Junaka mnogoboja Kohei Učimura in Oleg Vernjajev sta uprizorila olimpijski boj do zadnjega diha. Foto: Reuters
Junaka mnogoboja Kohei Učimura in Oleg Vernjajev sta uprizorila olimpijski boj do zadnjega diha. Foto: Reuters
Fehaid Al Dihani je osvojil tretjo medaljo na olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Britanca Jack Laugher in Chris Meara sta slavila zmago v skokih v vodo s trimetrske deske. Foto: Reuters
Judoistka Haruka Tačimoto je pripravila presenečenje v kategorij do 70 kilogramov. Foto: Reuters

limpijskega prvaka v mnogoboju.

27-letnik, ki je pred dvema dnevoma prvič osvojil olimpijsko zlato tudi z ekipo, se je na najvišjo stopničko zavihtel z zadnjo vajo na drogu, za katero je prejel oceno 15,800. Na drogu je šestkratni prvak v kvalifikacijah padel, tokrat pa je z dih jemajočo predstavo unovčil svoje izkušnje. Pred zadnjo rotacijo je bil v vodstvu Ukrajinec Oleg Vernjajev, ki pa je na drogu prejel oceno 14,800. Na koncu je bila razlika le 99 tisočink. Tretji je bil Britanec Max Whitlock.
Od iger v Pekingu 2008, na katerih je bil srebrn, je Učimura v mnogoboju zmagoval na vseh največjih tekmovanjih. Zadnji, ki mu je uspelo ubraniti naslov prvaka v mnogoboju na olimpijskih igrah, je bil Učimurov rojak Savao Kato.

Prvo zlato za neodvisne športnike
Olimpijski prvak v dvojnem trapu je postal 50-letni Kuvajtčan Fehaid Al Dihani, ki tekmuje kot neodvisni športnik pod olimpijsko zastavo. Al Dihani je v tekmi za zlato s 26:24 premagal Italijana Marca Innocentija. V tekmi za bron je Britanec Steven Scott slavil zmago nad rojakom Timom Knealom (30:28).
Al Dihani tekmuje pod olimpijsko zastavo, ker je Mednarodni olimpijski komite - tako kot Mednarodna nogometna zveza - suspendiral Kuvajt zaradi vladnega vmešavanja v šport. Športniki te zalivske države zato ne morejo tekmovati pod svojimi državnimi simboli.

Kuvajtčan je bil v dvojnem trapu bronast že v Sydneyju leta 2000, pred štirimi leti pa še v trapu na londonskih igrah, kar sta doslej tudi edini kuvajtski olimpijski kolajni.

Strelstvo: Vse medalje s pištolo v Azijo
V streljanju s pištolo na 50 metrov so vse tri medalje odšle v Azijo. Na tretjih zaporednih olimpijskih igrah je slavil Čin Džong-O iz Južne Koreje, drugi je bil Suan Hoang iz Vietnama, tretji pa S. Kim iz Severne Koreje.

Skoki v vodo: Britanca končala kitajsko prevlado
Kitajsko prevlado v skokih v vodo sta prekinila Britanca Jack Laugher in Chris Meara, ki sta slavila v sinhronih skokih s trimetrske deske. Želja Kitajcev je bila, da osvojijo vseh osem olimpijskih naslovov v tem športu, potem ko so jih v Londonu pred štirimi leti šest. Kitajca Čin Kai in Cao Džuan sta bila šele tretja, saj sta se pred njiju uvrstila še Američana Sam Dorman in Mike Hixon.

Judo: Oba olimpijska naslova na Japonsko
Rojstna država juda Japonska je bogatejša za dve zlati olimpijski medalji. Pri ženskah do 70 kilogramov jo je osvojila Haruka Tačimoto, ki je bila edina nepostavljena izmed 14 judoistov iz Japonske. Na poti do medalje je izločila prvo nosilko Nizozemko Kim Polling, v finalu pa je premagala Kolumbijko Yuri Alvear. Bron sta dobili Nemka Vargas Koch in Britanka Sally Conway. Pri moških je v kategoriji do 90 kilogramov slavil prvi nosilec Mašu Baker, ki je v finalu odpravil Varlama Lipartelianija iz Gruzije.

Dviganje uteži: Novo zlato za Kitajsko
Kitajska dvigalka uteži Janmej Čjang je osvojila zlato kolajno v kategoriji do 69 kilogramov. Čjangova, svetovna prvakinja leta 2013 in 2015, je skupno dvignila 261 kg, lanska svetovna podprvakinja, srebrna Kazahstanka Žazira Žaparkul je dvignila dva kilograma manj, Egipčanka Sara Ahmed pa je bila z 255 kg bronasta. Pri moških je v kategoriji do 77 kg je slavil Kazahstanec Nidžat Rahimov.

Sabljanje: Olimpijska naslova Rusinji in Madžaru
V sabljanju je Rusinja Ina Deriglazova v finalu floreta z 12:11 ugnala Italijanko Eliso di Francisco. Pri moških je bil s sabljo najboljši Madžar Aron Szilagyi, ki je s 15:8 odpravil Američana Daryla Homerja.

Cestno kolesarstvo se je končalo s kronometroma. Pri moških je zmago slavil Švicar Fabian Cancellara, pri ženskah pa Američanka Kristin Armstrong.

V kajaku na divjih vodah se je z zlatom okitil Britanec Joseph Clarke. Srebro je osvojil Peter Kauzer, bron pa Čeh Jiri Prskavec.

V zelo napetem finalu namiznoteniškega olimpijskega turnirja deklet je Kitajka Ning Ding ugnala rojakinjo Šjaošjo Li s 4:3. Izjemen obračun starih znank je trajal več kot eno uro.

Zaradi slabega vremena preložena veslanje in tenis
Zaradi vetra sta odpadla dva veslaška finala in vsa predtekmovanja. Dež je preprečil dvoboje četrtfinala pri ženskah in osmine finala pri moških. Vsi dvoboji so prestavljeni na četrtek.