Peter Kauzer je še v petek takole ponosno pripeljal slovensko reprezentanco na olimpijski stadion, že v nedeljo pa bo odkrito naskakoval olimpijsko medaljo. Foto: Reuters
Peter Kauzer je še v petek takole ponosno pripeljal slovensko reprezentanco na olimpijski stadion, že v nedeljo pa bo odkrito naskakoval olimpijsko medaljo. Foto: Reuters
Vasilij Žbogar
Vasilij Žbogar bo za vrhunski rezultat potreboval tudi malce sreče, tako kot vselej. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Tokić
Kako se bo v Londonu odrezal Bojan Tokić? Foto: Ervin Čurlič

Žbogar bo po dveh olimpijskih medaljah v razredu finn tretjo skušal osvojiti še na svojih četrtih olimpijskih igrah. Uvod je na sporedu jutri, v petek, 3. avgusta, bosta še deveti in deseti plov, po dnevu premora pa bo finalna regata za medalje v nedeljo, 5. avgusta.

Več šibkega vetra, bolje bo
Žbogar že od sredine junija trenira v Weymouthu in Portlandu, kjer bodo postavljena olimpijska regatna polja. "Več bo šibkejšega vetra, več bom imel možnosti za odličje. Nimam še take kilometrine v razredu finn, kot jo imajo najboljši, saj sem v njem le tri sezone, bom pa z borbenostjo in upornostjo skušal to nadomestiti," napoveduje Žbogar. Favorit za naslov je domačin, dvakratni olimpijski prvak, Ben Ainslie.

Kauzer še nima občutka velike tekme
Kauzer bo v nedeljskih kvalifikacijah kot najbolje rangirani nastopil s številko 1, vendar za zdaj še nima občutka velike tekme, ki ga čaka. Na progo je odlično pripravljen, na enem izmed treningov je celo zlomil veslo. "To so pač krhki materiali, karbon, in hitro se zgodi, ampak zato imaš pa rezervo s sabo. Na treningu sem se oprl na veslo in hkrati na podvodno oviro, sila vode je bila velika in veslo je pač počilo," v šali razlaga Kauzer.

Kauzer: Proga je za vse enaka
"Meni je proga všeč. Lani na generalki je bila malo zahtevnejša, potem so jo spremenili, sicer ne vem, zakaj, ampak tako je. Saj je za vse enaka. Tako kot bodo vrata približno postavljena, me nima kaj presenetiti, čeprav bodo nekatera postavljena čudno," napoveduje Kauzer, ki je v Londonu sostanovalec kanuista Savška.

Da bi le čoln ves čas lepo tekel
Slednji je v letošnji sezoni že nastopil na veliki tekmi, ko je na EP-ju v Augsburgu osvojil tretje mesto: "Progo sem naštudiral, tudi prvi spust Big Ben. Zdaj se bom skušal spočiti in se z maksimalno pozitivnostjo pripraviti na start. Poskusil bom odpeljati brez napak, da ne bi delal neumnih dotikov, da bo čoln ves čas lepo tekel. Če bom odpeljal svojo vožnjo, se za dober izid ne gre bati."

Hercogova se bo osredotočila predvsem nase
Najboljša slovenska teniška igralka Polona Hercog bo v prvem krogu lopar prekrižala s Španko Mario Sanchez Martinez. "Poznam Španko in lahko rečem, da je zelo izkušena igralka, ki zelo dobro igra na travi. Je levičarka. Igra drugače kot večina španskih igralk, ampak poskušala se bom osredotočiti nase in odigrati čim bolje,” poudarja Hercogova. Če bo uspešna v prvem krogu, jo že v naslednjem najbrž čaka prva nosilka turnirja Belorusinja Viktorija Azarenka, ki bo v prvem krogu igrala z Romunko Irino Begu. Mariborčanka bo na igrišče stopila okoli 14.30.

Kavčič še čaka na nasprotnika
Dve uri pozneje bi se moral Blaž Kavčič pomeriti s Philippom Kohlschreiberjem, a se je Nemec po sobotnem porazu v finalu Kitzbühela odpovedal olimpijskemu nastopu. Kdo bo nasprotnik Kavčiča, bo znano šele v nedeljo dopoldne. Prav tako ob 16.30 bosta nastopili Katarina Srebotnik in Andreja Klepač, ki ju čaka obračun z gruzijsko dvojico Čaknašvili/Tatišvili.
To je vsekakor super novica. Ker sem spremljala Kohlschreiberja in sem videla, da je danes izgubil finale v Avstriji, sem takoj pomislila, da ga bržčas ne bo v London. Uradno me sicer o tem še niso obvestili, a to je za slovenski tabor dobra novica, saj je Nemec zelo nevaren nasprotnik,” je povedala vodja slovenske teniške olimpijske delegacije Mima Jaušovec.

Tokić s 40-letnim Songom
Na olimpijskem namiznoteniškem turnirju bo Bojan Tokić nastope začel v 2. krogu, ko se bo ob 16.30 pomeril z Argentincem kitajskega rodu Liu Songom. Judoista Roka Drakšiča v kategoriji do 66 kg kot prva ovira čaka Venezuelec Ricardo Valderrama. "Šel bom na blazino in pokazal, kaj znam. Treniral sem dobro, pripravljen sem vrhunsko. A morebitna uvodna zmaga še ne pomeni nič, dati bo treba vse od sebe," je bil jedrnat Drakšič.

Golobovo dvorana kar malo zmedla
Edina telovadka v slovenski olimpijski odpravi Saša Golob optimistično čaka nedeljski nastop, svoj prvenec na olimpijskih igrah. "Trening sem začela na preskoku, velikost dvorane in celotna atmosfera sta me kar malo zmedli, tako da sem imela nekaj težav z zaletom. Z elementi, za katere sem se najbolj bala in sem imela v preteklosti z njimi največ težav, sem opravila z odliko in so mi šli odlično od rok. Za vajo na dvovišinski bradlji lahko rečem, da je bila ena boljših, kar sem jih kdaj naredila, in če bi mi tako uspelo ponoviti tudi v nedeljo, bi bilo fenomenalno," je povedala Golobova, ki se bo predstavila na preskoku, dvovišinski bradlji, gredi in parterju. Polona Batagelj na ženski kolesarski cestni dirki večjih možnosti nima.

NEDELJA, 29. JULIJA:
Judo
11.54 Rok Drakšič - Ricardo Valderrama, 2. krog

Gimnastika
10.30 Mnogoboj (Ž), Saša Golob

Namizni tenis
16.30 Bojan Tokić - Liu Song (Arg), 2. krog

Plavanje, 100 m hrbtno (Ž)
11.00 Anja Čarman - kvalifikacije
21.44 - polfinale

Plavanje, 100 m prsno (Ž)
11.43 Tjaša Vozel - kvalifikacije
20.48 - polfinale

Plavanje, 400 m prosto (Ž)
12.23 Mojca Sagmeister - kvalifikacije
21.15 - polfinale

Jadranje
13.00 Razred finn, Vasilij Žbogar, uvodni regati

Kajak-kanu
14.30 Benjamin Savšek, C-1, kvalifikacije
15.31 Peter Kauzer, K-1, kvalifikacije

Tenis (M)
16.30 Kavčič - ?, moški, 1. krog

Tenis (Ž)
14.30 Hercog - Martinez, ženske, 1. krog
16.30 Srebotnik/Klepač - Čaknašvili/Tatišvili, ženske dvojice, 1. krog