Tonči Stipanović je osvojil prvo medaljo v jadranju za Hrvaško. Foto: Reuters
Tonči Stipanović je osvojil prvo medaljo v jadranju za Hrvaško. Foto: Reuters
Filip Hrgović je na tla zrušil Kubanca Pera. Foto: Reuters
Davor Štefanek je Srbiji priboril prvo medaljo na igrah v Riu. Foto: Reuters

V super torku, kot so Hrvati poimenovali enajsti dan olimpijskih iger v Riu, je najprej zlato v metu diska osvojila atletinja Sandra Perković. Svetovna in evropska prvakinja je bila velika favoritinja, do zlata pa je prišla le z enim veljavnim metom, v tretji seriji, ko ji je grozil izpad iz nadaljnjega tekmovanja.

Prva medalja v jadranju in boksu
Nekaj ur pozneje je prvo medaljo v jadranju v zgodovini Hrvaške osvojil Tonči Stipanović, ki je bil srebrn v razredu laser, skoraj istočasno pa je za prvo medaljo v boksu od samostojnosti poskrbel 24-letni Filip Hrgović, ki je v polfinalu supertežke kategorije na tla spravil Kubanca Leinera Pera in predčasno končal dvoboj. Hrgović bo v polfinalu boksal v petek, a ima najmanj bron.

Nasmiha se jim še eno zlato
Četrto medaljo sta osvojila jadralca Šime Fantela in Igor Marenić v razredu 470, ki imata pred današnjo regato za medalje neulovljivo prednost 40 točk pred četrtouvrščenima Američanoma. Hrvatom se nasmiha celo zlato, saj drugouvrščena Grka zaostajata za 11 točk.

Odličen hrvaški dan so začinili še vaterpolisti z uvrstitvijo v polfinale in metalka kopja Sara Kolak, ki se je v finale uvrstila z novim hrvaškim rekordom 64,30.

Že zdaj rekordne igre za Hrvaško
Hrvati že zdaj slavijo najuspešnejše igre od samostojnosti. V Riu so osvojili sedem medalj, eno več od do zdaj rekordnega Londona. V igri pa imajo poleg vaterpolistov še košarkarje in rokometaše.

Končno na lestvici medalj tudi Avstrijci
Od slovenskih sosed se je kot zadnja med dobitnike medalj v torek vpisala še Avstrija, ki je osvojila bron v jadralskem razredu nacra 17. Za veselje naših severnih sosedov sta poskrbela Tanja Frank in Thomas Zajac.

Srbski junak je Davor Štefanek
Z velikimi upi so v Rio odpotovali Srbi, ki pa so prvo medaljo dobili šele v torek. Osvojil jo je rokoborec Davor Štefanek, Vojvodinec iz Subotice, ki je prišel do naslova olimpijskega prvaka v grško-rimskem slogu v kategoriji do 66 kg. Eden izmed hrvaških novinarjev je na Twitterju hudomušno zapisal, da so bili "hrvaški športniki v torek tako razpoloženi, da so eno izmed medalj podarili tudi Srbom." Štefankov oče je Hrvat, mama pa Madžarka, tako da ima najboljši srbski športnik leta 2014 tudi madžarsko državljanstvo.

Blesteči nastopi Srbov v moštvenih športih
Torek v Srbiji pa ni bil poseben le zaradi medalje Štefanka. Srbi so blesteli v moštvenih športih, saj so se v polfinale iger uvrstili vaterpolisti ter presenetljivo košarkarice in odbojkarice. Tako na Hrvaškem kot v Srbiji pa so naslovnice že zavzeli košarkarji, ki bodo v četrtek ob 3.15 v medsebojnem obračunu odločali, kdo se bo uvrstil v polfinale.