Petru Kauzerju se tokrat ni izšlo. A v tretje gre rado, zato velja poskusiti še v Riu de Janeiru. Foto: STA
Petru Kauzerju se tokrat ni izšlo. A v tretje gre rado, zato velja poskusiti še v Riu de Janeiru. Foto: STA
V Hrastniku so ponosni na Petra Kauzerja

Takoj po finalu kajaka je Kauzer v intervjuju za TV Slovenija še enkrat podoživel dogajanje v Lee Valleyju, kjer je po najhitrejšem času polfinala v finalu ob treh dotikih osvojil šesto mesto. 28-letni Hrastničan je med drugim dejal, da ne obžaluje svojih jasnih in glasnih napovedi pred olimpijsko tekmo, da gre v London po zlato. Hkrati je ošvrknil "tiste s kavča" in jih podučil, da kot svetovni prvak pač ni mogel samo upati v finale oziroma kolajno. "Če nimaš visokih ciljev, ne moreš nikoli uspeti," je pribil Kauzer.



Peter, vsi smo seveda pričakovali to zlato odličje, najbolj verjetno vi. Žal se vedno ne izteče tako, kot si športnik želi. Ne nazadnje, šport je šport, sreča je opoteča. Olimpijske igre so olimpijske igre in obstaja le ena priložnost. Razočaranje je verjetno veliko.
Sem razočaran. V finalu nisem naredil tistega, kar mi je uspelo v polfinalu. Čoln mi na vrhu ni stekel, potem sem dobil še "slabo vodo" v tretjih vratcih, zato sem jih udaril. Šel sem nato na vse ali nič. Ampak ko enkrat hočeš prek sebe, se ti ne posreči. Potem sem se še skorajda zvrnil in začelo se je podirati. Nisem mogel nič narediti in končalo se je, kot se je. Takšno je pač življenje.

V polfinalu ste nas navdušili kljub dotiku. Vas je takrat že kaj zaskrbelo?
Ne, bil sem osredotočen na progo, vedel sem, česa sem zmožen. V finalu se je nato začelo podirati. Tako je življenje, "c'est la vie", pravijo. Bi pa čestital Danielu, "Vavri" in Hannesu za kolajne. Na žalost me danes ni bilo med njimi.

Je bilo kaj tiste treme, o kateri ste govorili, da je nimate?
Ne vem, če je bila. Bil sem čisto osredotočen na vožnjo. Kaj hočeš? Zdaj imam po evropskem prvenstvu še eno 6. mesto letos. Nimaš česa narediti.

Bili ste zelo drzni v svojih napovedih. Če bi zavrteli čas nazaj, pa jih verjetno ne bi popravljali?
Ne bi. To je sporočilo za vse "tiste s kavča". Jaz nisem tako neumen ali pa nesamozavesten, da bi kot svetovni prvak dejal, da upam na finale ali kolajno. Treba je ciljati čim višje. Če nimaš visokih ciljev, ne moreš nikoli uspeti. Tako kot tisti s kavča nimajo cilja vstati s kavča. Jaz jim ne morem pomagati.

V Pekingu ste dejali, da boste končali kariero, ampak trenutno se ne zdite v takem položaju.
Najprej moram tole prespati in se poveseliti z dobitniki olimpijskih medalj. Potem bomo pa videli. Načrt je nastopati do Ria, a nikoli ne veš, kaj te čaka jutri.

Videli smo, da ste kot velik športnik čestitali "Vavri" in Danielu. Danes sta bila res odlična, boljša?
Odpeljala sta tako, kot sem jaz v polfinalu. Steklo jim je, uspela jima je vožnja brez dotika. Jaz si pač s šestimi kazenskimi sekundami nimam kaj pomagati. Tudi z enim dotikom bi bil četrti. Ampak na koncu je čisto vseeno, ali bi bil četrti ali deseti. Zanimala me je kolajna, ki pa je danes nisem dobil. Bomo videli, ali bo priložnost še čez štiri leta, ampak dvomim.

Morda se pa jutri lahko poveselite s sotekmovalci. Še dva čolna imamo v boju za medalje.
Jaz pravim, enemu mora uspeti. Upam, da se bodo zbrali in odpeljali tako, kot znajo.

V Hrastniku so ponosni na Petra Kauzerja