Zeleno-modro-beli Slovenci gredo v Soči z najmočnejšo zimsko olimpijsko reprezentanco. Bo končno osvojeno tudi prvo zimsko zlato? Foto: BoBo
Zeleno-modro-beli Slovenci gredo v Soči z najmočnejšo zimsko olimpijsko reprezentanco. Bo končno osvojeno tudi prvo zimsko zlato? Foto: BoBo
Slovenski olimpijci za Soči
Slovenski olimpijci so ob prevzemu obačil takole pozirali na uradnem fotografiranju odprave za Soči 2014. Foto: Aleš Fevžer

Sam več kot dveh medalj ne morem osvojiti, saj imam samo dve tekmi.

Žan Košir
Slovenski olimpijci nared za ZOI
Predstavitev olimpijske reprezentance za Soči
Nepozabni Vancouver Petre Majdič

Slovenski zimski olimpijci so se v sredo zbrali v Ljubljani, kjer je v središču glavnega mesta potekala uradna predstavitev športnikov, ki bodo od 7. do 23. februarja v Sočiju zastopali slovenske barve in se pod olimpijskimi petimi krogi borili za čim višje uvrstitve. Vodja olimpijske reprezentance Petra Majdič je v torek razkrila, da bo na odprtju zastavo Slovenije nosil Tomaž Razingar, kapetan "risov".

"Dati vam moramo "korajžo"
"Dragi olimpijci, pred vami je priložnost življenja. V vaših vrstah je sedem nosilcev s svetovnih prvenstev v olimpijskih disciplinah iz lanske sezone, med njimi dva svetovna prvaka. Prvič je tu tudi hokejsko moštvo, ki se je prebilo med 12 najboljših na svetu," je predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič pozdravil najboljše slovenske zimske športnike in poudaril: "Na nas ni, da vas bremenimo s svojimi pričakovanji in željami. Dati vam moramo "korajžo", da pokažete svoje zmožnosti pred očmi sveta na največjem tekmovanju v štiriletnem obdobju."

"Naj se zdaj smola drži mene"
Prvič v slovenski zgodovini bo olimpijsko reprezentanco vodila ženska. "Če se malo pošalim, so me na sedanjo funkcijo imenovali, da ne bi bila na OI kot vrhunska športnica. Vedno je bilo okrog mene vsaj nekaj drame, kot tudi na OI pred štirimi leti, ko je bilo vsega, od poškodbe do kolajne. Naj se zdaj smola drži mene, ne pa športnikov. Za vse športnike bodo olimpijske igre dobra šola. Upam, da v pozitivnem pomenu, in da bo kar najmanj razočaranih," je povedala Petra Majdič.

Prejeli nova olimpijska oblačila
Olimpijski potniki so pred prireditvijo prevzemali modro-zeleno-belo opravo. Na uradni predstavitvi olimpijske odprave je sicer bila zbrana polovica slovenskih olimpijcev, saj je imela druga polovica tekmovalne obveznosti.

66 slovenskih olimpijcev za Soči
V priloženi videonovici si oglejte nepozabni padec in tek Petre Majdič s čustvenim komentiranjem Marjana Fortina.


Večina najboljših tekmuje v tujini

Hokejisti so tako po svojih klubih raztepeni povsem svetu od Los Angelesa (Anže Kopitar) do Moskve (Jan Muršak). Smučarji skakalci z vročim Petrom Prevcem so že odleteli na Japonsko, alpske smučarke na čelu z dvakrat srebrno iz Vancouvra Tino Maze so v Cortini, smučarji v Kitzbühelu, Jakov Fak po komaj preboleli bolezni počiva doma. Na kratko se je iz italijanskih Dolomitov oglasila tudi Mazejeva: "Gremo naši!"

Če že ni bilo vseh olimpijcev, pa je bil prisoten celoten slovenski politični vrh, predsednik države Borut Pahor, predsednica vlade Alenka Bratušek in predsednik državnega zbora Janko Veber.

Slovenski olimpijci prihajajo iz osmih športnih panog. Najštevilčnejša bo hokejska reprezentanca, v kateri je 25 športnikov, sledijo smučarski skoki in deskanje na snegu (po 9), alpsko smučanje (8), biatlon (6), tek na smučeh (5), nordijska kombinacija (3) in prosti slog (1). Mogoče je sicer, da bo v primeru odpovedi v drugih reprezentancah slovenska ekipa za kakšnega posameznika večja, vse pa bo jasno do nedelje, ko je zadnji rok za prijave.

Sam več kot dveh medalj ne morem osvojiti, saj imam samo dve tekmi.

Žan Košir
Slovenski olimpijci nared za ZOI
Predstavitev olimpijske reprezentance za Soči
Nepozabni Vancouver Petre Majdič