Kum Ae An je nova junakinja Severne Koreje. Foto: EPA
Kum Ae An je nova junakinja Severne Koreje. Foto: EPA
Kimberly Rhode
Kimberly Rhode je postavila nov mejnik v ameriški športni zgodovini. Foto: EPA

32-letna Kumova, srebrna pred štirimi leti, je v finalu po dodatni rundi z minimalno prednostjo juka z 1:0 premagala Kubanko Yanet Bermoy Acosto. Kumova je predtem izločila svetovno prvakinjo in favoritinjo turnirja Japonko Misato Nakamuro.

"Z zlato medaljo sem proslavila svoj narod in mislim, da sem razveselila tudi našega vodjo Kim Džong Una," je v prvi izjavi dejala Kumova, prepričana, da je navdušila "ljubljenega vodjo" komunistične Severne Koreje Kim Džong Una. Za drugo severnokorejsko zlato dneva je poskrbel dvigovalec uteži Čol Om, ki je v kategoriji do 56 kilogramov skupaj dvignil 293 kilogramov.

Drugo judoistično zlato dneva je v moški kategoriji do 66 kg osvojil Gruzijec Laša Šavdatuašvili, ki je odpravil "krvnika" Roka Drakšiča Madžara Miklosa Ungvarija.

Rhodova v ameriško športno zgodovino
Nova olimpijska prvakinja v streljanju z zračno pištolo je postala Kitajka Guo Vendžun, medtem ko je v skeetu slavila Američanka Kimberly Rhode, ki se pri komaj 33 letih veseli medalje že na petih zaporednih olimpijskih igrah. To do zdaj še ni uspelo nobenemu Američanu. Rhodova ima zlato iz Atlante in Aten, srebro iz Pekinga ter bron iz Sydneyja.

Južne Korejke sedmič zapored
Še daljši niz imajo za seboj južnokorejske lokostrelke, ki so v ekipni tekmi zmagale še na sedmih zaporednih igrah. Povedano drugače: osvojile so prav vse zlate medalje od leta 1988 naprej, ko je bila disciplina uvrščena v spored olimpijskih iger.

Pri skokih v vodo s trimetrske deske sta najbolj navdušili Kitajki Zi He in Minšia Vu, Madžar Aron Szilagyi pa je najbolje vihtel sabljo.

Srbski vaterpolisti ustavili Madžare
Nadaljeval se je moški nogometni turnir, svoje tekmovanje pa so začeli košarkarji, rokometaši in odbojkarji. Na vaterpolskem turnirju je v derbiju uvodnega kroga Srbija s 14:10 premagala aktualne prvake Madžare, ki so bili na olimpijskih igrah neporaženi na 17 tekmah zapored - od Sydneyja 2000. Črnogorci so le za gol izgubili z ZDA (7:8). Zanimivo je bilo tudi nedeljsko dogajanje v bazenu in na cesti.