Sir Chris Hoy je vsekakor eden izmed glavnih junakov 6. dne iger. Foto: EPA
Sir Chris Hoy je vsekakor eden izmed glavnih junakov 6. dne iger. Foto: EPA
Džike Džang
Džang Džike je bil lani najboljši na svetovnem prvenstvu v Rotterdamu, zdaj pa je postal še olimpijski prvak. Na Kitajskem ima status boga. Foto: EPA
Britanci so bučno proslavili dvojno olimpijsko zmago. Foto: Reuters
Kayla Harrison
Kayla Harrison je osvojila prvo zlato za ZDA v judu. Foto: EPA
Peter Robert Russell Wilson
Peter Robert Russell Wilson je poskrbel za domače slavje tudi v strelstvu. Foto: EPA
Bo Bae Ki
Z lokom si je zlato priborila Bo Bae Ki. Foto: EPA

40-letni Škot, ki je na otvoritvi nosil zastavo Velike Britanije, je osvojil tako svojo peto zlato medaljo, v zbirki pa ima tudi še olimpijsko srebro. V ekipi sta bila še Philip Hindes in Jason Kenny. Drugi so bili Francozi, tretji pa Nemci. V ženski konkurenci so bile najhitrejši Nemki, pred Kitajkama in Avstralkama.

Dvojna zmaga Britancev
Podobno kot Slovenci so bili tudi gostitelji iger v prvih dveh dneh v Lee Valleyju razočarani, nato pa sta za veliko veselje z dvojno zmago poskrbela kanuistična dvojca. Zlato odličje sta z izjemno finalno vožnjo osvojila Tim Baillie in Etienne Stott. Škotsko-angleška naveza je odprla finale, saj je v polfinalu osvojila šesto mesto, zadnje, ki je še vodilo v sklepno tekmo kanuističnih dvojcev. Baillie in Stott sta z olimpijskim zlatom še oplemenitila letošnji naslov evropskih prvakov v moštvenih vožnjah iz Ausburga.

Za popoln britanski dan je poskrbela še druga škotsko-angleška dvojica. David Florence in Richard Hounslow sta imela najboljši čas v polfinalu, tudi v finalu sta bila zelo hitra, a na koncu sta za 36 stotink zaostala za rojakoma. Tudi Florence in Hounslow sta vozila na moštveni tekmi, ko so Britanci postali evropski prvaki. Novopečena olimpijska podprvaka sta na londonskih brzicah nastopila že v posamičnih preizkušnjah. Florence je bil v kanuju deseti, Hounslow pa v kajaku 12.

Hochschornerja po treh zlatih medaljah tokrat bronasta
Bronasto odličje sta osvojila dvojčka Pavol in Peter Hochschorner, ki sta bila ob prihodu v cilj vidno razočarana. Najboljša kanuistična naveza v zadnjih letih je sicer znova postavila najboljši čas na progi, a ji je zlato medaljo odnesel dotik v 16. vratih. Slovaka sta bila na zadnjih treh igrah vedno zlata. Sašo Taljat in Luka Božič sta bil v polfinalu osma, kar je bilo premalo za finale.

V ženskem kajaku je Slovenija prav tako ostala brez finala. Eva Terčelj je bila v polfinalu 13., s čimer pa je vseeno poskrbela za najboljšo slovensko žensko olimpijsko uvrstitev v kajaku. Zlato odličje je osvojila Francozinja Emilie Fer, druga je bila komaj 18-letna Avstralka Jessica Fox, tretje mesto pa je zasedla Španka Maialen Chourraut.

Džang pričakovano zlat
V finalu namiznoteniškega turnirja sta se po pričakovanju pomerila Kitajca. Džang Džike je bil s 4:1 v nizih boljši od Vang Haa. Izjemno napet je bil uvodni niz, ki ga je prvi igralec sveta dobil z 18:16, gledalci pa so uživali v izjemnih izmenjavah, ki so jemale sapo. V drugem in tretjem nizu je Vang naredil nekaj napak, potem pa se je zbral in četrti niz dobil z 12:10. Tudi v petem nizu je imel priložnost pri vodstvu z 10:9, a se je Džang rešil in nato zmagal s 13:11. Po koncu dvoboja je zmagovalec stekel do trenerja in poljubil tla v dvorani.

Ovtcharov senzacionalno do brona
V dvoboju za tretje mesto je navdušil Dimitrij Ovtcharov, ki je s 4:2 v nizih ugnal Čuang Čih Juana iz Tajvana. Nemec je na najlepši način predstavil evropski namizni tenis, ki je globoko v senci Azijcev. Njegov rojak Timo Boll je presenetljivo izpadel že v osmini finala.

Prvič stopničke povsem evropske
Za še eno zmagoslavje gostiteljev iger je poskrbel strelec Peter Robert Russell Wilson, ki je konkurenco ugnal v dvojnem trapu. Prvič na teh igrah so si medalje razdelili le evropski tekmovalci. Srebro je osvojil Šved Hana Dahlby, bron pa Rus Vasilij Mosin.

Najboljša lokostrelka v Londonu je Bo Bae Ki iz Južne Koreje. Dve medalji odhajata v Mehiko. Drugo mesto je zasedla Aida Roman, tretje pa Mariana Avitia.

Na tatamiju slavje Rusije in ZDA
V judu sta bila podeljena dva kompleta medalj. V moški kategoriji do 100 kg se je zlata veselil Tagir Hajbulajev. Ruski judoist je v finalu ugnal Mongola Tuvšinbajarja Naidana. Bron sta osvojila Nemec Dimitri Peters in Nizozemec Henk Grool.

Za ameriško slavej je na olimpijskem tatamiju poskrbela Kayla Harrison, ki je v kategoriji do 78 kg v boju za zlato premagala domačo adutinjo Gemmo Gibbons. Bronasto odličje sta si okrog vratu obesili Brazilka Mayra Aguiar in Francozinja Audrey Tcheumeo.

V floretu pričakovana zmaga Italije
Italijanska ženska ekipa je upravičila vlogo velikih favoritinj v floretu in je zanesljivo osvojila zlato. Drugo mesto je zasedlo rusko moštvo, tretja pa je bila Južna Korejka. V posamični konkurenci so v tej disciplini Italijanke pobrale kar vse kolajne.

Jezero Dorney je prinesel Sloveniji drugo medaljo na igrah. V veslanju so 6. dan iger podelili tri komplete medalj. Zlata odličja gredo v Novo Zelandijo, Južno Afriko in ZDA. V vodnem centru so tudi tokrat podelili štiri plavalne komplete medalj.