Prireditelji olimpijskih iger v Riu de Janeiru so se odločili, da bodo zeleno vodo v bazenih za skoke v vodo, vaterpolo in sinhrono plavanje zamenjali. Foto: Reuters
Prireditelji olimpijskih iger v Riu de Janeiru so se odločili, da bodo zeleno vodo v bazenih za skoke v vodo, vaterpolo in sinhrono plavanje zamenjali. Foto: Reuters
Patrick Hausding
Prvi testi po obarvanju naj bi pokazali spremenjeno alkalnost, a hkrati potrdili, da v vodi ni ničesar, kar bi lahko ogrozilo zdravje športnikov. Foto: Reuters

Prireditelji olimpijskih iger v Riu de Janeiru so se odločili, da bodo zeleno vodo v bazenu za skoke v vodo, vaterpolo in sinhrono plavanje zamenjali.

Za ukrep so se odločili, čeprav še vedno stojijo za izjavami, da zdravje športnikov zaradi nenavadne barve ni ogroženo. "Ubrali bomo bolj radikalno rešitev. Vodo v glavnem bazenu bomo zamenjali," je povedal Mario Andrada, tiskovni predstavnik Ria 2016. Pred tem pa je povedal: "Voda v bazenu je nenadoma postala manj alkalna, zato se je obarvala. Tej kemični spremembi so sledile še druge težave."

Poleg prirediteljev so se oglasili tudi pri Mednarodni plavalni zvezi. Predstavniki Fine pravijo, da so vodni rezervoarji brez nekaterih kemikalij, zato je raven pH zunaj normalnih ravni. Dodatna težava je tudi dež, ki je v zadnjih dneh močil Rio in motil delavce.

Od neznosnega smrada do pekočih oči
Poleg nenavadne barve je nekatere športnike zmotil tudi smrad na omenjenem bazenu. Nemški skakalec v vodo Stephan Feck je tako na Facebooku objavil fotografijo, kako se drži za nos: "Celotno prizorišče smrdi, kot bi nekdo prdel."

Zelena barva nekaterih skakalcev v vodo ni prav nič motila. Kot je povedal zmagovalec skokov s trimetrske deske Britanec Jack Laugher, je voda takšne barve veliko bolje vidna kot siceršnja modrina. "Pravzaprav smo kar uživali v zeleni vodi. Drugačna je od običajne, zelo lahko jo je videti. Tega seveda niso načrtovali, a zdi se, da nam je na neki način pomagalo."

Avstralski vaterpolist Richie Campbell je po drugi strani nakazal, da je krizno ukrepanje v vaterpolskem bazenu terjalo svoj davek: "Ne vem, kaj se je zgodilo. Mislim, da so zvišali količino klora ali nekaj podobnega, saj me pečejo oči." Zaradi pekočih oči so se pritožili tudi vaterpolisti.