24-letni William Accambray, ki igra na levem zunanjem položaju, je dokazal, da je pravi naslednik igralcev, kot so Daniel Narcisse, Nikola Karabatić, Guillaume Gille in Jerome Fernandez. 194 cm visoki Accambray je sicer član Montpellierja. Foto: EPA
24-letni William Accambray, ki igra na levem zunanjem položaju, je dokazal, da je pravi naslednik igralcev, kot so Daniel Narcisse, Nikola Karabatić, Guillaume Gille in Jerome Fernandez. 194 cm visoki Accambray je sicer član Montpellierja. Foto: EPA
Jerome Fernandez
Eden izmed veteranov v francoski reprezentanci 35-letni Jerome Fernandez je zmagovito dvignil desnico. Tokrat je sicer glavno vlogo odigral 11 let mlajši William Accambray. Foto: Reuters
Laszlo Nagy in Nandor Fazekas
Glavna junaka madžarske zmage: velika Laszlo Nagy in Nandor Fazekas. Foto: Reuters
Fredrik Petersen
28-letni Fredrik Petersen je dosegel štiri gole ob metu iz igre 4/4. Foto: Reuters

Junak srečanja je bil prvi strelec galskih petelinov William Accambray, ki je dosegel sedem golov, tudi zmagovitega v predzadnji sekundi tekme, ko je na črti ujel žogo po ubranjenem strelu Nikole Karabatića, nato pa jo poslal za hrbet sicer odličnega vratarja Arpada Šterbika, ki je zbral 20 obramb.

Španci silovito začeli, a nato popustili
Španci so na krilih Šterbika odlično začeli srečanje in povedli s 6:1, polčas pa dobili z 12:9. Francoskim veteranom Danielu Narcissu, Nikoli Karabatiću in Jerome Fernandezu v napadu ni steklo, zato je v drugem polčasu selektor Claude Onesta na zunanja položaja postavil mlada "leva" Xavierja Barracheta in Williama Accambrayja, ki sta imela največ zaslug za to, da so galski petelini v 43. minuti izenačili na 17:17. Accambray je nato med 48. in 51. minuto zabil tri gole zapored za vodstvo z 20:17 in kazalo je že, da je odpor Špancev zlomljen. Toda krilo Victor Tomas je z dvema zaporednima goloma v 58. minuti izenačil na 22:22. Sledili so zapravljeni napadi na obeh straneh, tik pred sireno pa je Francozom uspelo izpeljati zmagovito akcijo.

Madžari in Islandci igrali 80 minut
Tudi prvi četrtfinale dneva je postregel z dramo, v kateri so Madžari po dveh podaljških s 34:33 porazili Islandce. Madžari so se za las prebili v izločilne boje, kjer pa so v pravem trenutku pokazali, kako nevarni znajo biti. Islandskim zvezdnikom, ki so v prvem delu navdušili s petimi zmagami zapored, so prinesli prvi poraz na turnirju in jih prikrajšali za branjenje olimpijskega srebra iz Pekinga. Veliki junak poleg sijajnega vratarja Nandorja Fazekasa je bil dozdajšnji Barcelonin zvezdnik Lazslo Nagy, ki je v drugem podaljšku dosegel tri zadetke, skupno pa kar devet. Madžari so ne glede na polfinalni razplet že dosegli najboljšo uvrstitev na olimpijskih igrah.

Madžari vodili že za pet golov
Redni del se je končal z izidom 27:27, po prvih desetih minutah podaljška pa je bilo 30:30. Madžari so večino tekme sijajno odigrali v obrambi in si ob polčasu na krilih vratarja Fazekasa (10 obramb v prvem polčasu, 16 v rednem delu) priigrali kar štiri gole prednosti (12:16). V drugem delu so prednost takoj povišali na pet zadetkov, ki pa so jih srebrni iz Pekinga vztrajno izničevali.

Lekai prinesel podaljšek
Drugič na tekmi so povedli šele v 59. minuti prek Valurja Sigurdssona (27:26), nato pa 15 sekund pred koncem rednega dela zapravili strel za zmago, ko je Snorri Gudjonsson zgrešil s sedmih metrov. Na drugi strani je iz hitrega protinapada za podaljšek zadel Mate Lekai.

Švedska sklatila visokoleteče Dance
Presenetljivo se poslavljajo evropski prvaki in eni izmed glavnih favoritov Danci, ki so morali priznati premoč sosedom Švedom s 24:22. Švedska je minimalno vodila večino srečanja. Pet minut pred koncem je bil izid izenačen na 22:22, nato pa je za veliko zmago Švedov dvakrat zadela Niclas Ekberg. Najboljši švedski strelec je bil sicer Dalibor Doder s šestimi goli. Toliko jih je na drugi strani zabil tudi Hans Lindberg.

Tunizijcem polčas, Hrvatom tekma
Hrvati
so težje od pričakovanj strli Tunizijce (25:23). Ti so dobili polčas, nato pa je prevladala kvalitetna premoč Hrvaške, pri kateri je Ivan Čupić dosegel 8 golov.

ČETRTFINALE

ISLANDIJA - MADŽARSKA 33:34 (27:27,12:16) - po dveh podaljških
Sigurdsson 8; Nagy 9, Ivancsik in Harsanyi po 5.

FRANCIJA - Španija 23:22 (9:12)
Accambray 7, Sorhaindo 4; Tomas 6.

Danska - ŠVEDSKA 22:24 (9:11)
Lindberg 6; Doder 6, Källman, Ekberg in Petersen 4.

HRVAŠKA - Tunizija 25:23 (11:12)
Čupić 8, Duvnjak 4; Alouini, Jallouz 4.

POLFINALE

Petek ob 18.00:
MADŽARSKA - ŠVEDSKA
Ob 21.30:
FRANCIJA - HRVAŠKA


Nedelja, 12. avgusta, ob 12.00:
TEKMA ZA 3. MESTO

Nedelja, 12. avgusta, ob 15.30:
FINALE