILLE        FRA      8,44
 8. H. OBLINGER      AVT     10,85
 9. K. JAZAVA        JAP     11,01
10. B. BOUKPETI     TOGO     60,80