Nuša Rajher (levo) je v zadnji rundi šla na vse ali nič in skoraj bi se ji izšlo za polfinale. Foto: EPA
Nuša Rajher (levo) je v zadnji rundi šla na vse ali nič in skoraj bi se ji izšlo za polfinale. Foto: EPA
Tanja Žakelj
Tanja Žakelj se je odlično odrezala. Foto: STA

29-letni Mariborčanki je v obračunu z Barišnikovo v zadnji, tretji rundi kazalo celo na polfinale, saj je s serijo uspešnih udarcev uprizorila preobrat - od zaostanka z 1:5 do vodstva 9:7. Toda Barišnikovi je dobrih 20 sekund pred koncem dvoboja uspel udarec v glavo, s katerim je povedla z 10:9. Rajherjevi do konca ni uspelo izničiti zaostanka.

Morala bi se umikati, ne pa napadati
"Kaj vam naj povem. Nič ne bo od tega finala, ni mi uspelo zmagati, pa sem že imela dobljen boj. Če bi se le še do konca umikala, bi lahko slavila, tako pa sem še naprej napadala in na koncu izgubila," je četrtfinalni poraz obžalovala Rajherjeva, ki je končala na devetem mestu. Zlato, sploh prvo v Londonu za Srbijo, je osvojila Mandićeva.

Prvič zmagala v podaljšku
Pred tem je Rajherjeva v osmini finala v podaljšku premagala Kazahstanko Feruzo Jergešovo s 17:16. 29-letnica je po prvi rundi vodila s 5:3, v drugi pa prednost še podvojila (9:5). V zadnjih dveh minutah so udarci kar padali z obeh strani, po šestih minutah je bilo tako 16:16. V dodatku do prve točke pa je Rajherjevi odločilni udarec uspel že v tretji sekundi, tako je sploh prvič v karieri zmagala v podaljšku.

Olimpijsko dogajanje lahko v neposrednem prenosu spremljate na:

Trajkovič pred zadnjo rundo vodil s 4:1
Ivan Trajkovič
je v osmini finala izgubil proti branilcu naslova Korejcu Dongminu Čaju z 9:4. Slovenec je sicer po dveh rundah vodil s 4:1. Ključni dogodek se je zgodil sredi zadnje runde, ko je Korejcu uspel udarec iz obrata, sodniki točk najprej niso dosodili, a je Azijec zahteval ogled videoposnetka. Sodniki so pritožbo sprejeli, po njej je Korejec povedel s 6:4 in nato odbil vse napade evropskega podprvaka.

Sodniki mu niso dosodili osmih točk
Sporni dogodek se je zgodil v prvi rundi, ko je pri začetnem izidu Trajkoviču uspel izvrsten udarec iz obrata, ki bi mu moral prinesti štiri točke. Videoposnetek je pokazal dotik, a mu sodnikiu točk kljub pregledu posnetka niso dodelili. "Mislim, da sem ga zadel, zato sem signaliziral trenerju za dotik," se je odločitvi čudil študent matematike. Izid 8:1 pa bi po dveh rundah le stežka zapravil.

Korejca izločil Turek
Trajkovič bi kljub porazu še dobil eno priložnost, a le če bi se Ča prebil do finala. Toda Južnokorejca je v četrtfinalu s 4:1 premagal Turek Bahri Tanrikulu. Trajkovič je na koncu 11., zlato pa je šlo s Carlom Molfetto v Italijo.

Žakljeva nepričakovano med deseterico
Gorska kolesarka Tanja Žakelj je preizkušnjo končala na kar desetem mestu (le 13 sekund za prvo favoritinjo, Kanadčanko Catharine Pendrel), Blaža Klemenčič pa je bila le 23. Zmagala je 23-letna Francozinja Julie Bresset, ki se je v drugem krogu (od šestih) otresla zasledovalk in bila v cilju več kot minuto pred nemško veteranko Sabine Spitz, ki je dopolnila komplet medalj (bronasta iz Aten, zlata iz Pekinga). Tretja je bila Američanka Georgia Gould.

Za Žakljevo najlepši teden v karieri
"Danes sem presrečna! Uspela mi je čudovita vožnja in kar čutila sem, da cela Slovenija diha z mano, tako da me je kar neslo po progi. Lahko rečem, da sem imela dinamit v nogah, kot to sezono še nikoli. Res sem vesela, da mi je uspelo ravno na tej najpomembnejši dirki in sem dokazala, da sem na tistih največjih dirkah res tudi z glavo pri stvari. To je bil zame najlepši teden v tej sezoni, če ne tudi v moji celotni karieri. Zdaj imam še dodaten motiv za Rio, saj sem le še mlada in me čaka še veliko let v gorskem kolesarstvu,” je kar "bruhalo" iz 23-letne Žakljeve.

Ponomarenkova na 200 m deseta
Kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić je nastopila v malem finalu tekme na 200 m. Veslala je bolje kot v polfinalu in prišla v cilj druga, kar pomeni skupno 10. mesto. V disciplini K-1 500 metrov je osvojila 12. mesto. Cilja, da izboljša 6. mesto iz Pekinga (na 500 m), ni uresničila.

"Danes sem se prvič po tisti polfinalni tekmi na 500 metrov dobro počutila. Dobro sem veslala, na koncu sem bila deseta, malo slabše od tega, kar sem pričakovala. Ampak glede na to, kako me je tista polfinalna petstotka ‘zmatrala’, bi lahko rekla, da je dobro. Ko slabo veslaš, potem to ostane par dni, ko imaš roke v krču … Še včeraj se nisem dobro počutila na vodi, danes je bilo že bolje. Ko dobro veslaš, lahko čez pol ure veslaš še enkrat. To je ena lekcija za naprej in upam, da bo drugič boljše,” je po nastopu povedala Ponomarenko Janićeva.