Sanje so se izpolnile in Majlinda Kelmendi ob podelitvi medalj ni mogla skrivati solz. Kosovu je priborila prvo zlato olimpijsko medaljo. Foto: Reuters
Sanje so se izpolnile in Majlinda Kelmendi ob podelitvi medalj ni mogla skrivati solz. Kosovu je priborila prvo zlato olimpijsko medaljo. Foto: Reuters
Majlinda Kelmendi in trener Driton (Toni) Kuka
Trener Driton Kuka, nekdanji tekmovalec, ki leta 1992 ni dočakal olimpijskega nastopa, ima veliko zaslug za njen uspeh. Foto: Reuters

Kosovo, novinec na olimpijskih igrah, se po dveh dneh olimpijskih bojev v Riu že veseli prvega odličja, in to kar zlatega! Majlinda Kelmendi je upravičila vlogo prve favoritinje v judu do 52 kg. V finalu je z juko premagala Italijanko Odette Giuffrida in s solzami sreče zapustila tatami.

V pogovoru za Val 202 je beseda nanesla tudi na slovenski delež pri tej medalji, saj Kelmendijeva pogosto trenira v Celju: "Seveda mi ta pomoč veliko pomeni. Dvakrat ali trikrat letno treniramo v Sloveniji. Imamo lep odnos. Hvala Fabiju (Marjanu Fabjanu) in Urški (Žolnir). Urška mi je pomagala, ko sem bila poškodovana. Veliko sem trenirala z njo. Tega ne bom nikoli pozabila."

24-letna judoistka, mladinska svetovna prvakinja iz leta 2009, verjame, da bo tudi slovenski judo v Riu prišel na svoj račun, največ možnosti za uspeh pa ima po njenem mnenju Tina Trstenjak: "Tina je super, verjamem, da bo olimpijska prvakinja. Zame je najboljša v kategoriji do 63 kg. Zasluži si uspeh, trenira celo preveč."

Majlinda Kelmendi je pred štirimi leti v Londonu nastopala za Albanijo, leto pozneje pa je na svetovnem prvenstvu (v Riu de Janeiru) že lahko tekmovala za Kosovo, saj je leto prej Mednarodna judo zveza (IJF) priznala Kosovo. Toda ko je predlani v Rusiji Kelmendijeva branila naslov prvakinje, je bila prisiljena nastopati pod zastavo IJF-ja, saj Rusija ni priznavala neodvisnosti Kosova.

Ko je Mednarodni olimpijski komite Kosovo decembra 2014 sprejel pod svoje okrilje, so se Kelmendijevi izpolnile sanje. Vedela je, da se bo lahko borila za svojo državo, vznemirjenje pa se je še stopnjevalo, ko so jo določili, da bo na odprtju iger nosila zastavo.

Zdaj ji seveda ni žal, da je vztrajala pri odločitvi, da ne zapusti Kosova. Dobivala je namreč veliko finančno ugodnih ponudb, da zamenja državljanstvo. Ker je bila njena družina precej revna, jih je bilo težko zavrniti. Mati ji je svetovala, naj gre v tujino, trener in mentor Driton Kuka, naj ostane v domovini, saj bosta le tako lahko nadaljevala skupno delo.

Obrestovalo se je. Kuka je že pred Riom pogosto razlagal, da bo to njegova najlepša izkušnja v življenju. Z zlato olimpijsko medaljo je vse skupaj še mnogo lepše.